Yurtdışı seyahat, tek başına bile insanda bir heyecan yaratır. Ancak öyle ülke içinde gezer gibi hemen çantanızı toplayıp çıkmanız da mümkün olmaz. Hele ki iş vize başvurusuna geldiğinde hem maddi hem manevi fazladan bir süreç başlar. Ülkelerin yönetimleri, aralarındaki diplomatik ilişkilere bağlı olarak birbirlerine vize rejimi uygular ya da uygulamaz. Türkiye’ye vize rejimi uygulamayan ülkeler arasından birine seyahat planınız varsa, işler sizin için oldukça kolay demektir. Bu nedenle de Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler listesi her zaman seyahat tutkunlarının araştırdığı bir konu. Biz de sizler için vizesiz gidilebilen ülkeler arasından en güzel 15 tanesini seçtik. Tabi bu liste 2018 yılı güncelliğinde. Her an ülkeler arasındaki ilişkilere bağlı olarak vize rejimi değişebiliyor. İşte listemiz; şimdiden iyi yolculuklar.
Tangonun memleketi Arjantin, Güney Amerika kıtasının en büyük ülkelerinden. Son yıllarda Messi, yakın geçmişte de Maradona ile tanınan Arjantin’in başkenti Buenos Aires, mutlaka görmeniz gereken dünya başkentlerinden. Tabi Arjantin seyahatinizi Buenos Aires ile sınırlandırmak zorunda değilsiniz. Bize uzak bir ülke olduğu için vize tamam da uçak biletleri ne olacak diyebileceğiniz Arjantin seyahati için önceden plan yapmak mantıklı. Bu arada vizesiz ülkede kalış süresinin 90 gün ile sınırlı olduğunu belirtelim.
Adı bile insana heyecan veren Bahama adaları ya da Bahamalar da bizden vize istemiyor ve 90 gün gel burada turist olarak gez diyor. Turist konusu önemli, malum tüm bu vizesi gidilebilen ülkeler listesinde turist olma koşulu var ve Bahamalar da buna dikkat ediyor. Karayipler'deki bu doğa harikası ülke için bütçenizi ayarlarsanız vize konusu sorun değil.
Yolumuz düştü Güney Amerika’ya o zaman oradan devam edelim. Güney Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya da, Türkiye pasaportuna sahip olanlara buyur gel diyenlerden. Efsane Rio Karnavalı, dünyanın en kalabalık şehirlerinden Sau Paulo, Amazon ormanları ve çok daha fazlasının sizi beklediği futbol cenneti Brezilya, hareketli bir tatil isteyenler için iyi bir fırsat. Yine 90 gün şartı söz konusu.
Şimdi yönümüzü Afrika kıtasına çevirelim ve oldukça güneye inelim. Tabi en güneyde yer alan Güney Afrika da bize vize konusunda sıkıntı yaratmadan kapıda 30 günlük vizeyi veriyor ama bir başka alternatif de 90 gün vizesiz kalma şansının olduğu Botswana. Chobe Ulusal parkı gibi enfes güzelliklere sahip olan Botswana, meşhur Kalahari çölüne de ev sahipliği yapıyor. Alternatif ve doğal güzelliklerle baş başa bir seyahat için düşünülebilir. Peru
İnka İmparatorluğu’nun büyük bir medeniyet kurduğu topraklar olan Peru, sizi büyüleyecek doğası ve hiçbir yerde kolay kolay göremeyeceğiniz hayvan türlerinin yer aldığı faunası ile sizi bekliyor. Tabi uzaklığından ötürü yol masrafı biraz pahalı kaçabilir ama Peru da bizden 90 güne kadar vize sormuyor.
Doğal güzellikleri, envai çeşit narenciyesi, özel Thai mutfağı ile bambaşka bir kültür olan Tayland, uzak ama bütçenizi ayarladığınızda size vize sormadan merhaba diyen otantik ülkelerden. Asya kıtasında vize istemeyen ülkeler turu planlarsanız, Tayland’ı mutlaka listeye dahil edin.
Şimdi Afrika’nın en kuzeyindeyiz. Osmanlı’nın ayak basmadığı tek Kuzey Afrika ülkesi olan Fas, mutlaka görmeniz gereken bir yer. Başkent Casablanca ile Marrakeş, otantizm ile Avrupa esintilerini bir arada sunuyor. Fransız etkisinin çokça görüldüğü ve Müslüman bir ülke olan Fas’a uçak biletleri de uygun. Fas, vizesiz gidilebilen ülkeler arasında 90 gün boyunca kapılarını açan yerlerden biri.
Ve sıra geldi Uzak Asya’ya. Uzak demişken tabi bize uzak. Uzun bir süre İngiltere’nin Britanya Krallığı’na bağlı olan Honh Kong, 1997 yılında Çin’e bırakıldı ve o tarihten beri özerk bir yönetime sahip. İşte o yönetim, Türkiye vatandaşlarına 90 gün süreyle ülkede kalma hakkını vizesiz olarak veriyor. Teknoloji cenneti Hong Kong deneyimi, heyecan verici bir alternatif.
Evet, Japonya. Dünyanın ekonomik yönden en güçlü ülkelerinden olan Japonya, Asya’nın içinde bambaşka bir dünyaya sahip olan ülkesine Türkiye vatandaşlarını 90 gün süreyle vizesi kabul ediyor. Dünyanın en kalabalık şehri olan başkent Tokyo’ya direkt seferler ama tabi uçak biletleri her zaman çok uygun olmuyor. Hali hazırda Japonya da vizesiz gidilebilen ülkeler arasındayken çok geciktirmeden harcadığınız paraya değecek biçimde kapsamlı bir seyahat planı hazırlamanız tavsiye olunur.
Yakın zamanda alternatif yaşam sunan ülkeler arasında çok popüler olan Kamboçya, 90 gün süreyle vize istemiyor. Vize yenilemenizi de ülkenin içinde yapma şansınız var. Yani Kamboçya, sizi yalnızca seyahate değil uzun uzun kalmaya çağırıyor. Çok bilinmeyen ama keyifli ve yavaş bir hayat sunan Orta Asya ülkesi Kamboçya, modunuzu değiştirmek için birebir.
Orta Asya’da yer alan Türki cumhuriyetler arasında Türkiye’nin 3 katı büyüklüğündeki toprakları ve gelişen ekonomisi ile en önde gelen ülke olan Kazakistan, Türkiye’den gelen misafirlerine 30 gün süreyle vizesiz giriş imkanı tanıyor. Ancak 5 günden fazla kalmalarda mutlaka göçmen polisine kayıt yaptırmanız gerekiyor ki bunu kaldığınız otelin yardımıyla yapmanız mümkün. Bir yanda Sovyet Rusyası esintileri taşıyan eski başkent Almatı (Alma Ata) diğer yanda Avrupai yeni yatırımlarla başkent Astana, en az bir kere görülmeye değer.
Hala Asya’dayız ve bu kez ülkemize çok yaklaştık. Kökleri Pers İmparatorluğu’na dayanan bir medeniyet olan İran da ülkemizden vize istemiyor. Tabi yine 90 gün sınır prosedürü burada da geçerli. İran’a yalnızca uçakla değil Transasya tren seferleriyle ve yine Van’dan karayolu ile geçmeniz mümkün. Tebriz’den Tahran’a, İsfahan’dan Şiraz’a gezilip görülmesi gereken çok özel bir kültüre sahip olan İran’a seyahat planınızı mutlaka ajandanıza ekleyin.
Şimdi de ülkemize Balkanlar tarafından yaklaşalım. Dağılan Yugoslavya’nın parçalarından biri olan Büyük İskender’in memleketi Makedonya da 90 gün süreyle vizesiz seyahat imkanı tanıyor. Yalnızca havalimanı ve gümrük kontrollerinin sıkı olduğunu ve kalma sürenizde önceden rezervasyonlarınızı tamamlamanızın iyi olacağını söyleyelim. İskender’den bu yana bin yılı aşkın bir medeniyetin izleri ile Osmanlı’nın da bir dönem hüküm sürdüğü topraklar olan Makedonya, başkenti Üsküp başta olmak üzere görmeniz gereken yerlerden.
Bu konuda biraz ısrarcı olmakta fayda var keza Avrupa’nın en güzel ülkelerinden biri olan Sırbistan, ülkemiz vatandaşlarından 90 günlük süre için vize istemiyor. Vizesiz gidilebilen ülkeler arasında hem yakınlığı hem de güzelliği ile ilk sıralarda tercih edilen Sırbistan’ı da listenize ekleyin deriz. Başkent Belgrad, ilk rotanız olsun zaten gerisi gelir.
Ukrayana, daha önce kapıda vize uygulamasına sahipti. Yapılan en son anlaşma ile Ukrayna artık Türkiye için özel bir statüye geçti. Ukrayna’ya bırakın vizesiz girmeyi, pasaportsuz bile yani sadece TC Kimlik kartınızla giriş yapabiliyorsunuz. Rusya devletinin köklerinin olduğu Kiev Knezliği’nden başlayarak Osmanlı döneminde sıkça sözü geçen Eflak – Boğdan eyaletleri, Çarlık ve Sovyet dönemlerinin tamamını görebileceğiniz başkent Kiev ile Kharkiv, Lviv gibi özel şehirler sizi bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kimlik kartını göstererek Gürcistan’a da giriş yapabiliyor.
Kardeş ülke Bosna Hersek de vize istemeyen Balkan ülkelerinden. Saraybosna ise mutlaka görülmesi gereken çok özel bir şehir. Osmanlı döneminde yapılan ve ardından Sırp ordusu tarafından yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü gibi tarihi yapıları görmenizin yanında leziz Boşnak böreği de sizi bekliyor.