Antalya denince akla hemen turizm, eğlence, oteller ve tarihi bölgeler geliyor. Antalya, yaz aylarında mevcut nüfusunu yerli ve yabancı turistlerle neredeyse üçe katlayan bir şehir. Türkiye turizminin her yönden lokomotif kenti olan Antalya, aynı zamanda ülkenin en büyük 10 şehrinden biri. Yaz aylarında Antalya ve ilçelerine gelmeyi alışkanlık haline getirmiş olan yerli turistler, haliyle Antalya kent yaşamını da turizm sezonundaki haliyle biliyorlar. Oysa, tarımı, sanayisi, tarihi değerleri ve ortak kültürüyle kent yaşamı yönünden de öne çıkan özelliklere sahip bir kent Antalya. Antalya’da günlük hayat nasıl, Antalya’ya yerleşmek isteyenlerin bilmesi gerekenler neler ve Antalya kent yaşamı hakkında sorulan sorulara bu yazımızda cevaplar buluyoruz.
2017 nüfus bilgilerine göre Antalya ili toplam nüfusu 2.364.396 olarak belirlenmiştir. Önceki yıla %1,54 artış gösteren nüfus, kentin göç alan bir şehir olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Antalya’nın Akdeniz’in tüm özelliklerini içinde barındıran bir şehir olmasının yanında kent yaşamı olanakları gelişkin bir yer olması da, özellikle İstanbul dışında bir yerde yaşamak isteyenler için bir alternatif olmasını sağlıyor. Antalya merkezi olarak kabul edilen bölgede Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez belediyeleri yer alırken bu ilçelerle birlikte toplam 19 ilçeye sahip olan Antalya’nın toplam il yüzölçümü ise 20.815 km² dir. Bu rakam Türkiye’nin %2,6’sına, Akdeniz bölgesinin ise %17,6’sına denk düşüyor. Kadın ve erkek oranı eşit olan ilde, nüfusun dağılımı da il ve ilçe sınırlarında yaşayanlar olarak bakıldığında eşit bir görüntüye sahip. Eğitim düzeyi ortalaması, Türkiye ortalamasının üstünde olan Antalya, şehir merkezinde yüzülebilecek durumda deniz kıyısı olan nadir şehirlerden biri konumunda bulunuyor. Antalya şehir merkezinde yaşayarak hem sakin bir Anadolu kenti hem de büyük şehir olanaklarını elde eden insanlar, ulusal çapta üne kavuşmuş; Kaş, Kemer, Alanya, Fenike gibi turizm merkezlerine, Saklıkent gibi doğa harikası bir kayak merkezine ve yemyeşil, serin yaylalara ortalama 1 saat mesafede ulaşabiliyorlar. Bu da Antalya kent yaşamı içinde yılın her mevsimi için geçerli olan değerli bir rutin anlamına geliyor. Antalya, bu özellikleri ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Kuşkusuz Dünyanın en güzel şehri” sözünü doğrulayan bir şehir.
Antalya merkez ilçelerinden Muratpaşa’da yer alan ve şehrin tarihi kalesini kapsayan Kaleiçi bölgesi cafe, bar ve pubların sıkça görüldüğü bir lokasyon. Her şehrin bir eski merkezi vardır. İşte Muratpaşa ve Kaleiçi de Antalya için bu anlamı taşıyor. Gençlerin uğrak yeri olan cafe – bar tarzı mekanlar, Kaleiçi ile Kılınçaslan Mahallesi çevresinde kendisini gösterirken Konyaaltı ilçesi ile Lara bölgesinde yer alan otellerin cafe ve restoranları da ayrı bir alternatif oluşturuyor. Antalya, kendine özgü yanıksı dondurma, döner, et ve sebze yemeklerini birbirinden değerli ustalıklarla müşterilerinin hizmetine sunan birçok restorana da ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla Antalya, yalnızca yerli ve yabancı turistlere dönük yatırımların değil aynı zamanda Selçuklu’dan bu yana gelen bir geleneğin ortaya çıkardığı şehir hayatına da sahip. Yedi Mehmet gibi birçok farklı yemeği bir arada sunan lokantalardan şiş köftesi ile meşhur mekanlara kadar Antalya’ya özgü tatlara ulaşabileceğiniz restoranlar bulunuyor. Antalya Türkiye’nin en büyük 10 şehrinden biri olması ve turizmin başkenti niteliği sayesinde ulusal çapta zincir olmuş hemen her markanın da şubesinin bulunduğu bir şehir. Antalya’da yaşamak en geniş imkanlarla tarihi gelenekleri, hareketli bir sosyallik içinde sakin bir atmosferde deneyimlemek anlamına geliyor.
Türkiye’nin gece hayatı konusunda en ileri noktasında bulunan kentlerinden olan Antalya, bu durumunu elbette eşsiz doğası sayesinde aldığı turizm yatırımlarına borçlu. Ancak bir kentin yerlisi de yenilikleri kucaklayacak, yeni gelenlere dost gözüyle bakacak bir anlayışa sahip olmazsa o kente yapılan yatırımların karşılığı gelmez. İşte Antalya halkı da turizmin getirdiği hareketlilik ve yarattığı kozmopolit durumu kabul eden, aynı zamanda da bu yeniliklerden yararlanmayı bilen bir halk. Antalya gece hayatı bu anlamda sayısız seçeneklere sahip, disko, club gibi ünlü mekanlarla oldukça hareketli. Tabi yine şehirde bulunan 5 yıldızlı otellerin tesislerini de unutmamak gerekiyor. Antalya’da disko kültürünün yanında meyhane arayışında olanların da seçeneği oldukça fazla. Hele ki Antalya’ya gelip ya da burada yaşayıp, şehrin çok kültürlü birikiminde ortaya çıkan Antalya mezelerinden tadınca meyhane kültürü daha keyifli bir hale geliyor. Antalya gece hayatı ve Antalya’ya özgü tatlar yazılarımızdan bu konuda daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Antalya yerlisi, ağırlıklı olarak Yörük’tür. Yayla insanı karakteristiği taşıyan eski Antalyalılar, esasen bugün çoğunluğun odaklandığı deniz-kum-güneş üçlüsüne değil Antalya doğasına ve tarım imkanlarına dönük bir yaşam tarzına sahiptir. Yörükler dışında geride kalan yüzyılın ortalarında Antalya’ya yerleşenler ve sonraki jenerasyın ise yine sakin bir Anadolu hayat tarzına sahiptir. Bu yaşam tarzı için Ege – Akdeniz modeli ile İç Anadolu’nun bir karışımı denebilir. Antalya’yı yalnızca ilkbahar ve yaz aylarından tanıyorsanız kış mevsimindeki sükunu, huzuru ve yumuşak iklimini deneyimlemenizi öneririz. Kış aylarında olağan nüfusuna geri dönen kent, tam anlamıyla tarihi güzelliklere sahip, yavaş yaşanan bir deniz kıyısı Anadolu şehri hüviyetine bürünüyor. Küçük esnafı, birbirleriyle anlaşarak yaşamayı öğrenmiş toplum yapısıyla Antalya, günlük yaşamın koşuşturması yerine daha sakin bir hayat sürmek isteyenler için keyifli bir şehir vaat ediyor.
Antalya, Akdeniz Üniversitesi, Dünyanın en çok trafik alan Uluslararası Havalimanı, Likya – Psidia medeniyetinden bu yana gelen tarihi dokusu ve altyapısının yanında yeni şehir yatırımları ile dopdolu bir kent. Bu kentte yaşayan insanların yılın her döneminde başka bir şehre gitmeden hemen her ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri olanaklar bulunuyor. Yurtdışından Antalya’ya tatile gelen pek çok turistin hayatının geri kalanını yaşamak için yerleştiği Antalya, hem ulusal hem de uluslararası çapta futbol takımlarının kamp yaptığı ve yine Haziran ayında gerçekleştirilen Türk Hava Yolları ATP 250 Açık Tenis Turnuvası gibi organizasyonlara ev sahibi olan bir şehir. Yaz aylarında hemen her ilçesinde ve yaylalarında düzenlenen festivallerin yanında ülkenin ünlülerinin geçit töreni olan Türkiye’nin en prestijli film festivali Antalya Altın Portakal, Antalya’da yaşayanların ulaşabildiği olanakların başında geliyor. Türkiye’nin kültürel, tarihi ve sosyolojik zenginliğinin yer aldığı Antalya, bu şehirde yaşayanlara huzur ve keyifli yaşamın yanında ulusal ve uluslararası deneyimler sunan özel bir kent. Siz de Antalya’ya tatile gelmek istiyorsanız, Antalya şehir merkezinde bu özel şehri, bir de Antalya Kent yaşamı yönünden deneyimleyin. Kim bilir belki siz de bir gün Antalyalı olursunuz.