Anna Pavlova Tatlısı Hikayesi

İsmini dönemin ünlü balerini Anna Pavlova’nın soy isminden alan Pavlova tatlısını bir rivayete göre şöyle anlatıyorlar:  Ünlü balerinin Avustralya ve Yeni Zelanda turnesine çıkma haberi herkesi çok heyecanlandırmış ve bunu önemli bir olay olarak kabul etmişler. Pavlova’nın kaldığı otelin şefi Anna Pavlova’nın narin, zarafet dolu performansından adeta büyülenmiş ve onun onuruna bir tatlı yapmak istemiş. Güzel balerinin zarif tütüsünden esinlenerek hazırladığı tatlı, tıpkı bir balerin edasında narin, zarif görünümünün yanında hafif bir tat olarak yemeklerdeki yerini alıyor. Fransız bezesini andıran alt kısmı tıpkı balerinin tütüsüne benzeyen görüntüye sahip. Ayrıca üstüne döşenen krem şanti bembeyaz kumaşı temsil ediyor. Orman meyveleriyle üstü süslenen bu tatlı zaman içerisinde çok beğenildi ve kutlama yemeklerinin vazgeçilmezi haline geldi. Günümüzde Yeni Zelanda ve Avustralya için milli tatlı olarak kabul görüyor.

 

Bu hafif tatlıyı evlerinde denemek isteyenler için biraz da nasıl yapılacağından bahsedelim. Öncelikle gerekli malzemeler; 250 gr. pudra şekeri, 1 çay kaşığı sirke, 6 yumurta akı, 1 paket krema, 1 çimdik tuz, 1 yemek kaşığı nişasta ve üstüne koymak için leziz orman meyveleri.

 

Yumurta akları ile 1 çimdik tuzu birlikte iyice karıştıralım. Yumurtalar iyice köpürdükten sonra azar azar pudra şekerini, nişastayı ve sirkeyi de karışıma ekleyelim. Harcınızı yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye yavaşça aktarın. Ortasını hafifçe bastırın ve bir çukur oluşturun kenarlarını ise tıpkı bir balerin eteği edasında şekillendirin ve dalga görünümü verin.

 

Önceden ısıtılmış fırında 1 saat 120 derece, daha sonrasında yarım saat 100 derecede pişirin. Pavlova piştikten sonra fırının kapağını hafif açık bırakarak 2-3 saat bekletin. Çırptığımız 1 paket kremayı da ortasındaki çukura dökelim ve son olarak orman meyveleri ile süsleyelim. İsteğe bağlı olarak kremayı çırparken tatlandırmak için içine pudra şekeri de ekleyebilirsiniz.

 

Muhteşem Pavlova tatlısının sosu için bir limonun suyu ve kabuklarını, yarım su bardağı toz şeker ve bir yemek kaşığı mısır nişastası ile birlikte pişirelim. Pavlova’nın üzerine açtığımız çukur üstüne sürün ve nefis orman meyvelerini ekleyelim.

 

Siz de adını aldığı Anna Pavlova kadar zarif olan pavlova tatlısını özel günlerde özel misafirlerinize sunup hikâyesi ile misafirlerinizi etkileyebilirsiniz.

 

Gelin bu zarif tatlının ilham kaynağı zerafet timsali Anna Pavlova’nın hikâyesine de biraz değinelim.

 

1881’de dünyaya gelen Anna Pavlova 19. ve 20. yüzyıllara damgasını vurmuş Rus bir balerin sanatçısıdır. İlk performansını sergilediğinde yalnız 8 yaşındaydı. Büyüyüp Rus İmparatorluk Balesi'ne girmeyi başaran ünlü balerin 1899 yılında buradan mezun olur. Daha sonrasında yıllarca Avrupa'da turnelere çıkmış ve sanatıyla herkesi kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Klasik bale tarihinin en başarılı balerinlerinden olan Pavlova en çok ölen kuğu gösterisindeki performansı ile ün kazanmıştır. Bunun yanında Pavlova döneminin ilk kez dünya turnesine çıkan balerini olmuştur. Rus Balerinlerin en çok tanınan ve en başarılısı olan baş balerin Anna Pavlova, turneye çıktığı Lahey’de zatürre hastalığına tutulduğunu ve sadece ameliyatla düzelebileceğini öğrenir. Lakin ameliyat olursa onun bale hayatının bitmesine yol açacaktı. Bu nedenle Pavlova hayatını kaybetme pahasına “Bir daha dans edemeyeceksem ölmeyi tercih ederim,” sözleri ile ameliyatı reddetti ve bale yapmaya devam etti. Ünlü balerin 49 yaşının sonlarında, doğum gününe yakın bir zamanda Lahey’de hayatını kaybetti. Son çıktığı ölen kuğu gösteriminde eline aldığı kostümüyle “son ölçüyü yumuşak oyna” sözünün son sözü olduğu söyleniyor.

21.01.2023