Soğuk Çorba Sevenler için Yaz Lezzeti: Gazpacho

İspanya’nın güneyinde kalan Endülüs’e özgü ve oldukça popüler “gazpacho” çorbasını buz gibi servis edilen bir domates çorbası veya sulu bir salata gibi düşünebilirsiniz. İspanya’nın Cordoba, Sevilla gibi sıcak bölgelerinde geliştirilmiş bu çorba yüzyıllardan beri batı mutfaklarında soğuk çorba denince hemen akla geliyor. Çorbanın en kısa tarifinde zeytinyağı, salatalık, domates, dolmalık biber, sarımsak ve de bağlayıcı kroton ekmek bulunuyor. Ana yeri İspanya olsa da Gazpacho çorbası farklı ülkelerde de tüketiliyor. Hatta çorba ülkelere göre farklılık gösteriyor. Gazpacho çorbasını tükettikten sonra hem tokluk hissine ulaşıyor hem de vitamin almış oluyorsunuz.
  
Temel çorba malzemeleri 5 adet domates, 1 adet yeşil biber, 1 adet küçük salatalık, 1 adet küçük boy soğan, 1 diş sarımsak, yarım limonun suyu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 dilim ekmeğin içi ve 1 çay kaşığı tuz şeklinde sıralanıyor. Soğuk İspanyol çorbası gazpacho yapmak için önce sebzelerin kabuklarını soyuyorsunuz. Sonra iri iri sebzeleri ve sarımsağı kabaca kesiyor ve blendera ekliyorsunuz. Sonrasında, iki dilim ekmeği küp küp keserek karışıma ekliyorsunuz. Ekmek içi, limon suyu, tuz, sirke, zeytinyağı ve suyu da eklemeyi unutmuyorsunuz. Ardından, tüm malzemeleri blenderda püre kıvamına gelene kadar çekiyorsunuz. Oluşan karışımı bir kaseye alıyorsunuz ve soğuması için dolaba koyuyorsunuz. Dolapta hava almayacak şekilde 3 güne kadar saklayabilirsiniz. Üst süsleme için de kruton ekmek ve ince doğranmış salatalık, fesleğen ve domates kullanıyorsunuz. Dilerseniz içinde buz küpleriyle de servis edebilirsiniz. Tarifi tattığınız anda tadını çoban salataya benzetmeniz çok muhtemel.

 

İki farklı temel Gazpacho çeşidi bulunuyor: Ajoblanco ve Salmorejo fakat farklı alternatifler de mevcut. Öncelikle, daha önce bu çorbayı tatmadıysanız, geleneksel ve kırmızı olanla başlamalısınız. Fas kökenli ajo blanco ise, bir diğer gazpacho çeşidi. Bu gazpacho çorbasında rengin beyaz olduğunu gördüğünüzde çok şaşırıyorsunuz. Gazpacho manchego çorbasıyla şaşırmaya devam edebilirsiniz çünkü bu çeşidin içerisinde ekstradan tavşan eti, haşlanmış katı yumurta ve mantar kullanıyor. Ilık servis ediliyor ve isteğe göre konulması için malzemeleri ayrı getiriliyor. Aralarında alışılmıştan en farklısının İspanya’nın Mancha bölgesinde çıkmış Gazpacho manchego olduğunu gördüğünüzde anlıyorsunuz. Fransız yaklaşımına ait olan vichyssoise de soğan, patates, krema, tavuk ve pırasa püresini birleştiriyor. Ek olarak, çok koyu bir çorba olan cojondongo çoğu kişi tarafından çorbadan çok salata olarak kabul ediliyor. İlaveten, Portekiz yöresine ait arjamolho türü ızgara sardalye ile servis ediliyor. Son olarak, salmorejo geleneksel tarife çok fazla benzemesiyle öne çıkıyor. Farkıysa daha yumuşak ve zengini olması. Salmorejo Cordoba bölgesine ait olup ekmek, yağ, domates, sarımsak ve sirke hazırlanıyor.
  
Gazpacho çorbası pekçok niteliğe ve faydaya sahip. İlk olarak, gazpacho çorbasını içenler olarak çorbanın içindeki kırmızı ve yeşil biberden veya domatesten ötürü A, E ve C gibi vitaminler alıyorsunuz ve bu sayede de soğuk algınlığından korunabiliyorsunuz. Bunun dışında, çorbadaki C vitamini ya da domates likopen sayesinde, harika bir antioksidan içeceği içmiş oluyorsunuz. Domates ve C vitaminin serbest radikallerin olumsuz etkilerini azalttığını biliyorsunuz. Ayrıyetten, bu lezzetli soğuk çorba hidrat olmanıza sebep oluyor. Çorbanın zengin su ve mineral içeriği bunu yapmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden de, vücudunuzu yaz aylarında serinletmiş oluyorsunuz. Bir de çok hafif bir yemek olmasından dolayı, açlığı gideriyor, fazla toksinleri ortadan kaldırıyor ve iyi sindirilebilir. Bronzluğu bile uzatabilen bu sihirli çorbayı haftada birkaç bardak içtiğinizde, plajda ve havuzda bronz kalma süreniz bile uzuyor. Son olarak, sarımsak bakımından zengin olması bağışıklığınızı yükseltiyor.

20.05.2023