Uygarlıklar Arası Yolculuk Türkiye'nin Antik Hiking Rotaları

Fotoğraf: 0meer - GettyImages

Hiking, günübirlik doğa gezisi anlamına gelir ve şehir kalabalığından kısa süreli uzaklaşmak isteyenler tarafından sık sık tercih edilir. Bir yürüyüş sporu olan hiking, trekking ile sık sık karıştırılıyor. Fakat hikingte daha kısa rotalar tercih ediliyor. Ülkemizde hiking yapmak için gidebileceğiniz en güzel yerler aşağıda verilmiştir:

 

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Türkiye’nin botanik farkı olarak biliniyor ve 804 bitki ve 250 kuş türüne sahip. 27.675 hektarlık bir alan üzerine kuruludur ve tertemiz denizi ve yemyeşil doğası ile bol oksijen yuvasıdır. Kuşadası sınırları içinde yer alan Dilek Yarımadası’nda günübirlik 2 km’lik botanik turlarına katılabilirsiniz. Kavaklıburun ve Karasu koyları arasında yürüyüş yaparken mis gibi hava ve enfes manzara size eşlik edecek.

 

Denizli Kızılcabölük

Herakleia Hieronu’ndan başlayıp Pamukkale Hierapolis’te biten rota, toplam 22 km’lik bir yürüyüş parkuru. Türkiye hiking rotaları arasında ilk sıralarda sayılabilir. Denizli Kızılcabölük üzerinde yer alan bu parkuru gezmek için her mayıs ayında düzenlenen büyük yürüyüşe katılabilirsiniz. Bol oksijen ve tarihin büyüsüne kapılmaya hazır olun!

 

Hiking ve Trekking Farkı Nedir?

Hiking ve trekking birbirine sık sık karıştırılan iki doğa yürüyüşü sporudur. Her ne kadar ikisi de doğa yürüyüşü esasına dayansa da seçilen rota, süre, kullanılan ekipman ve konaklama bakımından temek farklara sahipler. Hiking ve trekking arasındaki fark aşağıda açıklanmıştır:

●      Rota seçimi: Hiking daha çok haftasonunu doğada geçirmek isteyenlerin tercih ettiği kısa süreli bir outdoor yürüyüş sporudur. Hiking rotaları patikalar, patikaların başlangıç ve bitiş noktaları önceden belirleniyor. Trekking ise daha uzun süreli yürüyüş sevenler tarafından tercih ediliyor. Önceden belirlenmiş rotalar kadar yeni patikalar keşfetmek ve zorluklara rağmen devam etmek bu sporun temelini oluşturuyor.

●      Kullanılan ekipman: Aralarındaki küçük farklara rağmen ekipman kullanımında trekking ve hiking hemen hemen aynı ekipmanları kullanıyor. Yalnızca hikingte daha az ekipman ile yola çıkılıyor. Örneğin hiking sırt çantası daha küçük boyutlarda olabilir. Bunun dışında ayakkabı, kamp bıçağı, kafa lambası gibi temel ekipmanlar olmazsa olmaz. Trekking De bu ekipmanlara ek olarak çadır, mat, uyku tulumu gibi eşyalar da ekleniyor.

●      Konaklama: Bu iki spor arasındaki temel fark konaklamada yatıyor. Hiking daha çok günübirlik yürüyüş olduğundan yürüyüş tamamlandıktan sonra eve dönülüyor ya da bir sonraki güne sarkıyor. Bunun için çeşitli konaklama yöntemleri tercih edilebilir. Kamp yapmak hiking için bir keyif iken trekkingde bu bir zorunluluktur. Çünkü trekking daha uzun süreli yürüyüşleri kapsar.

 

En Sık Kullanılan Hiking Rotaları

Ülkemizde hiking yapmaya elverişli oldukça fazla yer bulunur. Örneğin Marmara Bölgesi’nde Edirne Taşlımüsellim su kemerleri ve Enez Dalyan Gölü, Tekirdağ Uçmakdere ve Ganos Dağı ile Kırklareli İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı en popüler rotalardan biridir. Özellikle İstanbul’dan oldukça ziyaretçi bu rotayı hiking yapmak için kullanır. Sakarya’da en çok tercih edilen hiking rotalarından biri yer alır. Bu rotada şu noktalar bulunur: Erdemli-Kadıpınarı, Soğucak Şelalesi, Nailiye-Balkaya, Kemaliye-Patlak Pınarı, Eski Yayla-Kaymakamsuyu Mağarası, Bağcağız-Bakacak Tepe, Orman Yangın Kulesi, Setçe-Hamzapınar-Karagöl Yaylası, Doğancıl-Obrangıç Tepe, Mecidiye Şelalesi, Bıçkıdere-Ahmediye, Davlumbaz Yaylası-Sülüklügöl, Dikmen Yaylası-Öküzova Yaylası, Dikmen Yaylası-Çiğdem Yaylası.

Ege Bölgesi de hiking yapmak için en sık tercih edilen bölgeler arasında. Bunlar arasında; Bafa Gölü-Berçin-Kapıkırı-Heraklia, Narlıdere-Altınvadi-Güzelbahçe, Sazak-Sarpıncık-Karaburun Deniz Feneri, Dilek Yarımadası-Karakol Geçidi-Oluklu Kanyonu en popüler güzergahlardandır. Siz de ülkemizde bulunan cennet manzaraları görmek için hiking sporunu deneyebilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız mevsime göre hiking bot veya sandalet tercih etmeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde yürüyüşten keyif alamayabilirsiniz.

04.01.2022