Tahin ile Yapılabilecek Yemek Tarifi Önerileri

  
  
Tahinle yapılabilecek birçok yemek çeşidi bulunuyor. Tahini hem tek başına kahvaltıda tüketilebilirsiniz hem de diğer yiyeceklerle birlikte tüketilebilirsiniz. Tahini bal ve pekmezle beraber yemek dışında da, farklı farklı yemeklerle birleştirdiğinizde yemeklerinizin lezzetinin arttığını görüyorsunuz. Tahinli çörek, tahinli un kurabiyesi, tahinli kek, tahinli tepsi sermesi, tahinli patlıcan ezmesi, tahinli kuru baklava, tahin helvası, tahinli tarator, tahinli pide, tahinli piyaz, tahinli poğaça, tahinli muhallebi, tahinli sufle, tahinli katmer veya tahinli çıtır rulolar tahinli yiyecekler arasında yer alıyor. Örneğin, humus yapıyorsanız, içerisine az miktarda tahin de ekleyebilirsiniz. Bunun dışında, pastacılıkta da tahinden sıkça yararlanılıyor. Ayrıca, tahinin şekere alternatif olarak da kullanıldığını hatırlamak gerekiyor.

 

Yemeği hazırlarken öncelikle fırının 200 derecede ısınmasını sağlayınız. İlk olarak, karnabaharları iyice temizledikten sonra hafif haşlıyorsunuz. Burada haşlama suyuna ekleyeceğiniz tuz ve kimyon ile lezzeti arttırmış oluyorsunuz. Karnabaharların çok fazla yumuşamaması ve dirliklerinin kalması gerekiyor. Daha sonra, yarım su bardağı tahine 2 adet ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı tuz ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırıyorsunuz. En son, orta boy karnabaharınızı karışımınıza ekliyor ve yemeği fırına veriyorsunuz. Pişirme süresi fırına göre değişkenlik gösteriyor fakat 1 saat 15 dk gibi düşünebilirsiniz.

 

 Tahinli patlıcan salatası tahin ile yapılabilecek bir diğer yemek olarak karşınıza çıkabilir. İlk önce 4 adet orta boy patlıcanları ocakta ya da fırında közlüyorsunuz ve çatal yardımıyla yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ediyorsunuz. Çatalı batırırken zorlanmıyorsanız, patlıcanlar pişmiş sayılıyor. Daha sonra, kabuklarını soyarak kararmaması için limonlu suda bekletiyorsunuz. Ardından, 1 çay bardağı tahin, 1 çay bardağı suyu, 2 adet limon suyunu, 2 diş dövülmüş sarımsağı, pul biberi, kıyılmış maydanoz ve tuzu çırpmalısınız. Sonrasında, hazır olan sosun içine önce patlıcanları doğrayarak çatalla iyice ezip püre haline getirene kadar karıştırıyorsunuz. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı dökebiliyorsunuz artık. Kırmızı biberle de süsledikten sonra servisinizi yapın.


  
Bir başka tahinli tarif deyince tahinli piyaz akıllara geliyor. Bir gün öncesinden ıslattığınız fasulyeleri pişirerek başlıyorsunuz. Eğer fasulyeler sıcak suda ıslatıldıysa, sıcak suyla pişirmelisiniz. Eğer fasulyeleri soğuk suyla ıslattıysanız, pişirme esnasında soğuk su kullanmalısınız. 10 dk kadar düdüklü tencerede fasulyeleri haşladıktan sonra, tarator sosu için haşlanmış fasulyeden 3 kaşık alarak çatalla eziyorsunuz. Bunu yaparsanız sosunuz bağlayıcı oluyor. Devamında, tahin, limon suyu, sirke, baharatlar ve rendelenmiş sarımsağı robottan geçiriyorsunuz. Boza kıvamından az daha ince olması gerekiyor bu yüzden haşlanmış fasulyenin suyundan ilave edebiliyorsunuz. Bundan sonra, sosu ve kuru fasulyeyi güzelce karıştırıyorsunuz. Soğanlar yarım ay gibi, domatesleri de küp küp kesip kaseye ilave ediyorsunuz. Süsleme için de iri doğranmış katı yumurta ve iri maydanoz yakışıyor.

 

 Yukarıda da bahsedildiği gibi tahin tek başına sos olarak tüketilen bir besinden çok daha fazlası. Şifa kaynağı, susamın tuzlu suda kalmasıyla ve de kabuklarından kopmasıyla elde edilen bir tat olan tahin faydalı yağ bakımından oldukça zengin bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Faydalı olduğu için de Türk mutfağında daha çok tatlılarda, kurabiyelerde veya çöreklerde, Orta Doğu Mutfağında da yemeklerde, mezelerde ve salatalarda bolca kullanılıyor. Kendi başına bir sos olarak tahin, kırmızı ete veya salatalara sos olarak tahin veya herhangi bir yemeğin içinde bir malzeme olan tahin şeklinde tahinin her kültürde tüketim şekli farklı olabiliyor.

29.07.2023