Popülerliği Her Geçen Gün Artan Kore Mutfağını Tanıyalım
Güney Kore mutfağı, her ne kadar Uzakdoğu mutfağının özelliklerini içinde barındırsa da kendine has tarihi, kültürü ve pişirme yöntemleriyle özgün bir yapıya sahip. Özellikle son zamanlarda popülerliğinin artmasıyla birlikte ülkemizde ve dünyada çok daha tanınır hale geldi.  Sebze ağırlıklı yemeklere sahip Kore mutfağında herkesin damak tadına hitap edecek lezzetler yer alıyor. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlıklı da olan yöresel Kore yemekleri, genel olarak besin değeri yüksek ürünlerle hazırlanıyor. 
 
Kore’ye özgü baharatlarla tatlandırılan yemeklerde et ve deniz ürünleri de çokça kullanılıyor, sebzeler ise az pişmiş olarak tüketiliyor. Yemekler genellikle kızartma tekniğiyle pişirilirken; kavurma, buğulama, haşlama ve ızgara gibi farklı yöntemler de kullanılıyor. Çorba içerken ve pirinç yerken kaşık; diğer yemeklerde jeotgarak adı verilen yemek çubukları (chopsticks) kullanılıyor.
 

Kore Yemeklerinde En çok Kullanılan Malzemeler

 
Baharatlı ve acı yemeklerin ön planda olduğu Kore’de kırmızı acı biber sıklıkla kullanılıyor. Kızartmadan haşlamaya kadar her türlü yemekte kullanılabilen acı biber, Kore mutfağının vazgeçilmez öğelerinden birini oluşturuyor. Pirinç, sarımsak, yeşil soğan, soya sosu, susam yağı, yumurta ve baharatlar ise Kore yemeklerinin mihenk taşı sayılan ürünler arasında yer alıyor. Pirinç, Uzakdoğu mutfağında olduğu gibi haşlanarak lapa şeklinde tüketiliyor. 
Korelilerin sofrasından kahvaltı, öğle veya akşam yemeği fark etmeksizin asla pirinç kasesi eksik olmuyor. İlk kez deneyeceklere aroması ve kokusuyla farklı gelebilecek susam yağı ise yemeklerde lezzet artırıcı olarak kullanılıyor. Kore’de yumurta da hem haşlama hem kızartma olarak her öğünde tüketilebiliyorken yeşil soğan ve sarımsak birçok yemekte yardımcı malzeme olarak kullanılıyor. 
 

Kore Mutfağının En Popüler Yemekleri

 
Son dönemde artan popülaritesi sayesinde Kore yemeklerine olan ilgi oldukça arttı. Yemek kültürüyle tüm dünyanın ilgisini çeken Kore mutfağının en bilindik lezzetlerine göz atalım.
1. Kimchi: Kore halkının neredeyse her yemeğin yanında severek tükettiği kimchi, Çin lahanası kullanılarak yapılıyor. Çeşitli sebzeler, biber salçası ve kırmızı acı biber eklenerek hazırlanan Kimchi, bir çeşit Kore turşusudur.  
2. Bibimbap: Kore denilince akla gelen yemeklerden biri de bibimbap. Soğuk veya sıcak olarak servis edilebilen bu yemek; pirinç lapası üzerine salatalık, kabak, mantar, ıspanak, soya filizi ve deniz yosunu gibi sebzeler kullanılarak hazırlanıyor. 
3. Gimbap: Kore usulü sushi olarak bilinen gimbap, deniz yosunun içine pirinç, yumurta ve çeşitli sebzeler konularak yapılıyor. Tercihe göre içerisine konulan malzemeleri değiştirilebilen bu yemek, sushi severler tarafından beğeniliyor.
4. Ramen: Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla tüketilen ramenin ana malzemesi, uzun erişte ve et suyudur. Sulu eriştenin üzerinde dilimlenmiş et, kurutulmuş deniz yosunu, yeşil soğan, haşlanmış yumurta ve çeşitli sebzelerle servis ediliyor. 
5. Tteokbokki: Kore sokak lezzetleri arasında en popüler yemeklerden biri olan tteokbokki, silindir şeklinde kesilmiş pirinç kekleri kullanılarak hazırlanıyor. Birçok farklı kombinasyonla hazırlanabilen yemeğin en bilinen hali, Gochuhang'lı (Kore acı biber ezmesi) acı sos içinde pirinç keklerinin pişirilmesiyle yapılan halidir. 
6. Bulgogi: Kore’de barbekü restoranları arasında popüler bir et yemeği olan bulgogi, dana veya domuz etinin çeşitli sebzelerle birlikte ızgarada pişirilmesiyle hazırlanıyor. Özel sosuyla hazırlanan bu yemek, yanında ıspanak, marul veya susam yaprağı ile servis ediliyor. Pirinçle birlikte, yanında servis edilen yapraklara sarılarak tüketiliyor.
 

Kore Mutfağındaki Çay Kültürü

 
Korelilerin iki bin yılı aşkın bir geçmişe dayanan çay kültürlerinde genellikle yeşil çay, lotus çayı, meyve aromalı çaylar ve çeşitli bitki çayları yer alıyor. Çeşitliliğiyle dünyaca ünlü çaylar; tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve sert olmak üzere birçok farklı tada sahip olabiliyor. Kore mutfağında önemli bir yere sahip çaylardan en bilineni Gingseng çayıdır. Enerji sağlamasıyla adından söz ettiren bu çayın içinde; bal, çam fıstığı ve hurma bulunuyor. 
 

Ulusal İçki: Soju

 
Gelişmiş bir içki kültürüne sahip Kore’nin en popüler içkilerinden olan Soju, geleneksel yöntemler kullanılarak pirinçten üretilen alkollü bir içecektir. %17- %20 oranında alkol oranına sahip içecek, votkayı anımsatan bir tada sahip. Soju, yerel halkın sıklıkla tükettiği, ülkeyi ziyaret eden turistlerin ise mutlaka denediği bir içki.
04.03.2023