26 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında 56.sı düzenlenerek sinemaseverlerle buluşacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali önceki yıllara nispeten birçok yenilikle seyirci ve jüri karşısına çıkıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festival idari direktörü Cansel Çevikol Tuncer ve festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna açıklanan yeniliklerden öncelikli olanı, festival kapsamından çıkarılan Ulusal Yarışma’nın birbirinden iddialı yapımlarla festivale geri dönmesi. Buna istinaden festivalin teması da "Öze Dönmek" şeklinde deklare edilirken, afiş tasarımında Türkiye sinemasının en ikonik sanatçılarından Türkan Şoray’ın titrine uygun en ikonik fotoğrafı yer alıyor. Ayrıca bu yılın öne çıkan yeniliklerinden bir diğeri ise, sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek için ilk defa verilecek 50 bin TL değerindeki Cahide Sonku Ödülü olacak. Konuyla ilgili festivalin idari direktörü Cansel Çevikol Tuncer, Türkiye sinemasının ilk kadın starlarından, oyunculuğunun yanı sıra aynı zamanda yönetmen, yapımcı ve senarist olarak da sektör içinde emek vermiş Cahide Sonku’nun adını yaşatmak ve sinemanın kadın emekçileri ile filmlerdeki kadın temsillerine dikkat çekmek adına verilecek bu ödülün, kadın bakışını filmin fiziksel evrenine ve hikaye estetiğine, temasına giydirerek sinemada kadın dilinin oluşumuna katkı sunmuş kadın sinemacılara verileceğini belirtti.
Yarım yüzyılı aşkın zamandır Türk sineması ile özdeşleşen, Türkiye’nin olduğu gibi dünya sinemasının da en önemli festivalleri arasında yer alan, Antalya’nın ülkemizde ve tüm dünyada markalaşmasını sağlayan Antalya Altın Portakal film festivali, 1964 yılından bugüne Türkiye ve dünya sinema sektörünün en önemli buluşma noktası olmuştur. Bu festival 1964 yılında sanata düşkünlüğüyle tanınan, bilinen o dönemin “Belediye Tabibi” Dr. Avni Tolunay’ın öncülüğünde Antalya’da başlamış ve bugüne dek Türkiye sinemasının en önemli figürlerini halkla buluşturmuştur. Dr. Avni Tolunay, festivali organize ederken bir de Antalya için amblem arayışı içine girer, yörenin simgesi olan muhteşem denizi, portakalı, çeşitli tarihsel öğeleri, Venüs heykeliyle bütünleştirir. Ve festivalin adı sadece amblemde kalmaz, Antalya Altın Portakal olarak o günden bugüne ulusal sinemanın kalbinin attığı klasikleşmiş bir etkinliğe dönüşür. Altın Portakal’da bugüne kadar halkla buluşan ya da Portakal’ın sinemaya kazandırdığı isimler arasında Metin Erksan, Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Atıf Yılmaz, Yavuz Turgul, Ömer Kavur, Zeki Demirkubuz, Yeşim Ustaoğlu, Nuri Bilge Ceylan ve Reha Erdem gibi bir çok usta isim yer alır. Bu isimler ve daha nice genç sinemacı için Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinema yolunda en önemli duraklardan biri olur.
56. Antalya Altın Portakal Film Festival heyecanı, Altın Portakal Film Tırı’nın Antalya ve çevresi ilçelerde ücretsiz film gösterimleri yapmasıyla başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, festival merkezine gelemeyen halka ve sinemaseverlerin ayağına festivali götürdü. Altın Portakal Film Tırı’nın ilk durağı Kumluca ilçesi oldu ve bunu daha sonra İbradı ve Alanya takip etti. Altın Portakal Film Festivali kapsamında ilçeleri gezmeye başlayan film tırı; "Bizim İçin Şampiyon", "Organize İşler: Sazan Sarmalı" gibi filmlerle, çocuk izleyiciler için “Can Dostlar” ve “Bizim Köyün Şarkısı” filmlerini de ücretsiz ve açık hava sinemasında seyirciyle buluşturdu. Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa ve Serik ilçelerinde de ücretsiz gösterilecek filmler 18 Ekim'e kadar gösterimde yer aldı. Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak filmler de açıklandı. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ve sinema eleştirmenleri Sevin Okyay ile Mehmet Açar’ın ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu yarışmaya seçilen 10 filmden 8’i festivalde ilk kez seyirciyle buluşurken, 6’sı da dünya prömiyerini Altın Portakal’da yapmış olacak.
Ali Aydın yönetiminde “Kronoloji”, Ali Özel yönetiminde “Bozkır”, Faysal Soysal yönetiminde “Ceviz Ağacı”, Kıvanç Sezer yönetiminde “Küçük Şeyler”, Leyla Yılmaz yönetiminde “Bilmemek”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er yönetiminde “Omar ve Biz”, Onur Ünlü yönetiminde “Topal Şükran'ın Maceraları”, Orçun Behram yönetminde “Bina”, Özkan Yılmaz yönetminde “Soluk”, Ümit Ünal yönetiminde “Aşk, Büyü, vs.” olarak belirlendi. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi’nde başkanlığı yönetmen Zeki Demirkubuz yaparken, görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar ve senarist Latife Tekin, oyuncu Mert Fırat ve oyuncu Şebnem Bozoklu bu kategorinin diğer jüri üyeleri oldu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, 250 bin TL tutarındaki En İyi Film Ödülü’yle birlikte 14 kategoride, toplam 720 bin TL tutarındaki ödülü sahiplerine dağıtacak. Kazanan filmler 1 Kasım’da festivalin kapanış ve ödül töreninde belli olacak. [caption id="attachment_9929" align="aligncenter" width="620"] Senarist ve yazar Latife Tekin de Ulusal Yarışma Jürisinde[/caption] Bunun yanı sıra festivalde En İyi Yönetmen kategorisinin kazananı, Biket İlhan, Murat Düzgünoğlu ve Melih Saracoğlu’dan oluşan Film Yönetmenleri Derneği Jürisi Film – Yön tarafından belirlenirken, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü’nün bu yılki sahibini de sinema yazarları Agah Özgüç, Banu Bozdemir ve Bülent Vardar’dan oluşan jüri belirleyecek. Festivalde Dünya Sineması bölümünde ise, sinemanın en prestijli festivalleri Cannes, Venedik, Sundance ve Toronto’da büyük ilgi görmüş 10 uluslar arası film, Antalya’da ilk kez sinemaseverle buluşuyor. Bu yapımlar arasında 72. Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve Queer Palm kazanan yılın en konuşulan filmlerinden Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, Oscar ödüllü Amy ve Senna’nın yönetmeni Asif Kapadia’nın yönetmenliğini yaptığı Diego Maradona, Brezilya’nın önemli sinemacılarından Karim Aïnouz’un imzasını taşıyan Görünmez Yaşam ve yine Brezilyalı yönetmen Alejandro Landes’in imzasını taşıyan sıra dışı ve sert anlatım diliyle yılın en ilginç yapımı olarak görülen Monos, geçen yıl Arakçılar filmi ile Cannes’da Altın Palmiye’yi kucaklayan usta yönemenı Hirokazu Kore-eda’nın iki Fransız star Juliette Binoche ve Catherine Deneuve’ü buluşturduğu Saklı Gerçekler ve her filmi merakla beklenen Güney Kore Sineması’nın yaratıcı yönetmeni Bong Joon-Ho’nun dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kucaklayan Parazit gibi önemli filmler yer alıyor.
Bu yıl ki festivali özel kılan gelişmelerden biri de, Türkiye sineması ve tiyatrosunun usta yönetmeni Muhsin Ertuğrul’un kayıp olduğu sanılan 1927 yapımı sessiz filmi “Tamilla”nın özel gösterimi olacak. Yazar Ferdinand Duchêne’nin aynı adlı romanından uyarlanan “Tamilla”, 92 yıl aradan sonra ilk kez Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek. Muhsin Ertuğrul’un Kiev’deki Ukrayna Foto Sinema İdaresi’nde (VUFKU) çalıştığı dönemde çektiği “Tamilla” filminin başrollerini, Anna Zarzhitskaya, Matvey Liarov ve Hakkı Alizade paylaşıyor. Ukrayna’daki Aleksandr Dovçenko Sinema Merkezi’nin katkılarıyla 1 Kasım günü yapılacak gösterim, canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek. Tüm bu güzel sürprizleri, gelişimleri ve yenilikleri ile birlikte sinemanın özellikle finans sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözümünün aranacağı bir forum düzenlenecek. Bağımsız yönetmen, yapımcı ve senaristleri uluslararası film profesyonelleriyle buluşturan fon ve network platformu Antalya Film Forum’unda Uzun Metraj Kurmaca Work in Progress, Belgesel Work in Progress ve Sümer Tilmaç Antalya Destek Fonu kategorilerinde projeler yarışacak ve toplam 530 bin TL para ödülünün yanı sıra, yan ödül desteği de verilecek.
Onur Ödülleri sahiplerinin de belli olduğu festivalde bu yıl, ilk ödülünü 14 yaşında yine Antalya’da alan, festival tarihine Altın Portakallı en genç oyuncu olarak adını yazdıran emektar oyuncu Selma Güneri ve sinemanın en önemli ve yetkin karakter oyuncularından biri olan Ahmet Mekin, ödüllerini Açılış Töreni’nde alacak. Ayrıca iki usta oyuncu, Antalyalılara özel bir panele de katılacaklar. [caption id="attachment_9930" align="aligncenter" width="640"] Ahmet Mekin de Onur Ödülü alacak.[/caption] Üst geçit ve kavşaklara her yıl festival döneminde olduğu gibi festivalin simgesi altın rengi altın portakal heykellerinin konulduğu Antalya’da, ülkemizin en uzun soluklu sinema olayının heyecanı devam ederken, film gösterimleri, galaları, kırmızı halısı, geçit töreni, panelleri ile sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan, bu önemli festivalin biletleri de 23 Ekim’de satışa sunuluyor. İyi seyirler