Sanat, bir toplumun ilerleyişini sağlayan ve insanlığı sürekli yücelten değerler bütünüdür. Sanat insan ruhunu besleyip derinleştirirken, onunla yaşamasını bilen insanı ulvi mertebelere çıkartıp, hayata değerler katar. O nedenle hangi alanda olursa olsun; çalışan, üreten ve eldeki malzemeyi çok iyi kullanabilenlerin kendi meziyetleriyle harmanlayarak ortaya koydukları sanatları, özgünleşir, ilham verir ve yaşar… İşte memleketimizin beş değerli sanatçısından oluşan “Anadolu Nefesli Beşlisi”ni bu bağlamda inanılmaz başarılı, çalışkan, üretken, özgün ve memleketimizi yurtiçinde ve yurtdışında temsil yeteneği bakımından seçkin buluyorum.
Her biri birbirinden değerli beş sanatçımız, 2014 yılından bu yana kurdukları gurupla, ülkemizde sanatın tüketilmesi ve halkın sanatla gelişimini sağlaması konusunda muazzam bir gayret saf ediyorlar. Ve bunu öyle nitelikli bir müzik, kostüm, koreografi ve tiyatral bir üslupla ortaya koyuyorlar ki; en bilindik eserleri dahi onlarla dinlediğinizde, gerek eseri gerekse ortaya koydukları görseli daha önce hiç tatmadığınız bir sahne tecrübesiyle izliyor, ortaya koydukları başarıya büyük bir gıptayla şapka çıkartıyorsunuz. Evet, daha önce hiç böylesine vizyonunu doğru belirlemiş, ortaya koyduğu hedefi saati şaşmadan adımlayan nitelikli bir guruba rastlamadım. Sanatla gelişimini sürdüren toplumların kendi farkına vardığını, farkını ortaya koyabilme özgürlüğüne sahip olmasının sonucunda da iyi niyet ve doğru bir birey olmayı garanti edebileceğini savunan “Anadolu Nefesli Beşlisi”, yabancı klasik eserleri yorumlamanın dışında, kendi topraklarındaki değerleri de işleyip bu değerlerin evrensel dünyada benimsenip tükenmesi ve böylelikle Türk kültürünün tanınıp, sanatının talep görmesi için sahneye muhteşem fikirlerle inanılmaz yapıtlar kazandırıyor. İşte onlardan bir tanesi de, Muzaffer Sarısözen’in derlediği, Kastamonu İlimize ait “Çanakkale Türküsü” için yapılan klip çalışması. 18 Mart Çanakkale Zaferi Atatürk’ü ve Şehitlerimizi Anma günlerinde, dünyanın en büyük savaş meydanı olma özelliğini taşıyan “Çanakkale Savaşları”nı anmamıza vesile olan bu tek türkümüze öyle bir klip hazırladı ki, bazı haber kanallarında, yazılı ve görsel medyada gördüğü ilgiyle toplumda çok büyük bir beğeni, övgü ve saygıyla karşılandı.
“Anadolu Nefesli Beşlisi”nin benim de yetiştirmiş olduğum 638 öğrencimin blok flütleriyle iştirak ettiği Çanakkale Türküsü’ne yapmış oldukları bu klip, eminim, bundan sonraki zamanlara atılmış en anlamlı imzalardan biridir. “Anadolu Nefesli Beşlisi”, öyle güzel meziyetlere sahip bir gurup ki, onlar sadece sahnede sanatlarını sergilemiyorlar, aynı zamanda sergiledikleri esere uygun planladıkları zaman, mekân, kostüm ve mizansen eşliğinde ortaya koydukları eserleri hem görsel ve işitsel olarak kaydediyor hem de kendi kliplerini, görsellerini hazırlayarak farklı bir alanın mutfak kısmında da takdire şayan bir niteliklilikle çok yönlülüklerini ortaya koyuyorlar.
Şimdiye kadar gerçekleştirdikleri her konser ve kliplerinde büyük bir beğeniyle kendilerini etap etap başarılara ulaştıran, daimi yükselişleriyle dikkatleri üstlerine çekip gönülleri kazandıkça; onur, gurur ve saygı duyduğumuz “Anadolu Nefesli Beşlisi”ni kelimelere sığdırmaya çalışmanın ne kadar zor olduğunu, onları en iyi ancak sahneleriyle mümkün olduğunu söylemek isterim. Ortaya koydukları sanatsal başarılarının yanı sıra, “sanatçı kimdir” sorusuna verebileceğimiz en gözde örnek olan gurup üyelerinin, aynı zamanda kibarlıkta, insaniyette ve bakış açılarındaki seçkinlikle bu başarılarını harmanlamış olmaları, gelecek nesillerimiz için de ne denli önemli bir örnek olduğunun altını, 638 çocukla yaptıkları, akıldan çıkmayacak bu kliple bir kez daha çizerken, böyle böyle kaç körpe kalbe dokunup onlara sanatı sevdirmeleriyle için övünmek isterim. Ve şimdi “Anadolu Nefesli Beşlisi”nin hazırlamış Çanakkale Türküsü’ne hazırlamış olduğu o eşsiz klipi sizlerle paylaşıyor, bundan sonraki yorumlarınızı klipin ana sayfasına bekliyorum.
Silvan Güneş Biyografi Yazarı
https://www.youtube.com/watch?v=q6VyxIksSPM&t=8s
https://www.youtube.com/watch?v=z8XKnqYaQOg&t=6s