Selge Antik Kenti, Antalya ile Alanya İlçesi arasında, Manavgat ile Serik bölgesindedir. Bozyaka Köyü’nde Köprülü Kanyon olarak bilinen yerin başlangıç noktasından ulaşılabilecek önemli bir antik kenttir. Antalya, şehir merkezinden 80 km, Alanya şehir merkezinden ise 114 km uzaklıkta olan antik kent turistlerin günübirlik gidiş-geliş sağlayabilirsiniz. Kentik kente Serik'ten de Manavgat'tan da gidebilirsiniz. Bozyaka Köyü’ne yakın bir yerde yol ikiye ayrılır. “Köprülü Kanyon”na ulaşmak için ışıklı tabelayı görene kadar yola devam etmeniz gerekir. Her iki yoldan Selge Antik Kentine ulaşmak mümkündür. Tabii ki bu Altınkaya Köyü sapağından 11 km sonra olabilecektir.
Yazın havanın bunaltıcı sıcaklığına rağmen Selge'de sıcaklı 10 derece düşer. Yerli ve yabancı turistler için oldukça keyif aldıkları bir yoldur bu güzergâh. Antik kent VE e Köprülü Kanyon ziyaretleri; doğa, tarih, macerayla geçecek olan güzel bir gün geçirmenize neden olacaktır.
Kente yakın bir yerde Kapadokya'daki doğal kaya oluşumlarına benzeyen kayalarla karşılaştığınızda eminim ki çok mutlu olacaksınız. Günün en büyük sürprizi, hayatınızın en eşsiz fotoğraflarını çektiğiniz bu doğa harikası kaya oluşumlarında vakit geçirmenin değeri tarifsiz. Fotoğraf sanatçılarının bölgeyi ziyaret etmesini ve günün her anını yakalamasını tavsiye ederim.
Selge Antik Kenti (Zerk) olarak da anılmakta, Psidia bölgesi içerisinde yer almaktadır. Tarihçi Strabon şehrin MÖ İkinci bin yılının sonuna doğru Dor Göçleri sırasında kurulduğunu iddia etmiştir. Selge Antik Kenti Psidia Bölgesinde adına ilk para basılan kenttir. Sikkenin üstünde “Estlegiiys” adının yer almasıdır. “Estlegiiys” Grekçe bir isim değildir. Eski bir Anadolu dili olduğu muhtemeldir. Antik kentlerin yerler isimleri üzerinde oldukça tarihe ışık tutabilecek nitelikte yazıtlar gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu yazıtlarda eski Anadolu halklarından ve onların kültürlerinden bahsetmektedir. Anadolu topraklarını Romalıların bir kaç yüzyıl yönetmiş olması yanlış yorumlanmaktadır. Zemindeki kültürün tamamı Romalılara mal edilmektedir. Romalılar da mutlaka kendi kültürlerini ve de anlayışlarını bu kentleri kurarken getirmişlerdir. Yeni kentler inşa ederken de kültürlerini yansıtmaları normaldir. Anadolu'daki tüm antik kentleri Romalılara mal etmek yanlış olur. Tarihte bunun gibi örnekler çoktur. Yönetmekle bir anda o toprakların eski sahiplerini yok sayıp her şeyi yönetenin kültürü, sanatı, eseri, kenti yapmak insanlık tarihine de büyük haksızlık olur.
Hittitlerin ve Luwilerin Romalılar yokken Anadolu sahillerindeki izlerine, kültürlerine, sanatlarına, yaşam tarzlarına baktığımızda, Romalıların Anadolu zenginliklerini nasıl kullandıklarını ve kendilerine mal ettiklerini görürüz. Romalıların her kenti aldıktan sonra nüfus olarak bu topraklarda ne kadar boy gösterdikleri üzerine kesin bir veri yoktur. Bu veriler olmadan bugünden binlerce yıl öncesine atıfta bulunmanın da ötesine geçmek, antik kentleri sadece Romalılara mal etmek tarihi yanılgılara sebebiyet yaratacaktır.
Selge Antik Kenti ile Aspendos Antik Kentleri kurmuş oldukları para birliği ile güçlerini birleştirmiş ve güçlenmişlerdir. Sergeliler, Eurymedon (Köprüçay) Vadisi üzerinden Pamfilya kentleri ile bağlantı kurmuştur. Ticaretlerini Aspendos Antik Kenti’nin ırmağının ağzındaki limana yürüterek kara ve deniz ticaretini ilerletmiştir.
M.Ö 547'de Lidya, M.Ö. 334'e kadar da Pers egemenliğine girdi, ardından da İskender'in yönetimine... Anadolu topraklarını istila eden İskender, Likyalılar gibi direnmeyen Selgelileri ödüllendirmiştir. Bu ödülün içinde M.Ö. 330 - M.S 30'a kadar bağımsızlığını kazanmak da vardır. Kazı çalışmalarında Selge Antik Kenti'nin kültürel zenginliği yazıtlarla ortaya çıkartılmıştır.
Selge Antik Kenti, Küçük Asya’da dini, kültürel ve sosyal aktivitelerin yer aldığı agonistik festivallerin düzenlendiği önemli bir merkezdir. Side Antik Kenti 'nde düzenlenen agonnistik festivallerle karşılaştırmak gerekir. Yanı sıra Side'de düzenlenen agonistik festivaller de zamanın en gözde festivallerindendi. Selge de en az onlar kadar bu konuda iddialı bir şehir olmuştur. Bu festivallerden Selge Antik Kenti’nin her bakımdan zengin bir kent olduğunu düşünebiliriz.
Antik Kenti Bizans döneminde 20 bin nüfusa ulaşmıştır. Bu rakam oldukça büyüktür. Kentteki bu nüfus yoğunluğu üretimi, zenginliği, sosyalleşmeyi tahmin etmemize yetebilir mi acaba? İnsan bu konuda biraz hayal dünyasını zorlasa dahi net sonuçlara ulaşamayacağız. [1] Gerçeğe yakın tahminlerde bulunmak bir antik kentin en büyük şansı... 13. yy Türklerin egemenliğine girmiş, eski sakinleri buralardan gitmiştir. Selge Antik Kenti'nin para basması yüzyılı itibariyle oldukça önemli bir konudur. Şehirde sur duvarları, akropolisinin, gymnasium, stadium, stoa, tiyatro, bazilika gibi köklü binalarının olması şehir olarak oldukça gelişmiş olduğunu bizlere göstermektedir.
Bazilika dışında şehirde iki tane tapınak kalıntısı vardır. Günümüze kadar ulaşan en sağlam yapı, M.S. 3 yüzyılda restore edilen tiyatrodur. Köprüçay Irmağı üzerinde ve onu takip eden yol güzergâhında çok sayıda antik yapı bulunmaktadır. Bunların her biri tarih için, bölge turizmi için, eğitim ve insanlık tarihini iyi anlamak için çok büyük değerlerimizdir.
(Kemer Köprü, Böğrüm Köprü, Antik Yol en keyifli yolculuklarınız olacaktır. Garnizon binaları, su yolu, şapel gibi daha nice değerler bu yol güzergâhı boyunca sizi karşılar. Her birimizi farklı duygularla buluşturan ve doğanın nice sürprizleriyle hayatımıza değer katan tarihimizi ve doğamızı korumak en büyük hassasiyetimiz olmalıdır.
Antik Kenti’nin en büyük kadersizliği bugün Altınkaya Köyü ile iç içe olmasıdır. Köy evlerinin 57’si 1. Derecede Arkeolojik Alan içerisinde kalmaktadır. Bu duruma Anadolu’nun pek çok yerinde rastlamak mümkündür.
Silvan Güneş
Biyografi Yazarı
Alıntı & Resim & Fotoğraflar
[1] Yazıtlar Işığında Selge Agonları (1) Doktora Öğr. Recep ALTIN, Uludağ Üniversitesi-Eski Çağ Tarihi, 2) Yrd. Doç. Dr. Kamil DOĞANCI, Uludağ Üniversitesi-Eski Çağ Tarihi). < file:///C:/Users/User/Desktop/Altin_R_Doganci_K_Yazitlar_Isiginda_Selg.pdf>, 31/10/2020, s. 22:39
* https://www.antalyagezirehberi.net/selge-antik-kenti.html
* https://www.trthaber.com/haber/yasam/selge-antik-kentindeki-avatar-kayalar-438893.html