Mezopotamya'nın Saklı Kalmış Lezzeti: Süryani Şarabı
 
Anadolu topraklarının uzun yılar boyunca ev sahipliği yaptığı şaraplık üzümler ve asmalar pek çok alanda insanlar tarafından kullanıldı. İnsanlık tarihinin çok eski dönemlerinden itibaren üretilen ve pek çok kültür tarafından tüketilen şarap ilk kez Mezopotamya’da ortaya çıktı. 7 bin yıllık bir geçmişe sahip Mezopotamya'nın kuzeyinde yapılan kazılarda, Turabdin bölgesinde; Vitis vinifera (üzüm çeşidi) olarak adlandırılan ve şarap yapımında kullanılan asmaların yetiştirildiğine dair kalıntılara ulaşıldı. 
 
Sümer destanı Gılgamış'a bile konu olan bu asmalar, Mezopotamya’da yaşayan insanlar tarafından birçok alanda kullanıldı. Dünyada bilinen en eski şarap üretim yeri olan Mezopotamya’da binlerce yıl öncesinden beri hala yapılan Süryani Şarabı, kadim toprakların ruhunu içinde barındırmasıyla ilgi görüyor. Mezopotamya’da Turabdin bölgesinde yaşayan Süryaniler, bölgede bağcılık ve şarap üretimini sürdürerek bu mirasa sahip çıkmış ve Anadolu'dan Yunanistan'a kadar yayılmasında büyük katkı sağlamışlardır.
 

Mezopotamya’dan Miras Doğal Güzellik

 
İlk şarap olarak tarihe geçen Süryani şarabı, hazırlanmanın aksine kendi kendine meydana geldi. Alkol, maya, renklendirici gibi katkı maddeleri içermeyen Süryani şarabı, üzümlerin doğal fermantasyonundan elde ediliyor. Binlerce yıllık yaşayan bir geleneğin ürünü olan Süryani şarabının yapımında saf alkol kullanılmıyor, demlenirken alkolünü kendi kendine salgılıyor. Bu özelliğiyle tüm dünyada ayrıcalıklı bilinen Süryani şarabı, mahlep ile lezzetlendiriliyor. 
Mezopotamya’nın kültür ve geleneklerinin bir ürünü olan şarap, doğallıktan yana olan şarap severlerin tercihi oluyor. Ülkemizde Mardin ilinin Midyat ilçesinde üretilen özel şaraplarda yörenin en kaliteli üzümleri kullanılıyor. Binlerce yıllık kültürü şişesine sığdıran Süryani şarabının yapımında; beyaz şarap için mazrone üzümü kullanılırken, kırmızı şarap için boğazkere ve öküzgözü üzümleri kullanılıyor. 
 

Dünyanın En Eski İçkilerinden Olan Süryani Şarabının Özellikleri ve Çeşitleri

 
Beyaz, kırmız ve rose türlerine sahip şarapların içimi kolay ve yemeklerin yanında rahatlıkla tüketilebiliyor. Ev yapımı olarak da üretilen şarapların tatları ve aromaları daha farklı olabiliyor. Klasik şarap bardaklarına doldurulan Süryani şarabı; yöre halkı tarafından düğünlerde, davetlerde, yemek sofralarında ikram ediliyor. Özel günlerinize ve özenle hazırlanan sofralarınızda içebileceğiniz şarapların yanında çeşitli aperatifler de tüketebilirsiniz. 
Kırmızı Süryani şarabının yanına kırmızı et, beyaz şarabın yanına beyaz et ve rose şarabın yanına çeşitli meyveler ile keyifli bir şarap tadımı yapabilirsiniz. Hafif soslu yemeklerin yanında makarna, salata gibi yemekler Süryani şarabınızın yanına eşlik edebilir.  Çeşitli peynirler, kırmızı ve beyaz üzüm, baget ekmek ve türlü yeşilliklerle hazırlayacağınız bir şarap tabağı veya çeşitli çikolatalarla Süryani şarabının tadına varabilirsiniz. Şimdi de Süryani şarabı çeşitlerinden biraz bahsedelim.
 
Ninve: Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin fermantasyonuyla üretilen bu Süryani şarabı türü, parlak yakut rengine sahiptir. Doğru saklama koşulları kullanıldığında 10 yıla kadar saklanabilen şaraplar, yöre halkı ve şarap meraklıları tarafından severek tüketiliyor.
Verdo: Öküzgözü üzümleri kullanılarak hazırlanan Verdo türü, rose şaraplardan biridir. Doğru koşullarda sakladığınız şarapları 3 yıla kadar yıllandırabilirsiniz.
Turabdin: Midyat bağlarının öküzgözü ve boğazkere üzümlerinin ahengiyle üretilen bu şarap, parlak bordo rengine sahiptir. Hafif tadı sayesinde güzel akşam yemeklerinize eşlik edebilir.
Classic: Öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden elde edilen bu Süryani şarabı, ağızda pastelsi bir bitiş sağlıyor.
Manastır: Süryani manastırlarında yetiştirilen boğazkere üzümlerinden üretin Manastır Süryani şarabı, koyu bordo rengine sahip. İsteğe göre 10 yıla kadar yıllandırılabilen şaraplardan farklı yoğunluklarda tadabilmek mümkün oluyor.
Kustan: Kerkük ve Mezrona üzümlerinden elde edilen beyaz Süryani şarabıdır. Kustan şarabını 10 yıl boyunca yaşlandırarak da tüketebilirsiniz. İçimi kolay olan şarabın soğuk tüketilmesi tercih ediliyor.
Dara: Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri kullanılarak üretilen bu şaraplara mahlep de eklenerek farklı bir aroma kazanması sağlanıyor. 
Shiluh: Süryani şarapları arasından en çok tercih edilen tür olan Shiluh, boğazkere ve öküzgözü üzümlerinden elde ediliyor.
 
Tarihte birçok medeniyete tanıklık etmiş Mardin topraklarına yolunuz düştüğünde şehrin tarihi havasını hissetmenizi sağlayacak Süryani şarabını da mutlaka denemelisiniz. Yörenin çeşitli yemeklerinin ve tarihi güzelliklerinin yanında istediğiniz bir Süryani şarabı türü size eşlik edebilir. Mardin, zengin kültürel dokusu ve tadı tarihiyle bütünleşen Süryani şarabı ile şarap severler ve turistlerin gezip keşfedeceği harikalarla dolu bir şehir. Bu şehri keşfetmeye yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun. 
13.05.2023