Merhaba,
Öncelikle şunun bilinmesi isterim ki ülkemizde çok yetenekli, başarılı sanatçı gençlerimiz var. Onlar küçük yaşlardan beri kendilerini sanata ve icra ettikleri sanat alanına öyle bir adamışlar ki… İşte hayatını sanata vakfetmiş bu değerli sanatçılarımız ülkemizde sanatın tüketilerek halkın sanatla gelişimini sağlaması konusunda muazzam bir gayret saf ediyorlar. Çünkü onlar şunu çok iyi biliyorlar ki sanatla gelişebilen ülkelerin vatandaşları her şeyden önce kendi farkına varabilmiş ve farkını ortaya koyabilme özgürlüğüne sahip iyi niyetli, doğru bir birey olmayı garanti ediyor. Duygularını besleyen, beğeni sahibi olabilen bir toplum tadarak, yaşayarak ve içinde yer alarak özgür bir beyne sahip olduğundan, seçme özgürlüğünü, işte o hayatı boyunca içinde yaşadığı sanatsal yaşamın yer aldığı bu süreçte sahip olduğundan; hep arzu ettiğimiz ve özlediğimiz yüksek vasıflara sahip olabilme şansını elde edebiliyor. Böyle bir toplumda hayat bulmuş bir birey kendi seçtiği işi kendi tarzıyla başka etaplara taşıyabildiği gibi, sanatla yaşamış ve sanatı tüketebilen kimselerin işlerinde yarattıkları özgün çalışmalar toplumda bir farkındalığın da ortaya çıkmasına neden oluyor. Sahip olunan disiplin, iş anlayışı, yaratıcılık, toplumun ahlaklı, erdemli, çalışkan bireylerden oluşmasını, sanatın ve sanatla yaşamanın tüm arzulayarak aradığımız insani her vasfın mihenk taşı olduğunu ortaya koyuyor.
“Anadolu Nefesli Beşlisi”nin internetteki https://www.anadolunefeslibeslisi.com sitesini ve nefesine güç, kendileriyle birlikte sazlarına nice konserlerle bereket dilediğim birbirinden değerli bu gepegenç sanatçılarımızın nefesleriyle ruhumuza kadar işleyen eserlerini seslendirilişlerini dinlediğimde, işte bunlar geçti kafamdan. Dedim ki kendi kendime her ne kadar birileri geleceğimizi, eğitimimizi, işimizi, mesleki kariyerimizi, sağlığımızı çalıyor olsa da, bugün düne nazaran sesimizi sosyal medya aracılığıyla duyurmak ve birbirimizi de bunun farkına vardıracak bir bilince güç geçtikçe daha çok sahip olduğumuzu gördüğüm için şanslıyız. Bu sayede ekranlarda bizlere bir takım ilişkiler sayesinde çıkartılıp isimleri defalarca kafamıza çivi gibi çakılan ve aslında sanatla ilgisi olmayan, standart bir yaşantıya sahip bir takım isimlerin yaratıldığını ve onlar yüzünden nice gerçek sanatçılarımızın adlarını, yaptıkları sanatlarının dahi derinliklerini bilmeden yaşadığımızı öğrendik.
İşte yukarıda bahsetmiş olduğum ve hepinizin dikkatini çekmek istediğim guruplardan biri de “Anadolu Nefesli Beşlisi” olarak 2004 yılından beri gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında Türk kültürüyle birlikte bizleri layıkıyla temsil eden ve göğsümüzü kabartacak işlere imza atan nefesli sazlar topluluğudur. Bu topluluğun seçkin sanatçılarını bu yazımda tanıtmayı çok isterdim, fakat her birinin maşallah başarılarıyla dolu öyle bir hayat hikâyesi var ki, belli ki her biri için ayrı bir yazı kaleme alıp sizlere tanıtmak ancak bu işi layıkıyla yerine getirmek olacağı gibi, sanatçılarımız hakkında geniş bilgi almak isteyenler bunu gurubun resmi sitesinde yayımlanan biyografilerinin uzantısına tıklayarak ulaşabilirler.
Cem Önertürk
Ufuk Soygürbüz
Kıvanç Fındıklı
Ozan Evruk
Hüseyin Uçar
Bilkent Üniversitesi Flüt Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cem ÖNERTÜRK - flüt:
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/cemonerturk
Antalya DOB obua sanatçısı Ufuk SOYGÜRBÜZ – obuna:
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/ufuksoygurbuz
Samsun DOB klarnet sanatçısı Kıvanç FINDIKLI – klarnet:
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/kivancfindikli
Bilkent Senfoni orkestrası sanatçısı Ozan EVRUK – fagot:
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/ozanevruk
Samsun DOB korno sanatçısı Hüseyin UÇAR – korno:
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/huseyinucar
İle “Anadolu Nefesli Beşlisi”ni ete, kemiğe bürüyüp, nefesli beşli için bestelenmiş en önemli ve değerli eserleri yorumlayarak eserlere ruh veren sanatçılarımız, gerek dünya arenasında gerekse yurtiçinde özgün tarzları ve yorumlarıyla gurur veren sanat anlayışını gittikleri her yere ekmekte, bizleri yeşertmektedirler.
Gurur kaynağımız ve örnek sanatçılarımızdan oluşan "Anadolu Nefesli Beşlisi", sanatsal faaliyetlerini mutlaka takip edip, etkinliklerinden 7'den 70'e herkese tanıtmamız gereken Türkiye'nin çok önemli bir müzik topluluğudur.
Türk bestecilerinin kentet[1] müziği için ilham vermek, Anadolu’ya ait değerlerimizi yurtiçinde ve yurtdışında dünya arenasına yaymak, geleneksel müzik kültürümüz içinde yer alan ezgilerimizi modern batı enstrümanları ile buluşturarak, eşsiz güzellikteki ezgileri yeni bir anlatım biçimiyle dinleyiciyle buluşturmak, Anadolu’nun zengin geleneksel müziklerinden derlenen türkülerini, âşıklarımızın değişlerini yeni bir anlayış içinde yorumlayıp, binlerce yıl öncesinden gelerek hala devam eden geleneksel müzik kültürümüzü, acısıyla, sevinçleriyle, hüzünleriyle harmanlanmış eşsiz örneklerini zamanın akışı içinde hayatımıza katarak, bizleri renklendirmek, zevklendirmek ve kültürüne sahip çıkan bir nesle müzikte “Anadolu Nefesli Beşlisi”yle birlikte farklı bir pencere açmak için elinden gelenin çok daha fazlasını yapıyor.
Buradan özellikle kültürümüze değer veren ve işini büyük bir ciddiyet ve saygınlıkla yapan turizmcilerimize seslendirmek isterim ki; “Anadolu Nefesli Beşlisi” gibi seçkin sanatçılarımızın enstrümanlarıyla can vereceği eşsiz eserlerimizin otellerinizde konaklayan misafirlerimizi, konser fırsatları verilerek tanıtılması, kültürümüzün ve ülkemizin tanıtımı açısında önemli bir kazanım olduğu gibi, bu tür sanatsal çalışmaları dünyaya açılan bir kapı olan otellerimizde yaşatılması millet, memleket ve işletme menfaatine katma değer sağlayan, maddiyatla ölçülemeyecek bir yaklaşım ve anlayışa dönüşmesi açısından altı çizilmesi gereken bir kondur. Turizm alanında yıllardır göz ardı edilen bu konunun bundan sonraki süreçte turizm alanında yerini alması temenni ederim…
Sevgili Antalyalıları buradan haberdar etmek isterim ki; belli ki 26 Şubat’ta çok önemli, gepegenç, hepsi de birbirinden yetenekli, samimi, enerjik ve sevimli bu birbirinden değerli sanatçılarımızla buluşma imkânına sahip olacaksınız. Antalya Devlet Opera ve Balesi (DOB)’nin “Anadolu Nefesli Beşlisi” ile, Haşim İşcan Kültür Merkesi’nde özel bir konserle sanatseverlerle buluşacak olan sanatçılarımız; Fransız besteci Jacques Ibert'in Nefesli Beşli için bestelediği "Trois Pieces Breves" isimli eserle başlayacak. Paris'i temsil edecek eserden sonra konser, Franz Danzi'nin yaşadığı, aynı zamanda Orient Express'in rotasında bulunan Almanya'nın Münih kentinde bestelediği Bemol Majör Beşlisi ile devam edecek. Konserde, György Ligeti'nin Viyana'da bestelediği "Six Bagatelles" isimli eserin ardından Macar Besteci F. Farkas'ın "Macar Dansları" seslendirilecek. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı temsil eden "Vivace", Sofya'yı temsil eden "Bulgar Skeçleri" ve İstanbul'u temsil eden Ferit Tüzün'ün "Esintiler" adlı eseri de programda yer alacak.
Fakat bu konserden de öncesinde yani 25 Şubat 2019’da “Anadolu Nefesli Beşlisi” Alanya Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu’na gelerek öğrencilerimizle buluşarak onlara konser verecekler. Şimdiden söylemek isterim ki bu bizim ve öğrencilerimiz için değeri ölçülmez bir motivasyon olmakla birlikte çocuklarımızın böylesine özel sanatçılarla buluşacak olması sanata ve müziğe dikkat çekilmesi bundan sonraki hayatlarını her bakımdan etkileyecek önemli bir buluşmadır. “Anadolu Nefesli Beşlisi”nin Antalya-Alanya ulaşımı iki saati bulmasına rağmen, onca kısıtlı zamanı içinde okulumuzda böylesine özel bir konser vermek için onca yolu kat etmeleri takdire şayan bir davranıştır. Bu konuda tarifi imkânsız duygular içinde olduğumu bu kifayetsiz cümlelerle tabii ki de karşılayamayacaktır. Bundan sonraki gelişmeleri ise çocuklarımızla iple çektiğim o anlamlı buluşmadan sonra yazıp, sizleri yeni sürprizlerimizle meraklandırmak istiyorum, eğer siz de bunu merak ediyorsanız:“Anadolu Nefesli Beşlisi”ni ve bizleri takip etmeye devam ediniz.
Silvan Güneş
Biyografi Yazarı
https://www.youtube.com/watch?v=moI9S_yt5Vc
Kaynak & Alıntı & Fotoğraflar & İletişim;
* https://www.anadolunefeslibeslisi.com/anasayfa
Youtube Kanalı: Anadolu Nefesli Beşlisi / Anatolian Wind Quintet
(https://www.youtube.com/channel/UC_n9qTmI6V4x1YotkpqhYEw)
Instagram: anadolunefeslibeslisi
[1] Kentet: Beş ses ya da beş çalgı partisinden oluşan müzik çalgısı.
https://www.youtube.com/watch?v=ggT1yLqRTJo