Hoş geldin 2020! Neleri Geride Bıraktık, Yeni Yılda Neler Bekliyor?

İnsan hayatının belki de en heyecan verici kısır döngüsü bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla başlamaktır. Ne yaşanırsa yaşansın geçmişe gider, geri gelmez ve gelecek de aslında bir bilinmeyen olarak her daim insanı çağırır. Geçmişin birikimi ve izleri ile geleceğin bilinmeyenleri ve hayalleri, anda birleşir. İşte o anların yani şimdinin en çok pozitif enerji verdiği hissiyatları da yenilenme zamanlarıdır. Genel akışı, somutta çok değiştirmese de yeni bir yıl her zaman insanda yeni umutları hissettirir. Ve şimdi de yine bir yılın, 2019’un sonuna geldik. 2020’ye merhaba diyoruz. Daha dün gibiydi “2000’li yıllar nasıl olacak acaba” sorularını sorup hayaller kurduğumuz günler. Şimdi o milenyumun çeyrek asrına yaklaştık neredeyse. Şimdi bu yeni yılın eşiğinde, yılbaşında hem 2019’da neleri geride bıraktığımızı hem de 2020’de bizi neler beklediğini ülkemiz ve küresel ölçekte değerlendirelim.

2019’da Türkiye

2020’ye yani yeni bir yıla girerken olumlu şeyleri, herkesin yüzünü güldüren olayları öne çıkarmak isteriz. Hayat bir denge meselesi; olumlu ve olumsuz hissettiren her şey bir denge halinde aslında. Dolayısıyla bu ikilik hep devam edecek. Ancak bazı olumsuzluklar var ki onların hiçbir şekilde devam etmesine izin vermemek gerekiyor. Bunların başında da maalesef kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet geliyor. Eşinden boşanmak isteyen kadınların kocaları tarafından uğradıklarından sokak ortasında yapılan saldırılara, taciz ve tehditle sistematik saldırılara kadar 2019 yılında kadına yönelik şiddet, maalesef Türkiye’de de ilk sıralarda yer aldı ve 400’ün üzerinde insanlık dışı vaka yaşandı.  Şakası olmayan ve siyasi, sosyolojik, hukuki ve güvenlik yönünden kadınları önceleyerek önlemlerinin alınması, çözümlerinin geliştirilmesi gereken bir mesele bu. 2020 yılında artık bir tane bile yeni bir haber almamak için bu konunun ilk sırada yer alması gerekiyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019’da öldürülen kadın sayısının 299 olduğunu ve bu cinayetlerin yüzde 72,8’inin evde işlendiğini açıkladı. Bu caniliği yapan faillerin yüzde 95’inin eş, partner ya da akraba olduğu belirtildi. 2019 yılında Türkiye’de isim yapmış, öne çıkmış ve/veya gönüllere taht kurmuş bazı kişiler de aramızdan ayrıldı. Yeni bir yıla girerken vefat haberini aldığımızda bizleri üzen bu isimleri de analım. Tiyatro oyuncusu ve hocaların hocası Yıldız Kenter, yine tiyatro hocası Özdemir Nutku,  akademisyen, yazar ve siyasetçi Beril Dedeoğlu, usta tiyatro ve sinema oyuncuları; Ayşen Gruda, Gülriz Sururi, Eşref Kolçak, Yalçın Gülhan, Yalçın Menteş, Aytaç Arman, Süleyman Turan, Tarık Ünlüoğlu, Enis Fosforoğlu, Ergün Uçucu, Ümit Yesin, Mevlüt Demiryay, Erdoğan Sıcak, Dinçer Sümer, Cengiz Sezici, senarist ve yönetmen Umur Bugay, oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu ve şair, yazarlar Küçük İskender ve Celil Oker,   şarkıcı Devran Çağlar, Dilber Ay ve Ozan Arif, 2019’da maalesef aramızdan ayrıldılar. Orhan Veli Kanık, Kitabe-i Sengi Mezar şiirinde: “Ölüm Allah’ın emri /Ayrılık olmasaydı” diye yazmıştı. Evet bu geri dönüşü olmayan vedalar, her yıl olduğu gibi 2019’da da oldu ve içimiz yine buruldu. 2019 yılında hayata veda eden bu değerli isimlerle birlikte vefatıyla üzen kim varsa tümü için ruhları şad olsun diyoruz.

A Milliler, 5. kez Avrupa Kupası'na katılma hakkı kazandı.[/caption] 2019 yılında yüzleri güldüren gelişmeler Türkiye için en çok spor alanından geldi. Şenol Güneş ile yeni bir başlangıç yapan Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2020 Haziran ayında yapılacak EURO 2020 Avrupa Kupası’na katılmaya hak kazandı. Grup maçlarında Roma ve Bakü’de İtalya, İsviçre ve Galler ile oynayacağı maçlarla Avrupa Kupası şampiyonluğuna giden yolda ilerlemek için sahaya çıkacak millilerimize Delphin Hotels olarak başarılar dileriz. A Milli futbol takımı dışında sporda Artistik Jimnastik’te en zor branşlardan olan halka aletinde ülkemize tarihte ilk kez altın madalya ve dünya şampiyonluğu kazandıran İbrahim Çolak da alkış aldı. Güreşçi Rıza Kayaalp’in de altın madalya kazandığı 2019 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli takımımız toplam 2 altın, 2 bronz ve 1 gümüş madalya kazandı. Kadın Voleybol Milli takımı da takım sporlarında ülkenin en başarılı milli takımı olma özelliğini sürdürerek Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda Sırbistan’ın ardından Avrupa 2.si oldu. Kulüpler bazında ise basketbolda Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines Euroleague’de Final Four’a yükseldi ve yarı finalde iki Türk takımı karşılaştı. Anadolu Efes, 2. olurken Fenerbahçe Beko da 4. oldu.  

2020’de Türkiye’yi ve Dünyayı Bekleyenler

Herkesin yeni yıldan beklentiler sorulduğunda bir klişe olarak kabul ettiği bir cevap vardır: “Dünya Barışı.” Her ne kadar belki klişe olsa da esasen 2020 yılında hem Türkiye hem de küresel ölçekte bu sözün bir hedef olmasını beklemeye herkesin hakkı var. 2019 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Barış Pınarı Harekatı” adıyla askeri operasyon gerçekleştirdiği Suriye başta olmak üzere tüm Ortadoğu, Afrika, Uzak Asya ve Güney Amerika gibi yerlerde var olan sorunların, anlaşmazlıkların barışçıl sonuçlarla çözülmesi ve savaş – çatışma halinin tüm dünyayı etkileyen olumsuzluklarının sona ermesini diliyoruz. ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarından İngiltere’nin “Brexit” adı verilen Avrupa Birliği’nden çıkışının tamamlanması gibi küresel ekonomiyi etkileyecek gelişmeler de 2020 yılının konularından olacak. Yazının girişinde 2000’li yıllar hayalinden söz etmiştik. O hayallerin içinde en öne çıkan şeyse uçan arabalar ve ışınlanmaydı. Evet henüz hala uçan arabalara ve ışınlanmalara kavuşamadık ancak teknoloji ve özellikle yazılım alanındaki gelişimin hızı ile oralara doğru gidiyoruz. 2020 yılında da hepimizi heyecanlandıracak teknolojik gelişmelere hazır olmak gerekir. Tabi, sadece bu gelişmeleri izlemek değil bizzat içinde olmak, uygulamak hatta geliştirmek için de istekli olmalıyız. 2020 yılında bizleri bekleyen teknolojik gelişmeler nedir diye düşündüğümüzde ise karşımıza; 5G teknolojisi, Genişletilmiş gerçeklik (XR- Extended Reality), otonom sürüş ve tıp alanındaki gelişmelerin öne çıktığını görüyoruz. 2020’de yaşanacak teknolojik gelişmeler için Webtekno sitesinin şu makalesinden daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.  Bu sayfalarda sık sık BM Dünya Günleri hakkında yazıları, sizlerle paylaşıyoruz. O yazılarda sürekli bahsettiğimiz 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri de tüm dünya için büyük önem taşıyor. Ekolojik, eşitlikçi, saygı ve sevginin öncelendiği, teknoloji ve bilim ile sanatın desteklendiği, insan hakları merkezli bir dünya idealini, somut verilerle sunan bu hedefler yönünde 2020 yılının başarılı bir yıl olmasını dileriz. Türkiye’nin de bir parçası olduğu 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne şuradan ulaşabilirsiniz. Yine belki klişe ama çok değerli dileklerle yazımızı bitirelim. Her şey bir kenara bir insan için gönül ferahlığı ve sağlık herşeyin başında gelir. Hayat bir bakıma uzun, bir bakıma kısa. Ve bu hayatın başrolü sizsiniz, herkes gibi. Antalya turizminin öncü kurumlarında olan Delphin Hotels olarak 2020 yılınızı; sağlık ve gönül ferahlığı içinde keyifle geçirmenizi dileriz. Hoş geldin 2020, yeni yılınız kutlu olsun!

07.07.2021