Antalya’dan Fethiye’ye Uzanan Tarihi Likya Yolu

Fotoğraf: fedor53 - GettyImages

Muğla’nın Fethiye ilçesinden Antalya’ya uzanan 540 km’lik Likya Yolu, dünyanın en iyi 10 uzun yürüyüş yolları arasında yer alıyor. Yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz bu yolda yürürken eşsiz manzaralarla karşılaşmaya hazır olun. Ölüdeniz manzarasıyla başlayan yolculuk birbirinden muhteşem doğa harikalarıyla devam ediyor. Yolun bu kadar uzun olması, tamamını yürümeyi zorlaştırıyor. O yüzden yürüyüşe başlamadan önce bir rota belirlemeniz tavsiye edilir.

Antik dönemde yaşamış olan 19 kenti birbirine bağlayan Likya Yolu, o zamanlarda geçiş yapmak için sık sık kullanılmaktaydı. Günümüzde bu antik kentlerden pek bir şey kalmamış olsa da antik tiyatrolar, sütunlar ve lahit mezarlar hala duruyor. Akdeniz’in bakir koylarından oluşan Toros Dağları’nın zengin florası ve denize paralel kızılçam ormanları ile Likya, ülkemizin en uzun yürüyüş rotası.

Likya Yolu’nda kış ayları epey yumuşak geçiyor ve yaz ayları çok sıcak oluyor. Yılın 11 ayı yürümek için tercih edebileceğiniz bir yol. Likya Yolu parkurları için en ideal dönem ise rengarenk çiçekler ve karlı tepelerin olduğu ilkbahar ayları. İdeal sıcaklık açısından ise ekim – kasım gibi tercih edebilirsiniz. Çünkü bu dönemde nem azalır ve daha rahat yürüyüş yapabilirsiniz. Mayıs – eylül ayları ise Likya Yolu’nun en sıcak olduğu dönem. Ayrıca kasımdan şubata kadar da bol bol sağanak yağış alıyor.

 

Likya Yolu Üzerinde Nereler Bulunuyor?

Likya Yolu rotaları oldukça fazla seçenek sunuyor. Farklı büyüklüklerdeki antik kentleri birbirine bağlayan ve Akdeniz kıyı şeridinde bulunan Fethiye’den başlayan yolculuk şu şekilde devam ediyor: İlk olarak Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar. Buradan sonra Patara Kumsalı ile Antalya’ya giriliyor. Sonrasında Kalkan, Kaş, Finike, Gelidonya Feneri, Adrasan Koyu, Olimpos Dağı, Göynük Kanyonu ve Konyaaltı Sahili rotalarından geçiyor. Tabii ki arada pek çok rota daha bulunuyor fakat saymakla bitmez. Görüldüğü gibi oldukça fazla doğal güzellik yürüyüşünüz esnasında size eşlik eder. Yalnız bu yolun tamamını yürüyemeyeceğiniz için kendinize bir plan yapmanızda fayda var.

Likya Yolu turu yaparken yalnızca kıyı şeridi değil zaman zaman dik yamaçlar ve kayalıklar da geliyor. Tahtalı Dağı’na vardığınızda denizden 1.800 metre yüksekliğe ulaşabilirsiniz. Likya Yolu genel olarak Akdeniz’e paralel olarak gidiyor. Likya Yolu’nun kavşaklarında sizi bekleyen sarı tabelalar var. Bunlar sayesinde rotanızı daha net belirleyebilirsiniz. Belli bölgelerde orta ya da yüksek zorlukta etaplarla karşılaşabilirsiniz. Eğer doğa yürüyüşü yapmayı seviyorsanız, karşılaştığınız tüm zorluklar bu eşsiz manzaraya değecek. Patika yollarda her 50 metre aralıklarla, toprak yollarda ise 200 metrede bir olacak şekilde tabelalarla karşılaşacaksınız.

Likya Yolu Etapları Nelerdir?

Genellikle Fethiye’den Antalya’ya doğru olan Likya Yolu etapları, doğu batı ekseninde ifade ediliyor. İki bölümden oluşan Likya Yolu’nun ilk bölümünde Faralya’dan başlayan rotayı, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara, Letoon, Xanthos kentleri takip ediyor ve ünlü Patara’da son buluyor. İkinci bölümde ise Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Melanippe, Gelidonia, Olympos ve Phaselis gibi çok önemli antik kentler yer alıyor. Yol boyunca bu eşsiz antik kentler ile yolculuğunuz daha da güzelleşiyor.

Yürüyüş için ayıracağınız zamana göre Likya Yolu için 3, 5, 7 veya 10 günlük plan yapabilirsiniz. Ayrıca yolun belli bir kısmını daha kısa zaman dilimi içinde yürümeniz de mümkün. Eğer tüm yolu yürümeyi amaçlıyorsanız, öncelikle iyi bir kondisyona sahip olmalısınız. Bu koşullara uygunsanız minimum 25, maksimum 40 günde tüm yolu tamamlayabilirsiniz. Likya Yolu güzergahı uzun rotası Fethiye’nin Boğaziçi Köyü, Patara, Delikkemer ve Çıralı’da iki farklı rotaya ayrılıyor ve sonrasında tekrar birleşiyor. Eğer uzun rotayı tercih edecekseniz rotanızı şu şekilde planlamanız tavsiye edilir:


Gökçeören – Kaş
Kekova – Demre
Patara – Kalkan

Demre – Alakilise – Finike

Karaöz – Gelidonya Feneri – Adrasan

Adrasan – Olimpos – Çıralı

Kabak Koyu – Alınca

Çıralı – Beycik

Çıralı – Tekirova
Gavurağılı – Patara

Tekirova – Phaselis – Gedelme
Kaş – Kekova

Beycik – Tahtalı Dağı – Gedelme

Gedelme – Göynük

Göynük – Hisarçandır

Yediburunlar – Gavurağılı
Faralya – Kabak Koyu

Hisarçandır – Geyikbayırı
Hisarönü – Faralya
Alınca – Yediburunlar
Kalkan – Sarıbelen – Gökçeören

14.12.2021