İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs Bölgesi, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölge Arap, Roma, Fenike ve İspanyol kültüründen izler taşır. 800 yıl kadar Endülüs Emevi Devleti kontrolünde yer alan bölgede farklı toplumların kültürlerini bulmak mümkün. Bölgede farklı toplumların yer alması ile birlikte çeşitli mimari eserler ortaya çıkmıştır. Endülüs Bölgesi’nde yer alan mimari eserler arasında Arap, Roma ve modern İspanyol detayları dikkat çeker. Endülüs Bölgesi kültür ve tarih turizmi yapmak isteyenlerin öncelikli rotaları arasında yer almayı başarmıştır. İspanya’nın ayrıcalıklı yerlerinden olan Endülüs, İslam ve Hristiyan toplumlardan izleri bünyesinde taşımaktadır.
El Hamra Sarayı, İspanya’nın Granada şehrinde yer alır. İslam sanatına dair en ince detayları görmek isteyenler El Hamra Sarayı’nı ziyaret edebilir. İlk olarak kale olması planlanan yapı ihtişamlı tarzına Muhammed Nasır zamanında kazanmıştır. El Hamra Sarayı şehrin doğal yapısıyla olan uyumu ve Endülüs İslam Sanatını yansıtan detaylarıyla gezenleri büyülemeyi başarmıştır. 1. Muhammed’in sakallarının kızıl olmasından esinlenen sarayın adı El Hamra olarak belirlenmiştir. UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan saray, Avrupa’daki İslami eserler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sarayın içinde başka bir saray daha bulunmaktadır. Bölgenin Hristiyanların eline geçmesinin ardından yapının içerisine 5. Carlos Sarayı inşa edilmiştir. El Hamra Sarayı İslam Sanatı ve Rönesans mimarisini içinde barındıran bir eserdir.
İspanyol Rönesans mimarisini görmek isteyen ziyaretçiler Granada Katedralini gezebilir. 1561 yılında yapımı tamamlanan Granada Katedrali, Hristiyan mimarisinin önemli detaylarını taşır. Ecco Homo, San Jeronimo ve El Perdon isimlerinde farklı girişlere sahip olan yapıda, ressam Alonso Cano tarafından yapılan ana sunak büyük ilgi görmektedir. Katedral turunu tamamlayan kişiler Kraliyet Şapelini ve kraliyet ailesinin resimlerin bulunduğu müzeyi gezebilir.
Sevilla Endülüs Bölgesi’nde yer alan önemli kentlerden biridir. Endülüs Devletinde önemli bir yer sahip olan şehir, pek çok tarihi yapıyı bünyesinde barındırır. Giralda Çan Kulesi, yanındaki katedral ile birlikte yükselir. Bir caminin yerinde inşa edilen kule, Kutubiye Camii ile benzer özellikler taşır. Giralda Çan Kulesi, Rönesans ve İslam mimarisinden önemli detaylar taşırken, ziyaretçilere güzel bir Sevilla manzarası da sunmaktadır.
Cordoba şehri Endülüs Bölgesi’nin en fazla İslam eseri bulunduran kentlerindendir. Endülüs Emevi Devleti’nin şehirde yaptığı 600 camiden biri olan La Mezquita, 13. yüzyıla kadar cami olarak kullanılmıştır. Sonrasında katedrale dönüştürülen yapı, mimari özelliklerini korumayı başarmıştır. Endülüs Bölgesi’nde gezilecek yerler arasında önemli bir yer sahip olan La Mezquita, duvar ve sütunlarındaki işlemelerle beğeni kazanmıştır.
Pablo Picasso, Sürrelal ve Kübik sanat akımının öncüsü olarak kabul edilir. Picasso’nun çalışmalarının sergilendiği müze, Endülüs Bölgesi tarihi yerler listesine eklenebilir. Picasso Müzesi’nde sanatçıya ait 285 eser sergilenmektedir. Buenavista Sarayı içerisindeki müzede Picasso’ya ait yağlı boya tabloları, çeşitli çizimler, heykeller ve eskizler yer alır.
Puente Nuevo, Guadalevin Nehri ile Ronra (Ronda olmalı) şehrini ayıran 120 metre yüksekliğe sahip olan uçurumda yer alan üç köprünün en büyüğüdür. 1793 yılında yapımı tamamlanan köprünün tasarımı Jóse Martin de Aldehuela’ya aittir.
Cadiz şehrinde beyaz renkleriyle öne çıkan küçük yerleşimler bulunur. Gezginlerin önemli rotalarından olan Beyaz Köyler, Hristiyan ve Müslümanlar tarafından savunma amacıyla inşa edilmiştir. Şehirde yine aynı isime sahip 28 adet yapı bulunmaktadır. Akdeniz’in tüm renkleriyle ziyaretçileri karşıladığı Beyaz Köyler, büyük beğeni kazanmıştır.