Akdeniz ve Ege'ye Özgü 7 Yöresel Yemek

Fotoğraf: sorendls - GettyImages

Akdeniz ve Ege denince akla ılıman bir hava ve nefis zeytinyağlı yemekler gelir. Zengin mutfağı ile zeytinyağlı yöresel yemekler, çeşitli otlar ve farklı tatlar konusunda Ege Bölgesi Türkiye’nin göz bebeği. Birbirinden sağlıklı ve lezzetli yemeklerine, özellikle fitliğinize dikkat ediyorsanız ve damak tadınızdan ödün vermek istemiyorsanız bayılacaksınız. Ege’nin en sevilen yöresel lezzetlerisizin için aşağıda anlatılmaktadır.

 

Kabak Çiçeği Dolması

Ege ile adeta bütünleşmiş bir yemektir. Mayıs ayından ekime kadar bu çiçekleri bulma şansınız var ve özellikle güneş doğarken toplanırlar. Özenle ayıklanan çiçekler, zeytinyağı ile birleşince enfes bir tada sahip oluyor. Ege’nin pek çok yerinde yapılıyor fakat en lezzetlilerini yemek için Çeşme, Alaçatı, Cunda, Bodrum ve İzmir’e gitmeniz tavsiye edilir.

 

Şevketi Bostan

Ege denince akla tabi ki otlar gelir. Ege’ye özgü yemekler arasında da şevketi bostan sayılmazsa olmaz. Şevketi bostan yemeği bu bölgede en sık tüketilen lezzetler arasında yer alır. Hem etli hem zeytinyağlı yemeklerde hem de salatalarda kullanılır. Seferihisar, Urla, Tire ve Foça bölgelerinde oldukça lezzetli bir şekilde pişirilmektedir. Ege, Marmara ve Akdeniz semt pazarlarında rahatlıkla şevketi bostan otunu bulabilirsiniz.

 

Börülce

Börülce denince aklınıza tek bir çeşit geliyor olabilir fakat Ege’de börülcenin pek çok çeşidi var. İster zeytinyağlı ister limonlu ister çorba olarak ister de yemeğini pişirerek börülceyi tüketebilirsiniz. Kuru, taze ya da deniz börülcesi olarak farkı seçenekler bulabilirsiniz. Özellikle rakı sofralarının vazgeçilmez mezesi deniz börülcesi, balığın yanına çok yakıştırılır.

 

İzmir Köfte

Köfteler arasında İzmir köftenin ayrı bir yeri vardır. Yalnızca Ege’de değil ülkemizin her bölgesinde ünlü olmuş bir lezzettir. Bol salçalı sos, patates, domates ve biberle birlikte pişirilen bu köfte hem et hem de sebze severlerin beğenisini kazanır. Yöresel yemekler İzmir bölgesinde oldukça fazla çeşide sahip ve her mevsim için ayrı lezzetler ön plana çıkar.

 

Akdeniz Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Hem et hem de sebze yemekleri konusunda zengin bir mutfağa sahip Akdeniz, herkesin gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Farklı damak tatları için oldukça fazla yöresel yemeğe sahiptir. Akdeniz’e tatile gittiğinizde mutlaka bu lezzetleri denemeniz tavsiye edilir. Akdeniz’in yöresel yemek çeşitleri aşağıda kısaca anlatılmıştır.

 

Humus

Kökenleri Lübnan’a kadar uzanan humus, özellikle Doğu Akdeniz’in olmazsa olmazıdır. Kahvaltılarda, ekmek arası, meze olarak pek çok farklı şekilde tüketiliyor. Nohut ve tahinin birleşiminden oluşan bu yemek, pastırma ile tüketildiğinde eşsiz bir lezzet sunuyor.

 

Tahinli Piyaz

Tahin ve piyazı ayrı ayrı seviyor olabilirsiniz. Bu lezzetli ikiliyi bir araya getiren eşsiz Akdeniz yemeği tahinli piyazı denemeniz de tavsiye edilir. Piyazlık haşlanan fasulyelerin küçük doğranmış domates, biber ve yumurtayla karışımı ile elde edilir. Üzerine ise tahinle karıştırılmış tarator sos dökülür. Farklı aromaları bir araya getirerek damağınızda eşsiz bir iz bırakır. Özellikle Antalya’da severek tüketilir.

 

Ispanak Başı Yemeği

Adana’nın Tarsus yöresine ait bu yemek, ıspanak sevmeyenlere bile ıspanağı sevdirecek türden. İçinde ıspanak, mercimek ve nohut bulundurduğundan mineral bakımından oldukça zengindir. Lezzetini limonun ekşisinden alır. Yöresel ıspanak yemekleri denemek istiyorsanız Adana’nın bu lezzetini mutlaka denemelisiniz.

 

Zeytinyağlı Pırasa

Pırasa yemeği her bölgede yapılır fakat Adana usulü zeytinyağlı pırasanın ayrı bir lezzeti vardır. Pırasa, havuç, pirinç, nohut gibi farklı lezzetleri bir araya getirir. Lezzetli ve sağlıklı yemekler arasında yer alan pırasa, özellikle kış aylarında Adana’da sıklıkla tüketilir. Yöresel pırasa yemekleri ile hem sağlığınızı koruyabilir hem de damak tadınızı zenginleştirebilirsiniz.

 

21.12.2021