Marassos Antik Kenti, Antalya’nın Alanya ilçesinin Demirtaş beldesi sınırları içerisinde kalan Büyükpınar köyü yakınlarındadır. Alanya’nın kuzeydoğusunda yer alan antik kentle Alanya arası 26 kilometredir. Deniz seviyesine ise 670 metre yükseklikte yer almaktadır. Yöre halkı kentin bulunduğu tepeye “Asar Tepe” adını verdiğinden, adını dahi bilmedikleri bu antik kente ancak uzaktan bakmaktadırlar.
İki tepenin yükseltisine kurulduğu görülen kentin mutlaka ki sınırları içinde de bir takım yapılaşmalar mevcuttu. Fakat bu kadar yüksekte ve bulunduğu bölgeyi görmeye hâkim bir konumda yer alması, burasının bir garnizon komutanlığı gibi kullanıldığını da akla getirmektedir. Etrafını çevreleyen sur kalıntıları burasının hem askeri hem de mühimmat lojistik merkezi gibi kullanıldığını, kıyı kentlerin yöneticileri tarafından, bu kentleri denizden ya da karadan gelebilecek bir saldırıya karşı korunmak amacıyla onların bir uzantısı olabileceğini düşündürmektedir.
Marassos Antik Kenti ile ilgili şimdiye kadar herhangi bir yer bildirimi yapılmamıştır. Hâl böyle olunca insan ister istemez, bir arkeoloğun, tarihçinin merak edip bir haftasonu, Alanya’ya ve diğer yerleşim yerlerine oldukça yakın mesafede olan bu kadim kenti ziyaret edip, yüzeysel de olsa -en azından- hakkında bir iki tespitte bulunup, fotoğraf çekip bu bilgileri ilgili yerlere ulaştıramaz mı diye içinden geçirmiyor değil.
Neyse ki bu görevi Stanislav Skliar adında bir Rus turist gerçekleştirmiş. Marassos Antik Kenti’ne tırmanarak çıkan turist, hem kentin fotoğraflarını çekmiş hem de video ile çekim yaparak kent hakkında bilgi vermiş. Skliar daha sonra Google’da antik kentin yerini haritadan belirterek sanal kaydını da gerçekleştirmiş. Kent hakkında çektiği fotoğrafları ve videoyu da Google’da haritaya yüklemiş.
Marassos Antik Kenti’ne, Stanislav Sklar’ın yaptığı ziyaret ve Google yüklemesi aynı gün içinde gerçekleşmişse, Skliar bu ziyaretini 21 Ocak 2021’de gerçekleştirmiş. Takvime baktım, Perşembe gününe denk geliyor. Diyelim ki bir gün öncesinden çekip bir gün sonra yükledi, o zaman da Çarşamba gününe denk geliyor. Hâl böyle olunca, bizler evlerimize kapanmış, dışarıda ne olup bittiğinden haberimiz yokken, bir Rus turist elini kolunu sallaya sallaya rahatlıkla bizim daha önce hiç gitmediğimiz, ne olduğunu dahi bilmediğimiz antik kentimize gidip orada kendince bir araştırma ve ön inceleme yapabiliyor. İşte işin bu kısmı benim canımı çok acıtıyor. Bizler neden kendi ülkemizde zamanında bu gibi nice tarihi kentler ya da kalıntılarla ilgili yapmamız gereken araştırmaları yapmadık? Yanlış da olsa fikirlerimizi söylemedik? Kayda değer olmasa da bir bildiri yazmadık, en azından burasının varlığından hiçbir birimi haberdar etmedik?
Yine de teşekkür ediyorum Stanislav Sklar’a, Google’daki fotoğraflarına bakacak olursak en az iki kişilermiş. Kalenin içine geldiğinde de artık bir zafer işaretiyle poz verip paylaşmak da kendisinin hakkıydı. Fotoğrafta mutlu bir insan yüzü, geride adını kendisinden duyup öğrendiğimiz bir antik kent. Ve S. Sklar Google’a kent hakkında aynen şu cümleleri sarf etmiş. “Труднодоступное место. Дороги к городу нет, приходится идти по тропинкам, через заросли кустарников и колючек. Руины античного города находятся в плачевном состоянии.”, Ulaşılması zor. Şehre giden yol yok, çalılıkların ve dikenlerin arasından patikalar boyunca yürümek zorundasınız. Antik kentin kalıntıları içler acısı bir durumda.
Turizm ne işe yarar diye sorarsanız, tanımadığımız, bilmediğimiz ülkemizi, sayelerinde tanıdığımız hatta adını dahi bilmediğimiz antik kentlerimize gidip orada ilk çekimleri yaparak bizleri bilgilendiren dünya elçileri diyebiliriz!.. Hatta bizler ülkemizin reklamını yaparken, daha önce kendi arkeologları, tarihçileri, eğitimli eğitimsiz insanı, yöre halkı tarafından bölgelerinde yer alan ve fakat hiç bilinmeyen tarihi ketlere ilk defa siz gidip buraları belgeleyip, fotoğraf, video çekimleri yaparak bunun eşsiz hazzını yaşayacak kimseler olarak da ülkemizi pazarlayabiliriz!..
Silvan Güneş
Biyografi Yazarı
Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar