Meyve Şarabının En Tatlı Hali: İspanyol Sangria'sı
İspanya, muhteşem şehirleri ve capcanlı sokaklarıyla gezginlerin en popüler rotalarından birini oluşturuyor. Rengarenk şehir hayatını doyasıya yaşayabileceğiniz her türlü imkana sahip ülkede gezip görülmesi gereken birçok tarihi ve doğal güzellik de yer alıyor. Akdeniz ülkelerinden biri olan İspanya, gastronomi turizminde de ön plana çıkıyor. Mutfak kültüründe Akdeniz’in esintileri taşıyan yemek ve içeceklerini denemek isteyen turistler, her yıl ülkeye akın ediyor. 
 
Zengin bir içecek kültürüne sahip İspanya, dünyaca ünlü birçok içeceğe ev sahipliği yapıyor. Alkollü içecek tüketiminin yaygın olduğu ülkede, restoranlarda barlarda ve birçok kafede alkollü içecekler bulunuyor. İspanyolların en çok tükettiği alkollü içecekler arasında Cava, Clara, Rebujito, Sangria, Tinto de Veran ve bira yer alıyor. İspanya’da özellikle yaz aylarında en çok tüketilen alkollü içeceklerden biri olan Sangria, ülkedeki neredeyse her restoranda bulabilmeniz mümkün. 
 

Bir İspanya Klasiği: Sangria

 
Sıcak yaz günlerinize ferahlık katabileceğiniz İspanya’ya özgü Sangria kokteyli ile tanışın. Yaz boyunca gününüze keyif katacak buz gibi bir İspanyol kokteyli sangria, meyvelerle tatlandırılan şarap bazlı bir kokteyldir. Baharatlı bir kırmızı şarap ile alkollü bir içkinin (rom, votka veya brandy) harmanlanması ile hazırlanan kokteyl, tüm kalabalık aktivitelerin en iyi dostu. İçerisinde bol meye bulunan bu leziz içecekte, portakal suyu ve meyve parçacıkları da yer alıyor. 
Adını Latince “kan” anlamına gelen “sangius” kelimesinden alan bu eğlenceli içecek, kan kırmızısı rengiyle dünyadaki en popüler kokteyllerinden biri olma özelliğini taşıyor. İspanyollara özel günlerinde, eğlence ve kutlamalarında, eşlik eden içecek Güney Amerika’da da yaygın olarak tüketiliyor.
 

Yazın Müjdecisi Sangria

 
Çeşitli festival eğlenceleri ve lezzetli yemekleriyle tanınan İspanya’nın popüler birçok kokteyli ve alkollü içecekleri bulunuyor. Klasik İspanyol Sangria’sı, kırmızı şaraba elma, portakal, böğürtlen ve çilek eklenerek hazırlanıyor. Hazırlanan meyveli karışıma portakal likörü ve limon gazozu ilave edilerek elde ediliyor. Soğuk tüketilen içecek, sıcak günlerde en çok tercih edilen bahar ve yaz içkisi olma özelliğini taşıyor. Meyve aromalı şarap bazlı bir kokteyl olması özelliğiyle sıcak şarap sevenlerin bayılacağı ve vazgeçemeyeceği bir yaz içeceği. 
 
Herkesin zevkine göre farklı meyveler ve alkollü içeceklerle kendine göre şekillendirebileceği Sangria’nın birbirinden farklı yüzlerce tarifi bulunuyor. Birçok yaz meyvesiyle uyum sağlayabilen bu sıra dışı içeceğin; çilekli, kavunlu, kirazlı, şeftalili, elmalı, böğürtlenli Kavunlu, çilekli çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.
 

Sangria Günümüze Nasıl Ulaştı?

 
Oldukça eski bir geçmişe dayanan Sangria, Roma İmparatorluğu döneminin ekonomik ve ticari koşullarının elverişliliği sayesinde ortaya çıkıyor. İmparatorluk, Avrupa’da üzüm yetiştiriciliğine başlıyor ve İspanya, iklimi ve coğrafi konumunun avantajı sayesinde kaliteli üzüm ve şarapların üretildiği bir yer haline geliyor. İspanya’nın güneyinde kalitesiz üzümlerden yapılan şarapları tatlandırmak için şarabın içine meyve eklenerek bir karışım elde ediliyordu. İlerleyen zamanlarda karışıma çeşitli eklemeler de yapılarak bugünkü halini alıyor. Tarihçilerin tahminine göre, bugünün Sangria olarak bilinen kokteyl, günümüze bu şekilde ulaşıyor.
 

İspanya’da Ne İçilir?

 
İspanyol şampanyası Cava: Ülkeye özgü üzümlerle üretilen köpüklü şampanyayı İspanya gezinizde mutlaka denemelisiniz.
Moscatell şarabı: Üretiminde muskat üzümü kullanılan tatlı beyaz şarap, genellikle yemeklerle birlikte tüketiliyor.
Clara: İspanyolların yazın tüketmeyi tercih ettikleri bir bira kokteyli olan Clara, ülkeyi seyahat ettiğinizde serinleyebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor.
Vermut: Baharatı ve yüksek alkollü bir şarap çeşidi Vermut dünya çapında tüketilen bir içki olsa da İspanya’nın tarihi sokakları arasında bu lezzeti denemek, tatilinize keyif katabilir.
 
İspanya’ya yolunuz düştüğünde ülkenin tarihi şehirlerini keşfetmeye ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarmaya özen göstermelisiniz. Renkli eğlence hayatına sahip ülkede sosyalleşebileceğiniz birçok alan bulunuyor.  Müzeleri, sanat galerileri, kafe ve restoranlarını keşfetmeye yeterince vakit ayırdığınızdan emin olun. İspanya’nın kültürüne tanıklık ederken, içecek kültürünü tanımaya da özen göstermeniz ülkenin kültürünü daha yakından tanımanıza yardımcı olacaktır. 
15.04.2023