Akdeniz'i Tüm Lezzetleriyle Masaya Taşıyan Paella

Dünya mutfağının sevilen lezzetlerinden Paella, İspanyolların yemek kültürüne bir armağanıdır. Bu İspanyol yemeğinin ortaya çıkışında Arapların ve Romalıların etkisi olduğu biliniyor.  İspanyol mutfağının en popüler yemeği olarak kabul ediliyor. Son zamanlarda ismini oldukça duyduğunuz Paella yemeği köklü bir geçmişe sahip. Bu geçmiş 15.yüzyıl İspanyasına dayanıyor.  İspanyol yemeği olan Paella’nın ana maddesi pirinçtir. Pirincin yanına et, sebze veya da deniz mahsulleri de eklenebiliyor. Valencia’nın simgesi haline gelen bu yemek eskiden hizmetkarların yemeğiydi.  Ancak günümüzde de hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Bu yemeğin doğuşuyla ilgili birden fazla hikâye anlatılıyor. 


Paella’nın Doğuşu


Paella’nın isminin nereden geldiğiyle ilgili birçok düşünce hala mevcut. Bunlardan biri Arapçadan geldiğiyle ilgilidir. Arapçada arta kalan anlamı taşıyan “baqiyah” kelimesinden türediği düşünülüyor. Şu anda en çok kabul gören teoriye göre Paella’ya ismini veren yemekte kullanılan tavadır. “Paella” Latincede tava anlamına geliyor. Paella’nın isminin buradan doğduğuna inanılıyor. Fas krallarının verdiği yemeklerde arta kalan pirinçler israf edilmiyordu. Geriye kalan yemeklerle pirinç birleştirilip hizmetkarlara veriliyordu. İlk hikâye Valencia’nın 15-16. yüzyılları arasında geçiyor. Bu hikâyeye göre Paella şehrin kırsal kesimlerinde ortaya çıkıyor. Orada yaşayan çiftlik sahiplerinin hazırlanması pratik bir yemeğe ihtiyaç duymasıyla Paella serüveni başlıyor. Çiftçiler tavşan ve kümes hayvanlarının etini pirinç, sebze, su ve zeytinyağıyla pişirmeye başlar. Pirinç, Valencia için önemli bir besin sayılıyordu. Bilinen diğer hikâye ise 18.yüzyılda geçiyor. Bu hikâyede anlatılana göre Paella 18.yüzyıl İspanyası’nda doğmuş. Köylüler pirinci kendi damak tatlarına uygun hale getirirler. 1920’de Alaquas köyünde yaşayan bir demirci Paella’yı endüstriyel bir tarza sokar. Franco, İspanyol İç Savaşı’ndan sonra ülkeyi temsil edecek yemek olarak Paella’yı seçer. Paella’nın hangi zamanda deniz mahsulleriyle bütünleştiği bilinmiyor. Diğer yemeklerde olduğu gibi Paella’da etrafta bulunan yiyeceklerle çeşitlendirilmiştir. 


Paella’nın Tavası ve Kullanılan Malzemeler


Paella’da kullanılan tavaya Paellera deniliyor. Bu tava düz tabanlı ve yuvarlak bir biçime sahip. Yüksek ısıda kullanılmaya uygun bu tavanın orta bölümünde küçük çıkıntılar yer alıyor. Bu çıkıntılarda bir miktar sıvı hapsoluyor. Bu sayede yemek daha hızlı pişiyor. Buna ek olarak tavanın yapısı pirincin yapışmasını önleyen cinstendir. Paella’nın en önemli ürünü olan pirincin tavaya yapışmaması yemek için önem taşıyor. İspanya’da en çok tüketilen pirinç çeşidi Bomba ve Risotto’dur. Paella da ise Bomba pirinci kullanılıyor. Bomba, kolay parçalanan ve kremsi yapıya sahip olan Risotto’ya göre daha farklı yapıya sahiptir. Paella’da kullanılan yan ürünler bölgeye ve zamana göre değişiklik gösteriyor. Bu sebeple yemekte kullanılan et ve sebzelerde farklılıklar bulunuyor. Tavuk, tavşan ve tütsülenmiş sosisler en çok kullanılan et çeşitleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda Paella’da deniz mahsulleri de çok fazla kullanılıyor. Karides, midye, ıstakoz, yengeç ve istiridye gibi ürünler sıkça tercih ediliyor. Sarımsak ve soğan birçok bölgede Paella için kullanılan malzemelerin başında geliyor. Taze bezelye, enginar, taze fasulye gibi yan ürünleri de Paella’da görebilirsiniz.


Deniz mahsulleriyle öne çıkan bu yemek İspanyol mutfağının incilerindendir. Eşsiz bir sunuma sahip Paella, İspanya’da iki farklı kültürün kombinasyonuyla ortaya çıkıyor. Bunlar, tavayı bulan Romalılar ve Pirinç yetiştiriciliği yapan Araplardır. Paella her ne kadar İspanyol yemeği olarak bilinse de tarihinde birçok medeniyet rol alıyor. Paella yıllar boyu önemini kaybetmeyerek günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde de hala akıllarda yer etmiş Paella içinde koca bir tarihi barındırıyor. 

 

06.05.2023