Antalya'nın Sevilen Lezzeti: Köfte Piyaz
Akdeniz mutfağı, et ürünleri ve bakliyatın sıkça tercih edildiği bir mutfak olarak öne çıkıyor. Antalya ile özdeşleşen lezzetler arasında sayılan köfte piyaz, bir sokak lezzeti olarak öne çıkıyor. 
 
Antalya'daki birçok restoranda veya sokak satıcılarında bulabileceğiniz köfte piyaz, yerli halkın yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Hem doyurucu olması hem de sağlıklı malzemelerle hazırlanması köfte piyazı birçok kişinin severek tükettiği bir yiyecek olarak öne çıkarıyor. 
 
Meşhur Antalya köfte piyazının en önemli özelliği, lezzetinin yanı sıra sunumuyla da göz doldurmasıdır.  Genellikle yeşillik, domates ve soğanla süslenen piyaz,renkli görüntüsüyle de iştah açıyor.  Aynı zamanda, yöresel olarak kullanılan tahin de bu yemeğin tadını güzelleştiren detaylar arasında yer alıyor. 
 

Antalya Usulü Köfte-Piyaz Nasıl Yapılır?

 
Fasulye, Akdeniz mutfağında tercih edilen bakliyatların başında geliyor. Akdeniz mezesi olarak da bilinen piyaz, fasulye ile yapılan besleyici bir besin. Antalya usulü piyaz için gerekli olan malzemeler şöyle sıralanabilir;
 
Haşlanmış Kuru Fasulye (3 Su bardağı)
Kuru Soğan ( 1 Adet Kuru Soğan)
Domates ( 1 veya 2 Adet)
Yumurta (1-2 adet/ Haşlanmış)
 

Sos İçin; 

 
Tahin (1 Çay Bardağı)
Sarımsak (3-4 Diş)
Elma Sirkesi (Yarım Çay Bardağı)
Limon Suyu( 1 Çay Bardağı)
Kimyon
Tuz
 

Yapılışı;

 
Fasulyeyi önceden haşlayıp süzgece alarak suyunu süzün. Soğanları ince dilimler halinde doğrayın ve tuz ile ovup acısını çıkarın. Doğranmış domatesleri ve yeşil biberleri ekleyerek karıştırın.
Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra hazırladığınız sosu bu karışımın üzerine dökünüz ve kaşık yardımıyla karıştırınız.
Süsleme için haşlanmış yumurta ve maydanoz kullanabilirsiniz. 
 

Antalya Usulü Köfte Nasıl Yapılır?

 
Antalya'nın meşhur lezzeti olan köfte piyaz, için bir diğer malzeme de köfte.Antalya usulü köfte, ayrıca şiş köfte olarak da biliniyor. 
 
Antalya’nın meşhur piyazının yanında sunulan köftesi için elinizde şu malzemelerin bulunması gerekiyor;
 

Malzemeler;

 
500 gram dana kıyma/ köftelik
250 gram kuzu kıyma/ köftelik
Soğan 1 adet
Galeta Unu 3 Yemek Kaşığı
Kimyon
Tuz 
Karar biber
 

Antalya Usulü Köftenin Yapılışı:

 
İlk olarak taze kıymayı derin bir kabın içerisine alarak yaklaşık on dakika sadece tuzunu ekleyerek macun kıvamına gelinceye dek yoğurun.
Sonrasında malzemeleri ekleyerek bir süre daha yoğurun.
Fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz. 200-220 derecelik bir fırında 15 dakika yeterli olacaktır.
Köftenin kuru olmamasına özen gösteriniz. 
 

Antalya'da en iyi Köfte-Piyaz Mekanları Neresi?

 
Antalya, denizi, güneşi ve tarihiyle ünlü bir turistik şehir olmasının yanı sıra lezzetleriyle de ön plana çıkan bir destinasyon. Antalya mutfağına ait birçok lezzet bulunsa da, en çok bilinen ve sevilenlerden biri köfte piyazdır. Antalya’da köfte-piyaz yiyebileceğiniz mekanlar ise şöyle sıralanabilir;
 
Piyazcı Ahmet
Antalya'daki en iyi köfte-piyaz mekanları arasında öne çıkanlardan bir tanesi Piyazcı Ahmet, yerli halkın ve turistlerin uğrak noktası halindedir. Burada servis edilen köfteler, özenle seçilmiş taze malzemelerle hazırlanırken, piyazda kullanılan beyaz fasulye ve soğanın lezzeti ise dikkat çekiyor.
 
Arap Nazmi
Antalya’daki bir diğer köfte piyaz mekanı olan Arap Nazmi, köftesinin lezzetiyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda, mekanda sunulan mezeler de oldukça çeşitlidir ve hemen herkesin damak zevkine hitap ediyor. Arap Nazmi'nin samimi atmosferi ise restoranın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
 
Piyazcı Sami
 Asırlık yıllık tarihi ile babadan oğula geçen bir lezzet durağı olan Piyazcı Sami,  Antalya'nın meşhur gastronomi durakları arasında yer alıyor. Her daim taze malzemelerden hazırlanan köfte ve piyazlar sevilen bir lezzete sahip. Ayrıca porsiyonların da doyurucu olduğu biliniyor. 
 
30.09.2023