Fransa’da, her biri farklı sebeplerle övülen birbirinden farklı tatlara imza atan 12 adet şarap yapımında ustalaşmış bölge bulunuyor. Bu bölgeler Alsas, Bordeaux, Burgonya, Beaujolais, Champagne, Médoc ve Loire Vadisdir. Tüm bunların arasından Bordeaux ve Burgonya şarapları ise yıllardır Fransız şarap dünyasının belki de en eski ve hararetli tartışmalarına konu oluyor.
Burgonya şarabı, toplamda üretilen Fransız şaraplarının sadece %3’lük kısmını oluştursa da fazlasıyla kıymetli ve saygın bir şarap türüdür. Bordeaux bölgesi ise dünyanın en popüler şarap bölgelerinden biri olarak yılda yaklaşık 900 milyon şişe şarap üretiyor. Genellikle Bordeaux şarabı Avrupai ve zarif bir enerji yayarken, Burgonya şarabı daha bohem bir hava yaratıyor. Ancak, bu ikisinin arasındaki temel fark elbette burada bitmiyor.
Bordeaux şarabı Fransa’nın güneybatısında kalan, aynı ismi taşıyan Bordeaux bölgesinde üretilirken, Burgonya şarabı ise yine ismini bölgeden alarak ülkenin doğusunda üretiliyor. Şarapların yapımında kullanılan hammadde üzümler farklı bölgelerde yetiştiğinden bu fark şarapların tadına da yansıyor. Bordeaux’da kışlar ılık, yazlar sıcak geçiyor. Bölge ilkbahar aylarında yoğun yağış alıyor ve bölgenin toprağı kireç taşı ile çakıllı kumdan oluşuyor. Bu toprak tipi bölgeyi geniş bir üzüm çeşitliliğine uygun kılıyor. Dolayısıyla bu üzümlerden yapılan şaraplar yoğun bir tada, daha düşük asiditeye ve olgun meyve aromasına sahip oluyor. Burgonya bölgesi ise sıcak yazlara, soğuk kışlara, yoğun yağışlara ve doluya maruz kalıyor. Bu bölgenin toprağı kireç taşından oluşmakla birlikte kil de barındırıyor. Chardonnay üzümleri için en verimli toprakların bu tip olması Burgonya şarabına özgün bir nota katıyor. Saydığımız tüm bu etkenler Burgonya şarabının hafif, topraksı ve baharatsız bir aromaya, daha asidik bir tada ve düşük alkol miktarına sahip olmasına katkı sağlıyor.
İklim ve toprak tiplerinin etkisi kadar şarap yapımında hangi üzüm türlerinin kullanıldığı ve bunların nasıl yetiştirildiği de Bordeaux ve Burgonya şaraplarının tatları üzerinde yadsınamaz bir etkiye sahiptir. Dahası, en temel farklılığı bu üretim tarzı yaratır. Bordeaux, genellikle bölgenin 3 temel üzüm türünü harmanlayarak kendi karışımını oluşturuyor. Bu üzüm türleri temelde Cabernet Sauvignon, Merlot ve Cabernet Franc olmakla birlikte nadiren Malbec ve Carménère üzümleri de kullanılıyor. Beyaz Bordeaux şarapları ise Sauvignon Blanc, Semilyon ve Muscadelle harmanlarıyla üretiliyor. Öte yandan, Burgonya şarapları daha küçük alanlarda ve daha mütevazi kooperatif yetiştiriciliği tarzında üretiliyor. Daha küçük üretim oranlarının yanı sıra, Burgonya yetiştiricilerinin üzüm seçkileri konusunda da daha kompakt bir yelpazeleri oluyor. Pinot Noir ve Chardonnay bu yetiştiricilerin gözde üzüm türleridir. Kısıtlı bir hammadde seçkisine sahip olduğundan dolayı Burgonya şarapları daha az çeşitliliğe sahip olup daha nadir bulunuyor.
Bu iki şarap devinin arasındaki farklardan bir diğeri de en kaliteli Bordeaux şarabının Premier Cru Classe olarak, en kaliteli Burgonya şarabının ise Premier Grand Cru Classe olarak sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırılmalar iki bölgede de farklı yapılıyor. Bordeaux’da her bağ ayrı değerlendirilirken, Burgonya’da belirli arsalar üzerinden değerlendiriliyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde, şarap evlerinde ve özel üzüm bağlarında, her yıl düzenlenen şarap tadım etkinlikleri yapılıyor. Şarap meraklıları bu tarz etkinlikleri takip ederek yukarıda incelediğimiz iki şarap türünün arasındaki farkları kendi damak zevkleriyle derinlemesine deneyimleyebilir. Bordeaux ve Burgonya şaraplarını en iyi hangi yemeklerle ve hangi mezelerle eşleyebileceklerini öğrenebilirler.