Tarihi Yerleri Ziyaret Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Kural
Tarihi mekanlar, insanlığın ortak mirası sayılan yerlerdir. Tarihi mekanlar hem yurt içi hem de yurt dışı gezilerinde hemen hemen her turistin gezi planına dahil edilen yerler arasındadır. 
 
Kimi zaman güzellikleri ile büyüleyen kimi zaman da önemli bir olayı iliklerimize kadar hissetmemize yardımcı olan tarihi mekanlar, hem bulundukları ülkeler tarafından hem de çeşitli uluslararası kuruluşlar aracılığı ile sıkı bir şekilde korunmaktadır.  
 
Ancak tarihi yerleri koruma görevinin büyük bir kısmı bu noktaları ziyaret eden turistlere düşmektedir. Bu kültürel mirasların bizden sonraki nesillere zarar görmeden aktarılmasını istiyorsak, ziyaretimiz esnasında uymamız gereken belirli kurallar bulunuyor.
 

1. Tarihi Yerlerden Herhangi Bir Objeyi Almayın

 

Tarihi mekanlarda en sık karşılaşılan problemlerin başında ziyaretçilerin o noktadan herhangi bir obje alması geliyor. Özellikle mimari değere sahip eserlerden küçük de olsa parça koparmaya çalışan turistlere denk gelmek mümkün. 
 
Kutsal yerlerin de büyük bir çoğunluğu tarihi mekanlar olarak kabul edilmektedir. Özellikle tarihi öneme sahip mezarlık gibi noktalardan taş veya toprak almak tamamen yasaktır. Birçok turist bunu hatıra almak adına yaptığını söylese de bu iyi niyetli yaklaşım, tarihi esere onarılamaz derecede zarar verebiliyor. 
 

2. Tarihi Yerlerin Çevresini Kirletmeyin

 

Turistik gezilerde sıkça göreceğiniz uyarıların başında yerlere çöp atmayın ibaresi gelmektedir. Özellikle ören yeri olarak bilinen tarihi yerlerde çöp atma sorunu bazen baş edilemez boyutlara ulaşmaktadır. 
 
 
Yere atılan bir çöp hem çevrenin kirlenmesine neden olur hem de cam veya kağıt gibi çöpler sıcak havadan dolayı tutuşarak ören yerinin zarar görmesine ve tarihi mekânların yok olmasına neden olabilir.
 

3. Tarihi Yerlerde Ateş Yakmayın

 

Ateş yakmak genel olarak oldukça risklidir. Özellikle tarihi değeri bulunan noktalarda ateş yakmak ise tüm bu alanı doğrudan riske atmaktadır. 
 
 
Bu yüzden hemen hemen her tarihi alanın bulunduğu noktalarda ateş yakmak her koşulda yasaklanmıştır. Bu yüzden tarihi bir alan çevresinde ateş yakmamalı ve ateş yakan birini gördüğünüzde durumu yetkililere bildirmelisiniz.
 

4. Tarihi Yerlerde Bulunan Objelere Tırmanmayın 

 

Turistik gezilerde en sevilen anların başında fotoğraf çekimi geliyor. Gezileri ölümsüz hale getirmek için seyahat boyunca sayısız fotoğraf çekiliyor. Sosyal medyanın da etkisiyle çekilen fotoğrafları sıcağı sıcağına sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz.
 
 
Daha iyi fotoğraflar çekme uğruna tarihi eserlerin üzerine tırmanmamak veya bu yapılara zarar verebilecek hareketlerde bulunmamak uyulması gereken kuralların başında geliyor. 
 

5. Tarihi Eserlere Dokunmayın

 

Tarihi eserlerin bulunduğu birçok müze ve ören yeri hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli yerlerinde mevcuttur. Bugün hemen hemen birçok müzede tarihi eserler korunaklı camekan bölmeler içindedir.
 
 
Ancak camekân bölmelere yerleştirilmesi mümkün olmayan parçalar müzede açık bir şekilde sergilenmektedir. Bu parçalara el sürmeniz hatta dokunmanız tarihi eserin dokusunun deforme olmasına neden olabilir. Bu yüzden bu eserleri dokunmadan ziyaret etmeniz gerekiyor
 

6. Tarihi Binalara ve Eserlere Yazı Yazmayın ve Resim Çizmeyin

 

Birçok tarihi eserin geri döndürülemez bir şekilde zarar gördüğü sebeplerin başında eserlere ve binalara yazı yazmak ve resim çizmek geliyor. 
 
 
Kimileri dini ve kültürel sebeplere dayanarak bu kuralı ihlal etse de tarihi eserlere verdiği tahribattan dolayı yazı yazmak ve resim çizmek tamamen yasaktır. Sizler de bu kurala uymalı ve tarihi eserlere bu şekilde zarar veren birilerini gördüğünüzde, durumu yetkililere bildirmelisiniz. 
 

7. Dar Alanda Bulunan Tarihi Eserleri Ziyaret Ederken Çantanıza Dikkat Edin

 

Açık hava tarih müzelerinde ve ören yerlerindeki birçok tarihi eserin zarar görmesine neden olan durumların biri de çantaların bu eserlere zarar vermesidir. 
 
 
Özellikle tarihi yerleri ziyaret ederken dar ve kalabalık alanlarda sırt çantanızın herhangi bir noktaya sürtünmediğinden emin olun. Kalabalık alanlardan geçerken çantanız tarihi bir duvarın boydan boya çizilmesine neden olabilir veya sergilenmekte olan bir objeye çarparak zarar görmesine neden olabilir. 
 

8. Dini ve Kültürel Hassasiyetlere Uygun Bir Şekilde Ziyaretinizi Yapın

 

Özellikle yurt dışına çıktığınız zaman farklı bir kültüre ve inanca ait tarihi bir noktayı ziyaret ederken belli hassasiyetlere uymanız önemlidir. Özellikle toplumların hafızalarında travmatik bir şekilde yer etmiş anıtları ziyaret ederken saygılı bir şekilde davranmalısınız.
 
Diğer yandan dini öneme sahip tarihi alanları ziyaret ederken hem saygılı hem de o inancın kurallarına uygun bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Örneğin cami ve türbe ziyaretlerinde tesettüre uygun bir kıyafet tercih etmeniz gerekmektedir.
 
Yerli ve yabancı turistlerin, tarihi turistik alanları ziyaretleri esnasında uyması gereken genel kurallardan sizlere bahsettik. Sizler de turistik gezileriniz esnasında bu kurallara uymayan özen göstermeli ve tarihi dokulara zarar vermekten kaçınmalısınız. Kurumlar tarafından olabildiğince korunan ve günümüze kadar aktarılan bu dünya miraslarını, bizden sonraki nesillere tüm güzelliğiyle aktarmak için her bir bireyin azami bilince sahip olması gereklidir.
 
11.03.2023