İtalyan Köpüklü Şarabı Prosecco Tadımında Nelere Dikkat Edilir?

Köpüklü şarabın sevilen türlerinden biri olan Prosecco, İtalya'nın en ünlü ve sevilen köpüklü içkileri arasında yer alıyor. Veneto ve Friuli Venezia Giulia'nın kuzeydoğu bölgelerinde üretilen Prosecco Glera üzümlerinden üretiliyor. Tatlı bir aromaya sahip olan bu köpüklü şarap, lezzeti ile büyülüyor. Prosecco'nun sunduklarını tam olarak deneyimlemek için göz, aromatik keşif ve damak analizi ile bir yolculuğa çıkmalısınız.

 

Görsel Açıdan Nasıl Dikkat Edilmelidir?


İyi bir prosecco, görsel açıdan sahip olması gereken özellikleri ile dikkat çeker. Dikkatli bir inceleme sonucunda prosecco’nun ne zaman imal edildiği ve kalitesi rengi ve kokusu ile tespit edilebilir. Özellikle renk, iyi bir prosecco hakkında birçok bilgi verir.

Prosecco'nun renk paleti soluk samandan parlak sarıya kadar değişir. Daha taze Prosecco'lar daha açık bir renk tonuna sahip olma eğilimindedir, bu da tazeliğe ve yeni bir bağbozumu tarihine işaret eder. Yıllandıkça prosecco'nun rengi derinleşir, bu da lezzette bir dönüşüme ve muhtemelen daha zengin bir gövdeye işaret eder. Prosecco'nun berraklığı ve parlaklığı da kalitesi hakkında çok şey söyler; berrak, parlak bir görünüm iyi yapılmış bir prosecco’nun işaretidir.

Köpüklülük yine prosecco’nun kalitesi hakkında birçok bilgi sahibi olmanıza imkan verebilir.  Zarif bir şekilde yüzeye çıkan ince, dayanıklı kabarcıklar, basınçlı tanklarda ikincil fermantasyonun gerçekleştiği Charmat yöntemiyle üretilen yüksek kaliteli Prosecco'nun ayırt edici özelliğidir. Kabarcıkların canlılığı ve uzun ömürlülüğü sadece görsel zevke katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda şarabın dokusu ve ağızda bıraktığı tat hakkında da ipucu verir.

 

Aromalar ve Koku


Bir prosecco'nun koku analizi veya aromalarının değerlendirilmesi, tadım sürecinde tadım eyleminin kendisinden bile önce gelen kritik bir adımdır. Prosecco, üzüm çeşidine, terroir'e ve şarap yapım sürecine bağlı olarak önemli ölçüde değişebilen kokulu ve aromatik profiliyle bilinir.

Prosecco'daki birincil aromalar doğrudan Glera üzümünden ve bağın kendisinden elde edilir. Bu aromalar tipik olarak taze ve meyvemsidir; yeşil elma, armut, şeftali, kayısı ve narenciye notaları içerir. Prosecco'nun taze ve davetkar ilk izlenimine katkıda bulunan akasya, morsalkım ve gül gibi çiçek notaları da mevcut olabilir.

İkincil aromalar fermantasyon sürecinin sonucunda ortaya çıkıyor. Prosecco'da bunlar aromatik profiline yeni lezzet katmanları katan mayalı ve ekmek benzeri notaları içerebilir. Bu aromalar birincil olanlara kıyasla daha incedir ancak derinlik katmak için gereklidir.

Tersiyer aromalar şarap yıllandıkça ve oksijenle etkileşime girdikçe gelişir. Tazeliğini ve efervesansını korumak için tipik olarak genç tüketilen Prosecco için üçüncül aromalar daha az belirgindir. Bununla birlikte, bazı yıllanmış veya daha kaliteli çeşitlerde bal, fındık ve kuru meyvelerin tonlarını fark edebilirsiniz.

04.04.2024