Anadolu Nefesli Beşlisi “Tangoloji” Çalışması İle Yine Antalya’da Sanat Severlerin Gönlünü Fethedecek

Anadolu Nefesli Beşlisi

Antalyalılar, klasik müziğin en seçkin eserlerini kendi tarz, yorumları ve hatta espri anlayışları ile bambaşka sahnelere dönüştürmekle tanınan, kurulduğu günden bu yana Türk Klasik Müzik ve sahne sanatlarına değerli katkılarıyla kendinden bahsetmeyi başaran “Anadolu Nefesli Beşlisi’nin “Tangoloji adlı eserine 22 Şubat 2020’de, saat: 20:00’da Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde ev sahipliği yapacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin yürüttüğü önemli etkinlikten biri olan “Tangoloji”, Anadolu Nefesli Beşlisi’nin sevilen tango ezgilerini görsel olarak dansla zenginleştirmesinin yanında tarihiyle ilgili anlatımlarıyla da bambaşka bir boyuta taşıması; belli ki Antalyalı klasik müzik severlerin dimağında unutulmaz anlara sahne olacak…

Anadolu Nefesli Beşlisi’nin adını daha önce hiç duymamış ya da duyduğu halde canlı olarak izleme fırsatı bulamamış kimselere bu birbirinden değerli ve yetenekli sanatçılarımızın kimler olduğunu, neden böyle bir gurup kurma ihtiyacı duydukları konusunda bilgi vermek isterim.

Anadolu Nefesli Beşlisi Grubu'nda yer alan sanatçıların her biri hayatları boyunca aldıkları eğitimleri, edindikleri başarıları ve izledikleri yolu onların biyografilerini okuyup öğrendikçe, ülkemizde ne kadar değerli sanatçılarımızın yetiştiğini de görüp bundan gurur duyacaklardır. Hem bizlerin hem de yetiştirmekte olduğumuz çocuklarımızın ve gençlerimizin bu birbirinden değerli sanatçılarımızı tanımaları, izlemeleri ve takip etmelerini bu noktada önemsiyorum. Gelecek nesillerin nitelikli sanatçıların üretmiş olduğu seçkin sanatsal etkinlikleri takip ederek büyümelerini, yanı sıra ülkemizde nitelikli sanatın artması için onlara neden daha çok sahip çıkmamız gerektiği konusundaki farkındalıklarımızın artmasını milli bir mesele olarak görüyorum.

Ayrıca şunu da eklemek isterim ki, aşağıda okuyacağınız bilgiler her bir sanatçı için sadece belli başlıkları içermektedir. Burada hepsini yazmaya kalksam bu yazımızın sonunu getiremem. Sizleri özetin de özeti birbirinden başarılı böylesi gurur verici sanatçılarımızın özgeçmişleriyle  baş başa bırakıyorum.

 

Cem Önertürk (Flüt Sanatçısı):

1986 yılında Ankara’da doğdu. Müzik eğitimine 12 yaşında İlhan Baran ile başladı. 1999 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi sınavını kazandı ve Stiliana Stavreva’nın flüt sınıfına kabul edildi. Gülşen Tatu, Robert Winn, Patrick Gallois, Maurice Steger ve Emmanuel Pahud’un Master Class’larına aktif olarak katıldı. Şubat 2005’te Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile Unicef yararına solist olarak konser verdi. Mart 2006'da "Yamahascholarship", 2007’de DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) müzik burslarına layık görüldü. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi‘nden Onur Derecesiyle mezun olan Önertürk, Hochschule für Musik und Theater Hannover’in ve Hochschule für Musik und Theater München’in master programlarına kabul edildi.

Cem Önertürk; Hochschule für Musik und Theater München’de Prof. Andras Adorjan ile Yüksek Lisans çalışmalarını 2009 Eylül ayında; doktora çalışmalarını Stiliana Stavreva ile Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Enstitüsü’nde 2013 Haziran ayında tamamladı. 2015 Nisan ayında Doçent unvanı aldı. 2007 yılının eylül ayında ise Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Cahit Koparal Flüt Yarışması”nda birincilik ödülünü kazandı. 2009-2010 konser sezonunda Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile A. Khachaturian flüt konçertosunu seslendirdi. 2008 Temmuz ayında “Young Euro Classic” yaz festivali kapsamında kurulan orkestra ile Çin Halk Cumhuriyeti’nde Şanghay ve Pekin şehirlerinde, Almanya’da Münih ve Berlin şehirlerinde orkestra ile konserler verdi.

2011 yılının Haziran ve Temmuz aylarında ünlü şef Lorin Maazel’in yönettiği “Castleton Festival Orchestra” ile Amerika ve Kanada turnelerine katılarak 18 konserde solo flütist olarak görev aldı. Sanatçı, Kapadokya’da her yaz düzenlenen “Klasik Keyifler Müzik Festivali”, 2013 yılından itibaren Afyon Müzik Festivali ve Opus Amedaus Müzik Festivali, Hezarfen Ensemble ile 2013 yılında Berlin’de düzenlenen “Marz Musik” Modern Müzik Festivali ve Münster Müzik Festivallerinde sahne aldı. 2015 yılında düzenlenen MUSMA nefesli beşlisi ile Ankara müzik festivali için konser verdi. Önertürk halen Bilkent Senfoni Orkestrası, Ankara Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Hezarfen Ensemble, Goodfellas Ensemble, Anadolu Nefesli Beşlisi, TrioNeo ve DuoSonant müzik toplulukları ile konserler vermekte, Bilkent Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde flüt ana sanat dalı dersleri vermektedir.[1]

 

Ufuk Soygürbüz (Obua Sanatçısı):

1985'de Ankara'da doğdu. Müzik yaşamına küçük yaşlarda Türk Halk Müziği ve Sanat Müziği dallarında çeşitli enstrümanlar çalarak başladı. 1998–1999 eğitim‐öğretim yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Okulu'nun açmış olduğu yetenek sınavını kazanarak obua sanat dalına tam burslu olarak kabul edildi. 1998–2000 yıllarında Massimo Sasseo, 2000–2002 yıllarında Oleg Yakuboviç ile çalıştı. 2003'de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin lisans programına kabul edildi. 1999'da Heine Krepl, 2000'de Adrian Petrescu, 2006'da Maurice Steger'in ustalık sınıflarına aktif olarak katıldı. Birçok orkestrada misafir sanatçı olarak görev aldı.

2006 yılında Kudret Emrahlı ile ‘Bilkent Genç Virtüözleri’ eşliğinde J.S. Bach'ın keman-obua konçertosunu seslendirdi. 2008 yılında Vladimir Ashkenazy yönetiminde ki Türk-Yunan Gençlik Orkestrası'nda görev aldı. Ankara Nefesli Beşlisi ile TRT Radyo 3'te (17.10.2011) ve Uluslararası Makedonya Modern Müzik Festivali'nde (29.03.2012) konserler verdi. 2002 yılından itibaren çalışmalarını Ayşe Sezer ile devam ettiren Ufuk Soygürbüz, 2006–2007 eğitim yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nden "Yüksek Şeref" derecesi ile mezun oldu. Yüksek lisans çalışmalarına Ayşe Sezer ile başlayan sanatçı 2008 Eylül ayında Selçuk Akyol ile çalışmalarına devam ederek 2009 Ocak ayında mezun oldu. 2006-2013 yılları arasında Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmış ve Antalya Devlet Konservatuarı'nda oda müziği dersleri vermiştir. Bilkent Nefesli Topluluğu'nun üyesidir. Sanatçı 2013 Haziran ayından itibaren Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaktadır. [2]

 

Kıvanç Fındıklı (Klarinet Sanatçısı):

 

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarın ‘da Oktay Bagırov'un klarinet sınıfında öğrenimine başladı. 1999 yılında Mimar Sinan Rotary Kulübü’nün düzenlemiş olduğu genç müzisyenler yarışmasında 3.lük ödülü, 2002 yılında Bulgaristan'ın Dobrich & Albena şehrinde düzenlenen 7. uluslararası genç müzisyenler yarışmasında 2.lik ödülü, 2005 yılında Bulgaristan'ın başkenti Sofia'da düzenlenen uluslararası genç müzisyenler yarışmasında 1.lik ödülleri aldı. Aynı yıl Bulgaristan'ın Burgaz şehrine konser için davet edildi. Dünyanın önde gelen klarinestleri Alain Damiens,Sarah Elbaz, Nicolas Baldeyrou, Nusret İspir gibi isimlerin düzenledikleri master kurslara aktif olarak katıldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda çalışmalarına devam etti ve buradan pekiyi derece ile mezun oldu. Aynı yıl Akdeniz Gençlik Orkestrasının açtığı sınavı kazanarak konser turnesine çıkmaya hak kazandı.

2007 yılının Kasım ayında Cemal Reşid Rey konser salonunda İdil Biret ve Boğaziçi Quartet ile S. Prokofiev'in Klarinet, Piyano ve Yaylı Dörtlü için Uvertür "Sur Themes Juifs” eserini seslendirdi. 2008 yılında İzmir Sanat Konser Salonu’nda KALKEDON Nefesli Beşlisi ile konser verdi. Aynı yıl Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası sınavını kazandı. 2009 yılında Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile “W. A. Mozart Klarinet Konçertosu”nu seslendirdi. 
Cemal Reşid Rey Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Şişli Belediyesi Senfoni Orkestrası, İstanbul Filarmoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında görev aldı. Halen Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında klarinet sanatçısı olarak görev yapmaktadır.[3]

 

Ozan Evruk (Fagot Sanatçısı):

Müziğe 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Fagot Bölümünde Orhan Nuri Göktürk'ün öğrencisi olarak başladı. Günnur Kurt ve Tahsin Arslan (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) ile çalışmalarına devam ederek okul hayatı boyunca birçok oda müziği, orkestra ve solo konserler verdi. 2001 yılında göstermiş olduğu başarılardan dolayı sınıf atladı. Orkestra@Modern'in üyeliğini yaptı. Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ve H.Ü. Akademik Senfoni Orkestrasında görevler aldı. 2005 yılında Tahsin Arslan'ın sınıfından mezun oldu. Mezun olur olmaz, İngiltere'de Royal Northern College of Music (Kuzey Kraliyet Müzik Okulu ) tam burslu olarak kabul edildi ve Ezcacıbaşın’dan aldığı burs ile İngiltere'ye gitti. İngiltere'deki iki senelik yüksek lisans ve bir senelik asistanlık programında, Graham Salvaga (Halle Orchestra), David Chatwin (BBC Filarmoni) ve Prof. Stefano Canuti ile çalışmalarını sürdürdü ve okulda bir sene boyunca asistan olarak Fagot dersleri verdi. Okulda düzenlenen solistlik yarışmasını kazanarak RNCM Symphony orkestrasıyla Jolivet Fagot Konçertosunu seslendirdi. Beraberinde birçok ünlü müzisyenle de çalışma imkânı buldu.

Oda Müziğinde Hans jörg Schellenberger, Maurice Bourge ile çalıştı. Tolga Alpay (İZDSO), Lyndon Was (Münich Filarmoni), Prof. Pascal Gallois'nın ustalık sınıflarına kaldı. Akdeniz Gençlik Senfoni Orkestrası ve Gustav Mahler Gençlik Senfoni Orkestralarının üyeliğini yaptı. Bu orkestralarla Avrupa ve Güney Amerika turnelerine katılarak çeşitli festivallerde konserler verdi. Aynı zamanda BBC Filarmoni ve Bilkent Senfoni orkestraları ile çalışma imkânı buldu. İsveç'te düzenlenen Aurora Chamber Music Fesvali’ne burslu olarak katılma hakkı kazandı. Burada Ole Krisan Dahl (Köln WDR Senfoni) ile çalıştı. Aurora Fesval Orkestrası ile konserler verdi. 2015 Ağustos ayında Montreux müzik festivalinde European Philharmonic of Switzerland orkestrasına “Orchestra in Residance” kapsamında davet edilerek orkestra ve oda müziği konserleri gerçekleştirdi. Bilkent Senfoni Orkestrası 2015-2016 sezonunda Dünyaca ünlü Fagot sanatçısı Sergio Azzolini ile solist olarak konser gerçekleştirdi. Ozan Evruk, 2009 yılından bu yana Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Fagot Grup Şefliği’ni yapmakta ve Fagot dersleri vermektedir.[4]

 

Hüseyin Uçar (Korno Sanatçısı):

1989 yılında Ankara'da doğdu. Korno eğitimine 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Bekir Çamcı ile başladı. 2009 yılında sınıf atlayarak mezun oldu. 2007 yılında İzmir'de düzenlenen masterclassta Stefan Dohr ile 2008 yılında, yine aynı masterclassta Hermann Baumann ile çalıştı. 2010 yılında Ankara'da düzenlenen masterclassta Mahir Çakar ile çalıştı. 2006-2009 yılları arasında Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası, Jungenç Filarmoni Orkestrası ile yurtiçi ve yurtdışı turnelerinde solo kornocu olarak yer alıp; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası ve daha birçok orkestrada misafir sanatçı olarak konserler verdi. 2008-2009 sezonunda Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde, 2009-2010 sezonunda Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nda misafir sözleşmeli sanatçı olarak yer aldı. 2011 yılından beri Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde kadrolu sanatçı olarak çalışan sanatçı, Uçar Hacettepe Üniversitesi 80. yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen konserde, Hacettepe Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konser vermiştir. Sanatçı yüksek lisans çalışmalarını Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında sürdürmektedir.[5]

 

Anadolu Nefesli Beşlisi bir araya geldiği günden buyana evrensel müziğe katkı sağlayan müzik anlayışlarıyla klasik müziğe, sahne sanatlarına, sahibi oldukları enstrümanlarını müzik alanında sahnesini geliştirerek çalgılarının müziğiyle topluma sosyolojik, felsefi ve tarih bakımından da güçlü mesajlar vererek bireyin hem müzik dinleme alışkanlıklarını çeşitlendirmekte hem de duygusal zekâlarına katkı sağlarken düşündürürken güldürmekte, güldürürken tarihi dokunuşlarla öğretici bir misyonu da beraberinde götürerek her bir projeleriyle bambaşka bir müzik ziyafetini izleyicilerle buluşturmaktadır.

 

L'orient Expres

Şimdiye kadar pek çok projeye imza atmış olan grup; “Avrupa’dan Anadolu’ya” adlı projesiyle en çok beğenilen repertuvarı ile adından da anlaşılacağı üzere Avrupa’dan Anadolu’ya, konuk sanatçılarıyla çok yönlü bir programa imza atmıştır. Projede kendi bestelerine de yer veren gurubu nefesini tutarak izleyen seyirci, sosyal medyada halen bu konseri konuşmaktadır. L’orient Expresadlı projesi (Orient Express) “yürüyen saray” olarak bilinen ve 4 Ekim 1883’de Paris’ten ilk seferini yapmak için yola çıkan kara trenin 1883-1977 yılları arasında yapmış olduğu Paris-İstanbul seferinin ilkini, Fransız, Alman, Avusturyalı ve Osmanlı asıllı memurlar ve diplomatları ile yapması, “The Times” gazetesi muhabiri ile roman yazarı seyyah Edmond About’unda bulunması ve gezi ile ilgili hatıralarını 1884 yılında “De Ponteise a Stmboul” adlı kitabında yayımlarken, The Times muhabirinin II. Abdülhamit’le görüşmek amacıyla İstanbul’da kalması…” vb. anıları da içinde barındıran bu tarihi süreci anlatmaktadır.

Kara tirenin o tarihlerde güzergahı olan Paris, Münih,  Viyana, Budabeşte ve Sofya gibi Avrupa’nın kültürel ve tarihi öneme sahip şehirlerine de uğrayarak son durağı olan İstanbul olan tren hattının güzergâhını konu alan bir repertuvardan oluşmaktadır. Anadolu Nefesli Beşlisi, İstanbul’dan Paris’e kara trenle gerçekleştirilen nostaljik seferlerin anısına, o trende olma şansına nail olanları günümüz sanatseverleri ile lezzette bir konsere dönüştürerek buluştururken, aynı zamanda tarihe de tanıklık ediyor.

Anadolu'nun Esintileri

“Anadolu’nun Esintileri”  adlı projesiyle, geleneksel müzik kültürümüz içerisindeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturarak eşsiz güzellikteki bu ezgileri flüt, korno, klarinet, obua, fagot gibi üflemeli çalgıların farklı anlatımıyla biçimlendirerek bildiğimiz ezgileri türlü lezzetlerle dönüştürmüşler. Müzikte fark yaratmayı bilen, başaran ve müziği çok iyi işleyen sanatçılarımız bu projeyle çokça konuşulmuş, kendilerini izleyenlerin kalplerinde kurmuşlardır.

 

Del Mundo

“Anadolu Nefesli Beşlisi” ürettikleri projeleriyle sanat camiasının kısa zamanda dikkatini çekmiş, takdirle karşılanmışlardır. Gruba yurt genelinde gittikçe artmaktadır. Grup “Del Mundo” adlı projesiyle müzik repertuvarının en sevilen üfleme beşli eserleri ile dünya turuna çıkan Anadolu Nefesli Beşlisi, Macaristan sokaklarında, Arjantin sahillerinde, Fransa’nın özel tınılarından Anadolu’nun dört bir köşesine işlemiş eşsiz ezgilerine ve Balkan Müziği’nin kendine has müzikleriyle dinleyicilerin akıllarından çıkmayacak bir müzik şölenine çevirmişlerdir.

 

Tangoloji

Tangoloji adlı projesiyle 1865 ile 1880 arası ortaya çıkan tango müziğinin tarihi gelişimini özenle seçilmiş repertuvarı ve dans gösterisi ile zenginleştirerek izleyicilerin karşısına yine bambaşka mesajlarla çıkan Anadolu Nefesli Beşlisi sadece farklı projelere hayat verip altına imza atmakla kalmamış, aynı zamanda Türkiye’de sanata bakış açımızı,  üflemeli çalgılar alanında ülkemizdeki sanatın ve sanat anlayışının gelişmesi için neler yapılabileceğini, “sanatçı” deyince aklımıza kimlerin gelmesi gerektiği konusunda bizlere hem öğretmiş hem bilgilendirmiş hem de varlıklarıyla bunu çok güzel anlatmışlardır.

Modern Zamanlar

Modern Zamanlaradlı projesiyle adından da anlaşılacağı üzere 20. Yüzyıla ait dikkat çeken eserleri Türk müzik dinleyicileri ile buluşturmayı hedefleyerek yola çıkan ve özel olduğu kadar bir o kadar da zor eserlerle oluşturulmuş repertuvarıyla yine gurubun müptelası olan seyircisini şaşırtmayan Anadolu Nefesli Beşlisi kurulduğu 2014 yılından bu yana, her bir grup sanatçısının çok farklı şehirlerde yaşaması gibi bir zorluğu da göğüsleyerek pek çok başarılara imza atmayı başarmıştır.[6]

 

Ayrıca nereye konser vermeye giderse gitsinler, mutlaka gittikleri şehir, kasaba, beldede seçtikleri bir okulu, -gittikleri yerde varsa- lösemi hastanesini, huzur evini ziyaret ederek, hem yaptıkları müziğin tanıtımını yapıyorlar hem de belki de o zaman kadar hayatında hiç canlı müzik izlememiş, çaldıkları eserlere rastlamamış insanlara gönüllü konser veriyorlar.

Son derece hassas bulduğum ve duyarlılıklarında dolayı yüksek takdirlerimi kazanan bu davranışlarından dolayı Anadolu Nefesli Beşlisi'ni kutlarken, yetenekli oldukları kadar hümanist, çalışkan oldukları kadar örnek davranışlar sergileyen ve her bakımdan yüksek değerlere sahip olan bu değerli sanatçılarımızın her birinin, gelecek yıllarda yurt içinde ve yurt dışında göğsümüzü kabartacak nice seçkin işlere imza atacaklarına gönülden inanıyorum. Nefesiniz rüzgâr gibi yol al alsın, yolunuz açık, sahneniz tıklım tıklım, alkışlarınız arşa dayanacak kadar güçlü olsun dileklerimle…

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

https://www.youtube.com/watch?v=8fKwEreh3MU&t=4s

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar

* http://www.sanattanyansimalar.com/yazarlar/sefik-kahramankaptan/plak-gibi-haydn-calan-orkestra/1933/

* http://www.sanattanyansimalar.com/yazarlar/sefik-kahramankaptan/agsonun-olumlu-sonuclarinin-sirri-ne/1311/

[1] Cem Önertürk kimdir?  https://www.anadolunefeslibeslisi.com/cemonerturk

[2] Ufuk Soygürbüz kimdir? https://www.anadolunefeslibeslisi.com/ufuksoygurbuz

[3] Kıvanç Fındıklı kimdir? https://www.anadolunefeslibeslisi.com/kivancfindikli

[4] Ozan Evruk kimdir? https://www.anadolunefeslibeslisi.com/ozanevruk

[5] Hüseyin Uçar Kimdir?: https://www.anadolunefeslibeslisi.com/huseyinucar

[6] Anadolu Nefesli Beşlisi’nin Projeleri:  https://www.anadolunefeslibeslisi.com/projeler

07.07.2021