Yaz ayları güneşi derinliklerimize kadar hissettiğimiz günlerdir. Sıcak ve güneşli bu zamanlar sağlıklı beslenme ile vücut dengemizi koruyabileceğimiz günlerdir. Yaz aylarını daha enerjik ve sağlıklı bir şekilde geçirmek için düzenli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Sağlıklı beslenme sadece yaz ayları için değil tüm zamanlarda uygulanması gereken bir unsurdur. İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bazı değerlere sahip olması gerekir. Bu değerler sağlıklı beslenme ile elde edilebilir. Yazın sıcak günleri düzenli beslenmeye oldukça uygundur. Diyet programları aynı şekilde uygulanmalıdır. Fazla kalorisi olmayan besinler tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller alınabilir. Yaz aylarında sağlıklı beslenmek için tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz.
Vücut direncinizi olması gereken seviyeye çekebilmek için mevsimsel sebze ve meyveleri tüketebilirsiniz. Şeftali, karpuz, çilek, üzüm gibi yaz aylarına has meyveleri diyet programlarınıza ekleyebilirsiniz. Bunların yanında fasulye, domates, salatalık gibi yeşil yapraklı sebzeleri öğünlerine ilave edebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler bağışıklık sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitaminini yeşil yapraklı meyveler ile elde edebilirsiniz.
Sağlıklı bir vücut için yağ uzak durulması gereken bir besindir. Fazla yağlı besinler vücudun kolesterol dengesini bozar. Yaz için sağlıklı beslenme önerileri nelerdir sorusu yağlı yiyeceklerden uzak durulmasıyla açıklanabilir. Bunun yerine ızgara, fırın, buğulama olarak hazırlanan besinleri tüketmeye çalışın.
Sağlıklı beslenmek için gereğinden fazla meyve tüketmenize gerek yok. Yaz meyvelerinde bulunan şeker kilo almanıza neden olabilir. Sıcak günlerde şeker dengesini korumak oldukça önemlidir. Vücuda giren fazla şeker hızlıca kana karışarak kiloya neden olabilir. Bu bakımdan tatlı tüketimi de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hamur işi ve sütlü tatlıların yerine dondurma tüketmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak tükettiğiniz tatlı ve meyvelerde aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Su tüketimi sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazıdır. Yazın nasıl sağlıklı beslenmeliyiz diye merak ediyorsanız öncelikle su tüketimine dikkat etmelisiniz. Yaz aylarının sıcak günlerinde ter ile birlikte su kaybı oldukça fazladır. Yaz aylarında ortalama su tüketimi 2,5 ile 3 litre arasında olmalıdır. Eğer spor yapıyorsanız daha fazla su tüketmelisiniz.
Gazlı içecekler çok fazla tüketilmemesi gereken sıvılardandır. Yazın sıvı ihtiyacınızı karşılamak için daha sağlıklı içeceklere yönelebilirsiniz. Ayran, maden suyu, şekersiz limonata, bitki çayı, şekersiz kompostolar ve meyve suları daha sağlıklı olacaktır. Gazlı içeceklerden, fazla çay ve kahve tüketimine dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı bir beslenme için günlük olarak 4 yapraklı beslenme yöntemini deneyebilirsiniz. Bu metot yeterli ve dengeli beslenmenizi destekler. 4 ana besin grubunun olduğu modelde, her yaprak bir besin grubunu temsil eder.
Doygunluk yemekleri tükettikten 15 – 20 dakika sonra anlaşılan bir histir. Bundan dolayı yavaş yemek oldukça önemlidir. Lokmaları iyice çiğneyerek yutmanız metabolizmanızın normal düzende çalışmasını sağlar.
Hazır gıdalar sağlıklı beslenmenin en büyük düşmanıdır. Özellikle açık büfe gibi yerlerde sunulan hazır gıdalar kilo almanıza neden olabilir. Pek çok tatil yerinde karşılaşabileceğiniz açık büfeler oldukça fazla yiyeceğin bulunduğu yerlerdir. Bu yerlerde kendinizi kaptırmayın. Her yemekten 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde almaya özen gösterin. Hamur işi, kızartma yöntemiyle pişirilen gıdalardan uzak durun. Bunun yerine ızgara, fırında pişirilen besinlere yönelebilirsiniz. Bu tavsiyeler sayesinde yaz aylarında da vücudunuzu kilo almaya karşı koruyabilirsiniz.