Antalya Down Sendromu Günü'ne Delphin Imperial Hotel Ev Sahipliği Yaptı

Geride bıraktığımız Dünya günlerinden biri de Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ydü. Bu önemli dünya gününün hedefi olan Down sendromu farkındalığı konusunda her geçen yıl, daha ileriye doğru bir adım atıldığını söylemek mümkün. Down sendromu taşıyan insanların hasta olarak değil farklılığa sahip olarak tanımlanması bunun ilk adımı. Burada hedeflenen farkındalığın sağlanması, toplumun bu yönde bakışının doğru bir noktaya gelmesine ve ülkelerin eğitim politikalarında Down sendromluların da bir öğe olarak yer almasına yol açacak. Bu durum da down sendromluların toplumsal yaşamda olması gerektiği şekilde farklılıkları ile birlikte eş ve eşit olarak yerini almasını sağlayacak. Bu önemli günde Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kentteki Down sendromlu çocuklar için bir etkinlik düzenledi. İki kurumun ortaklığında geliştirilen “Özel Çocukları Sporla Buluşturuyoruz” projesi kapsamında Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliği yapıldı ve bu değerli etkinliğin ev sahipliğini Delphin Imperial Hotel üstlendi. Antalya turizminin öncü gruplarından Delphin Hotelleri’nin Kundu’daki oteli olan Imperial Hotel’de özel çocuklar için düzenlenen bu özel etkinliğin detaylarına bakalım.

Antalya Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği

Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte 455 Down sendromlu çocuk, Delphin Imperial Hotel’de misafir edildi. Antalya merkez ilçesi Aksu’da Lara Plajı Kundu Mevkii’nde yer alan Delphin Imperial Hotel, bu özel ve önemli günde etkinlikte hedeflenen; Down sendromlu çocukların eğlenmesi hedefine en uygun alt yapıyı hazır etti. Etkinlikte animasyon ve hokkabaz gösterileri gerçekleştirilerek çocukların eğlenmesi sağlanırken çocuklarla birlikte balon etkinliği yapıldı. Etkinlik içinde ayrıca akrobasi gösterisi, oldukça dikkat çekerken sihirbaz da sahne aldı. Bu güzel etkinlikte Delphin Imperial Hotel de Down sendromlu çocuklara özel lunaparkın açılışını yaparak günün en hoş sürprizine imza attı.   Etkinlikte Delphin Otelleri kurucuları, Yıldırım Cömertoğlu ve Tolga Cömertoğlu katıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile Tolga Cömertoğlu da söz aldı. Hacıcaferoğlu konuşmasında, “Özel çocukların kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, sosyal hayatta aktif hale gelmelerini sağlamak amacıyla, "Özel Çocukları Sporla Buluşturuyoruz" projesini hayata geçirdiklerini” belirtirken, “Özel çocuklar spor yapmasının önünde artık hiçbir engelin kalmadı” ifadesini kullandı.  Hacıcaferoğlu, “Down sendromlu çocukların dünyası sevgi üzerine kuruludur ve bütün dünyanın bu çocuklarınki gibi sevgi üzerine kurulması gerekir.” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Arslan ise yaptığı konuşmada “Bu tür etkinlikler sayesinde engelliler sporla sosyalleşiyor.” dedi. Delphin Imperial Hotel de değerli konuklarına sunduğu özel yiyecek ve içecek ikramlarının yanı sıra hediyeler verdi ve hatıra fotoğrafları çektirdi. Turizm alanında olduğu gibi sosyal sorumluluk alanında da öncü olmayı hedefleyen Delphin Otelleri, kurucuları ve personeli ile bu önemli etkinliğin ev sahibi ve bir parçası olmaktan dolayı çok mutlu oldu.

Antalya Özel Çocukları Sporla Buluşturuyoruz Projesi Nedir?

Antalya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliğinin de bir parçası olduğu Antalya Özel Çocukları Sporla Buluşturuyoruz projesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığında geliştiriliyor. 2018-19 Eğitim ve Öğretim Yılı için imzalanan protokolle hayata geçen proje, Down sendromlu çocukların da içinde yer aldığı tüm özel durumlu çocukları kapsıyor. Projede özel çocukların sosyal hayatta aktif olarak yer alması ve kişisel gelişimlerine spor yoluyla katkı sağlamak hedefleniyor. Sporda engelleri ortadan kaldırma sloganını merkezine alan proje, Delphin Imperial Hotel’de düzenlenen etkinlik gibi tematik özel günlerde yapılan organizasyonların yanında Antalya Spor Salonu’nda her Pazartesi, konusunda uzman antrenörlerin yürütücülüğünde goalball, masa tenisi, bocce, badminton, masa tenisi, eğlenceli atletizm gibi spor dallarında dersler yapılıyor. Tüm bu etkinlik ve derslere özel eğitim merkezlerinde eğitim gören çocuklar, yaş ve kategorilerine göre ücretsiz dahil oluyor.

Down Sendromu Nedir? Dünyada Kaç Down Sendromlu Var?

Down Sendromu Farkındalık Günü ve bu değerli etkinlik vesilesiyle Down sendromu nedir sorusunun yanıtına ve ülkemiz ile dünyada bu alanda son durumun ne olduğuna değinelim. Esasen Down sendromunun bir engel değil bir genetik farklılık olduğunu belirtelim. İnsan vücudunun yapısında 46 adet kromozom yer alırken 21. Kromozomun 2 yerine 3 adet olmasıyla toplam kromozom sayısının 47’ye yükselmesi, Down sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni de hücre bölünmesi esnasında yanlış bölünmenin gerçekleşmesidir. Peki, Down Sendromu neden olur? Bu konuda yapılan araştırmalar henüz net bir sebep bulamasa da 35 yaş üstünde yaşanan hamileliklerde riskin artması söylenmektedir. Bununla beraber Down sendromluların annelerinin %70 oranında 35 yaş altında doğum yaptığı istatistiği de bu konuda net bir şey söylenmesini engelliyor. Yapılan istatistiklere göre ortalama olarak 800 doğumdan birinde Down sendromuna rastlanılmaktadır. Türkiye Down Sendromu Derneği verilerine göre dünyada 6 Milyon üstünde Down sendromlu insan bulunurken ülkemizde bu sayının net olmamakla birlikte 70.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Down sendromu, kişide seviyesine bağlı olarak zihinsel ve fiziksel gelişim eksikliğine sebep olmaktadır. Down sendromluların da otistikler gibi özel eğitim merkezlerin alanında uzman eğitmenlerle toplumsal hayata kazandırılması, büyük önem taşımaktadır. Delphin Imperial Hotel ev sahipliğinde gerçekleştirilen Antalya Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği vesilesiyle bu değerli gün kutlu olsun diyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz.

14.06.2021