Antalya'da Ziyaret Edebileceğiniz 5 İlginç Müze

Akdeniz’in tatil beldesi Antalya altın sarısı kumlarla bezeli plajları, yeşilin ve mavinin ahenginin bulunduğu doğası ve canlı şehir hayatıyla Türkiye’den ve dünyanın birçok noktasından sayısız ziyaretçiyi her yıl kabul ediyor. Bir tatil beldesi olmasının yanı sıra köklü bir tarihsel hafızaya da sahip olan Antalya, sayısız medeniyetin izlerini de taşıyor. Bu şehrin kültürünü ve tarihini keşfetmek için tercih edebileceğiniz bir yer de elbette müzeler. Antalya’nın kültür varlığını gözler önüne seren beş müzeyi sizler için derledik. 

 

Antalya Müzesi

 

Antalya’nın keşfedilmeyi bekleyen yanlarından biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi, antik çağlarda Antalyada hüküm sürmüş medeniyetlerin kalıntılarını sergiliyor. Müzeye attığınız adım itibariyle bir zaman tüneline girmişsiniz hissine kapılmanız oldukça doğal. 

Antalya Müzesi’nde sırasıyla Likya, Pamphylia, Pisidia ve Roma gibi antik medeniyetlere veya bölgelere ait eserler özenle sergileniyor. Eserler arasında dönem heykelleri, mozaikler, seramikler ve sikkeler yer alıyor. Müzenin en göz kamaştırıcı parçalarından biri, Perge Antik Kenti'nden gelen ve Aphrodite heykeline ait olan "Perge Artemis" heykelidir. Bu büyüleyici heykel, ziyaretçileri etkileyen bir güzelliğe sahip olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

 

Atatürk Evi ve Müzesi


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ebedi lideri Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin birçok şehrinde yer alan Atatürk evleri ile anılıyor. Atatürk’ün yaptığı yurtiçi gezileri neticesinde kaldığı evlerin daha sonra müzeye çevrilmiş hali olan bu evler, Cumhuriyet Tarihi’nin anlaşılması açısından da önemli bir yere sahip. Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde ziyaret ettiği bu ev günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Antalya’daki Atatürk Evinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait birçok kişisel eşya yer alıyor. Ayrıca ev içindeki eşyaların büyük çoğunluğu da dönemin ruhunu yansıtıyor. Resmi yazışmalar gibi belgeler ve dönemin gazete küpürleri de yine sergilenen diğer parçalar olarak öne çıkıyor. 

 

Suna İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi


Antalya'nın tarihi ve mistik atmosferini keşfetmek isteyenler için Suna İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Antalya’nın tarihten bu yana gelen kültürünü keşfetmek için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Özellikle arkeoloji severler için sayısız eseri barındıran bu müze, Antalya’nın merkezinde yer alıyor. 

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi kalıntılar, mozaikler, seramikler ve daha birçok değerli parça burada gözler önüne seriliyor. Her bir eser, geçmişin derinliklerine yolculuk etmenizi sağlıyor. Geleneksel Türk halk kültürünün önemli parçalarını sunan bu müze, 1996 yılından bu yana Antalya’da hizmet sunuyor. Özellikle 19.yüzyıla ait geleneksel parçalar görülmeye değer türden. 

 

Antalya Oyuncak Müzesi


Türkiye’nin çeşitli noktalarda yer alan oyuncak müzelerinin oldukça geniş çaplı olanlardan biri de Antalya’da yer alıyor. Tarihin farklı dönemlerinde yer alan oyuncakların sergilendiği Antalya Oyuncak Müzesi, sadece yaşça küçükler için değil aynı zamanda yetişkinler için de oldukça dikkat çekici. Özellikle sizin döneminizdeki oyuncakları müzede görerek nostaljik bir yolculuğa çıkmanız müzeyi ziyaretiniz boyunca oldukça olası.

Antalya Murtapaşa’da yer alan Antalya Oyuncak Müzesi, 2011’den bu yana hizmet sunuyor. 1800’lü yıllarda üretilen el yapımı özel oyuncakları görebileceğiniz gibi Osmanlı döneminde üretilen belirli oyuncakları dahi görebilme imkanına sahip olabilirsiniz.

 

Side Müzesi


Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Side Müzesi, Side Antik kenti kalıntılarının bulunduğu noktada yer alıyor. 1962 yılından bu yana hizmet veren Side Müzesi, özellikle antik dönem hamamlarının en iyi korunmuş örneğini sizlere sunuyor. 

Side Müzesi, Selçuklu Dönemi’nden kalma mezar kitabeleri, yazıtlar, Roma Dönemi’nden frizler, lahitler, sütun kaideleri ve sütunlar, mozaik parçaları, büstler ve heykeller ile oldukça zengin kalıntılara sahiptir. Ayrıca müze içerisinde Hititlerden Roma dönemine kadar birçok eser de yine Side Müzesinde yer alıyor.

28.02.2024