100 Ses Ulusal Gençlik Korosu Kış Kampında Antalya’daydı

Antalya, 27 Ocak – 02 Şubat 2019 tarihleri arasında Uygulama Otelinde kampa giren 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu, beşinci yılında, onuncu buluşmasıyla muhteşem bir koro eğitimi kampına ev sahipliği yaptı. Buradan “100 Ses Ulusal Gençlik Korosu” hakkında bilgisi olmayanlara koro hakkında bilgi vermek isterim. Fakat bu bilgiyi vermeden önce sizlere Mete Gökçe’yi biraz olsun anlatmam gerekir. Peki, kimdir Mete Gökçe? 1975 Ankara doğumlu olan Gökçe, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde Öğretim Görevlisi. İşini çok seven ve aşığı olduğu müziği, koroyu Türkiye’de bugünkü durumundan çok daha nitelikli yerlere getirip memleketin her köşesinde yaygınlaştırarak önemli noktalara taşıyabilmek, uluslararası arenada boy gösterebilecek nitelikte gençler yetiştirip, onların içindeki ateşi ve heyecanı her zaman diri tutup, çok daha nitelikli işler yapmalarına fırsat vererek, sanat adına cesaretlerini artırmak gibi inanılmaz bir hedefi var. Bunun için her yıl iki defa ülkenin belli illerinde gençlik kampı düzenlemekte. Beş yıldır düzenlenen gençlik korosunu kendi imkânları ve kişisel ilişkilerinin desteğiyle geride bırakan Gökçe, kampa katılan gençlerimizin heyecanını gördükçe hem eğitim hem de gelişim bağlamında onların kamp boyunca ihtiyaçları olan ne varsa gidermeye çalışırken,  onların gelecekleri adına,  akademik bir yol gösterici, bir yoldaş, bir ağabey, bir umut ışığı oluyor…

Neden mi “Umut Işığı” diyorum Mete Gökçe’ye? Bunun birincisi Gökçe’nin kendisiyle ilgili bir durum, çünkü Gökçe hayatı boyunca ne öğrendiyse neyi bildiyse önce kendinden bilmiş, anlamış, öğrenmiş. Çocukluk yıllarında çok utangaç olan Gökçe nasıl ki korolarla tanışmış, kulağından giren sesi duygularıyla bütünleştirip harmanlamış ve evrene kendi sesiyle imza atmasını öğrendikçe; işte o zaman pısırıklığıyla vedalaşırken, birlik beraberliğin timsali olan koroların kendisine kattığı disiplinle müziği, sevgiyi, paylaşımı, cesareti, çoğalmayı, hayatı, sanatı ve bu niteliklerle yaşamanın değerini öğrenmiş… “Umut Işığı” meselesinin ikincisi ise koroya katılan gençlerle ilgili bir durum! Bu yıl Antalya’da düzenlenen 100 Ses Ulusal Gençlik Kampı’na Türkiye’nin her yerinden 72 genç katıldı. Bunların içinde üniversitelerde müzik alanında okuyan öğrencilerden mezun olanlara, müzik öğretmenliği yapanlardan atanmayı bekleyenlere ve hatta iki tanesi de henüz güzel sanatlar lisesinde okumakta olan öğrencilere kadar birçok kategorik durum var. Bu koristlerden sadece bir tanesi üniversitede reklamcılık bölümünü okumasına rağmen, çocukluktan bu yana müzik tutkusundan ve bir koroda korist olma aşkından dolayı şimdiye kadar yer aldığı korolar sayesinde nota okumayı, müziğin tekniğini öğrenerek, kendi kendini yetiştirmesini bilmiş farklı bir disiplinden geliyor. Konuya buradan girmişken, her koristin bu koroda olabilmek ve bu eşsiz koro eğitimi kampının başlaması için günleri geriye sayarken, o tarih yaklaştığında ise koronun düzenlendiği şehre gelebilmek için birçoğunun verdiği maddi-manevi mücadeleyi anlatmaya kalksam buradan büyük bir biyografi hikâyesi çıkardı… Peki, bu gençler “100 Ses Ulusal Gençlik Korosu”nu neden bu kadar önemsiyorlar? Onları onuncu defadır bu kampa çeken nedir? İşte bu yazının asıl konusu bundan sonra başlıyor.

Bildiğiniz gibi insan sesi yaşantımızın her alanında var olan olmazsa olmazımız. Kendimizi ifade etmede ve aynı şekilde karşımızdaki insanın da bizimle iletişim kurmasında, anlaşmamızda en güçlü bağımız. İşte bu iletişim aracını, yani “ses bilimi” hayatınızın bir parçasıysa ve eğitiminizi de bu yönde almışsanız işte o zaman işler değişiyor. Çünkü o yol başka bir yol! Çünkü yol inanılmaz bir emek, mücadele, aşk, sevgi… Artık siz adına ne koyarsanız? Bu gençlerimiz ağırlıklı olarak üniversitelerimizin konservatuvar ve müzik bölümlerinde okumakta ya da mezun olmuşlar. İşte bu gençlerimizin bir takım ihtiyaçları var. Onlar almış oldukları eğitimin sadece üniversite ayağında kalmasını istemedikleri gibi, bu koro eğitimi kamplarında kendi kişisel eksiklerini tamamlarken, aynı zamanda burada büyük bir müzik gurubu olarak önemli bir oluşuma adım atarak 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu olarak kendilerini Türkiye’de çok daha farklı bir yerde görmek istiyorlar. Bu nedenle hiç aksatmadan kampa katılan gençlerimizden yeni katılanlara kadar bugün birbirinden değerli hocalarımızdan kamp boyunca almış oldukları eğitimlerin sayesinde oluşturmuş oldukları sinerjinin ortaya koyduğu muhteşem bir koronun önemli bir koristi olarak kendilerini evrensel boyuta taşıyacak bir oluşumun içinde olmanın haklı gururunu yaşıyorlar.  Ve bu gençler, 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu’nun bünyesinde yer alan birbirinden değerli seçkin hocalarla birlikte olabilmek için çok büyük emek verdiler/veriyorlar…

100 Ses Gençlik Korosu bünyesinde koro müziği, koro müziği eğitimi ve koro şefliği alanlarında kendini geliştirebilen ve bu sayede eksiklerini tamamlayan gençler, kendilerini akademik olarak tamamlamanın yanı sıra sosyo-kültürel, psiko-sosyal bakımdan da ifade etmenin tadına varıyorlar. O nedenle yaz ve kış olmak üzere yılda iki kere düzenlenen 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu kampı ara dönem eğitim ve atölye buluşmalarının bir ürünü olarak birçok konser düzenleyip festivallere katılarak, eş yapıda etkinliklerle belli çevrelerce kendinden söz ettirmeyi başardı. Türkiye’nin her bir yerinden bu koroya katılan gençlerimiz 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu çatısı altında buluştukça, ülkemizde ilk kez böylesine büyük bir koro ağının oluşmasına katkı sağlarken, diğer taraftan her birinin kendisine katmış olduğu değerler ve paylaşımların devamında sanat adına yarınlara emekleriyle güzel tohumlar ekip bir ormana dönüşmeye doğru gidiyorlar. İşte bu ülkem adına ve hepimiz adına umut verici... O nedenle 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu’na katılmak isteyen değerli gençlerinizi bu değerli oluşuma davet ederken, bu yazıyı okuyan herkesi 100 Ses Ulusal Gençlik Korosu’nu tanıtmaya, bu güzel oluşuma destek olmaya, birbirinden değerli hocalarıyla, anlayışıyla, kendine koydukları hedefleriyle, azimle çalışan seçkin insanların başarılarını takip etmede hepinizi ortak olmaya davet ediyorum. Saygılarımla...

Silvan Güneş Biyografi Yazarı

14.06.2021