50 Yıllık Bir Gelenek Antalya Film Festivali

Fotoğraf: Kesu01 - GettyImages

Film festivali ve ödül denince, Antalya Film Festivali ülkemizde ilk akla gelen seçeneklerden biridir. Uzun adı Antalya Altın Portakal Film Festivali olan bu festivalde her yıl oldukça fazla film yarışmaktadır. Her yıl sonbahar mevsiminde Antalya’nın çeşitli mekanlarında gerçekleştirilir. Altın Portakal Film Festivali, Türkiye’de gerçekleştirilen eski festivaller arasında yer almaktadır. Ayrıca Avrupa ve Asya’nın da en köklü festivalleri arasında sayılmaktadır. Antalya Altın Portakal Film Festivali her yıl yaklaşık bir hafta boyunca kendine özgü atmosferiyle katılımcıların beğenisini toplamaktadır.

 

Antalya Film Festivali Yarışmaları Nelerdir?

 

Antalya Film Festivali’nde yalnızca film gösterimleri değil, aynı zamanda çeşitli kategorilerde yarışmalar da yapılmaktadır. Altın Portakal’da yer alan film yarışması kategorileri şunlardır:

 

●      Ulusal uzun metraj film yarışması

●      Uluslararası uzun metraj film yarışması

●      Ulusal kısa metraj film yarışması

●      Ulusal belgesel film yarışması

Antalya Film Festivali bilet, her yıl festivalden belirli bir süre önce katılımcılar için satışa sunulur.. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi gelecek senelerde de biletlerin ilk günlerde tükeneceği tahmin ediliyor. Bu yüzden bilet konusunda elinizi çabuk tutmalısınız. Biletler Biletix üzerinden satışa sunulmaktadır.

 

Antalya Film Festivali Ödülleri Nelerdir?

 

Antalya Film Festivali ödül töreni, 4 ana dalda farklı kategorilerde pek çok ödül verir. Ulusal uzun metrajlı film yarışmasında verilen ödüller şunlardır:

 

●      En iyi film

●      En iyi senaryo

●      En iyi görüntü yönetmeni

●      En iyi yönetmen

●      En iyi müzik

●      En iyi erkek oyuncu

●      En iyi kadın oyuncu

●      En iyi yardımcı erkek oyuncu

●      En iyi yardımcı kadın oyuncu

●      En iyi sanat yönetmeni

●      Sinema Yazarları Derneği ödülü

●      Film-Yön en iyi yönetmen ödülü

●      En iyi kurgu

●      İzleyici ödülü

 

Film yarışmalarında verilen ödüller ise aşağıda sıralanmıştır:

 

●      Uluslararası uzun metrajlı film yarışması: En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu

●      Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması: En iyi kısa film ve jüri özel ödülü

●      Ulusal Belgesel Film Yarışması: En iyi belgesel film ve jüri özel ödülü

 

Antalya film festivali ödülleri arasında büyük kategorilerde yarışan ve birinci olanlara para ödülü de vardır. Yanında da Venüs heykelciği verilir.

 

Antalya Film Festivalinde Hangi Etkinlikler Yapılıyor?

 

Uzun yıllardır geleneğini sürdüren Antalya Film Fest, her yıl yaklaşık bir haftalık tarihler arasında gerçekleşmektedir. Eşsiz bir görsel şölenle taçlandırılan festival etkinlikleri gerek katılımcıları gerekse de izleyicileri büyüleyecek bir şekilde gerçekleşmekte ve festival heyecanı tüm Türkiye’yi sarmaktadır. Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında, sosyal medya hesaplarından herkese açık bir şekilde sinema emekçileriyle söyleşi yapılmaktadır. Etkinlikler, özel olarak seçilen bir grup öğrenciyle de çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir. Sinema sektöründe yer alan başarılı pek çok önemli isim için pek çok söyleşi yapılır. Ayrıca seçilen bir grup öğrenci de yine çevrimiçi bir şekilde önemli sinemacıların derslerine katılmaktadır. Altın Portakal Film Festivali programı ve etkinlikleri her yıl farklı güzelliklerle taçlandırılarak organize edilmektedir ve tarihinin genellikle ekim ayı olarak tercih edilir. Her yıl pek çok filmin katıldığı bilinmektedir. Festival ilk gerçekleştiği yıldan bu yıla oldukça fazla filme ev sahipliği yapmıştır. Altın Portakal’da Ulusal kategorilerde yarışan filmlerin kazananı her yıl belirli bir dönemde açıklanmaktadır. Antalya Altın Portakal Film Festivali hakkında bilgi edinmek için web sitesini ziyaret edebilir, bu eşsiz etkinliğin büyülü atmosferini solumak için festivale online veya canlı katılım sağlamayı tercih edebilirsiniz.

 

06.10.2021