Yazın Ferahlatan Kokteyli: İtalyan Limonçellosu
Bir ülkeye seyahat ettiğinizde ülkenin, turistik yerleri kadar mutfağına ve yemek kültürüne de vakit ayırmalısınız. Bölgenin kültürünü keşfedebilmek için yerel lezzetlerini tanımak ve deneyimlemek gerekiyor. Kültüre ait yemekler ve tatlıları denerken, ülkenin tarihini içinde barındıran alkollü içeceklerini de unutmamak gerekiyor. Dünyaca ünlü mutfağıyla adından söz ettiren İtalya; oldukça geniş bir alkol ve şarap kültürüne de sahip. İçki konusunda pek çok seçeneğe ulaşabileceğiniz ülkelerden biri olan İtalya’da tadına doyamayacağınız sayısız yöresel içki bulunuyor. İtalyanların tescilli üzüm rakısı olan Grappe en ünlü içecekleri iken, Limonçello da en az onun kadar biliniyor. 
 
Limonçello, İtalyanların severek tükettiği bir tür limon likörüdür. İtalya’da yaygın olarak tüketilen Limonçello, yaz sofralarından eksik edilmiyor. Deneyenlerin vazgeçemediği içecek, ferahlatıcı bir yaz içkisi olmasının yanında sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle akşam yemeklerinden sonra tercih ediliyor. İtalya’nın en popüler limon likörünü ülkenin restoran, kafe ve barlarında hatta evlere misafirliğe gittiğinizde bile bulabilirsiniz. 
 
1900’lü yıllardan beri sadece evlerde yapılan içecek, 1980’li yıllardan itibaren fabrikalarda üretilmeye başlanıyor. Çoğunlukla güney İtalya'da, özellikle Amalfi kıyısında, Capri, Ischia, Sicilya, Sardunya adalarında üretiliyor. Yüksek alkollü bir içki ile (genellikle votka) ya da etil alkolle hazırlanan karışıma en taze limonlar kabukları rendelenerek ekleniyor. En az 1 hafta dinlendirilen karşıma limonun tüm kokusu ve aromasının geçmesi sağlanıyor. Son olarak şekerli şurup ile tatlandırılan limon likörü, soğuk olarak tüketiliyor. 
 
Yaz günlerine serinlik katan içki, yemek öncesi veya sonrası sizlere eşlik edebilir. Meyveli tatlıların, limonlu tartların ve limonlu keklerin yanına çok yakışan bu sevimli içecek, ülkeye ziyarete gelenler tarafından merak ediliyor.
 

Limonçello Çeşitleri

 
Farklı damak tatlarına göre çeşitlendirilebilen bir tarife sahip Limonçello’nun birçok çeşidi bulunuyor. En ünlü üç türü arasında klasik, Limonçello kreması ve Arancello yer alıyor. Klasik olarak hazırlanan limonçelloda geleneksel tarif uygulanıyor. Limonçello kremasında ise hazırlanırken su yerine krema kullanılarak liköre açık sarı rengi kazanması sağlanıyor. Kış meyveleri sevenlerin favori içeceği olabilecek Arancello ise, portakal kabukları kullanılarak yapılıyor.
 

İtalya’da Hangi İçkiler İçilir?

 
Grappa: İtalyan üzüm rakısı olarak tanınan Grappa, bir çeşit brendidir. Kullanılan farklı fermantasyon tekniği ile diğer alkollerden ayrılan içki, yüksek alkol oranına sahip içkilerden biri. Grappa’nın en popülerler türleri arasında Giovane, Legno'da Affinata ve Stravecchia yer alıyor. Kendine has bir aromaya sahip içecek, kahve ve espressonun içine katılarak da tüketilebiliyor. İtalya’ya yolunuz düştüğünde denemeden dönmemeniz gereken bir içecek.
 
Şarap: İtalya, şaraba özel bir ilgisi olanların keyifle tüketebileceği çeşitli şarapları ile dikkat çekiyor. Şarap fabrikaları ve şarap evlerini de gezerek bilgi sahibi olabileceğiniz ülkede, en ünlü şaraplar biri Asti köpüklü şarabıdır. İtalya’nın ünlü şaraplarına dünyanın her yerinden ulaşılabiliyorken, antik Roma İmparatorluğu'nun tarihinin geçtiği topraklarda bu lezzetleri deneyimlemek bir başka olsa gerek.
 
Godfather: Yapılışında Godfather filminden esinlenilen bu içecek size birçok hissi aynı anda yaşatacak. Filmde sıkça tüketilen Scotch ve İtalyan likörünün karışımıyla hazırlanan kokteyl, ülkede en popüler kokteyllerden biri olarak biliniyor.
 
Farklı ülkelerin kültürüne tanıklık ederken aynı zamanda o kültürün mutfağına da ilgi göstermek, ülkeyi çok daha yakından tanımayı sağlıyor. On yılların geleneğinin ürünü olan Limonçello, İtalya’nın sokaklarında gezinirken planınıza dahil edip denemeniz gereken keyifli bir içecek. İtalya seyahatinizde Limoçello içerek serinlemek ve rahatlamak isterseniz en ünlü Limonçello markaları olan; Caravella Limoncello, Limoncello di Sorrento, Limoncello di Capri, Limoncello Pallini, Limon Çello Toschi ve Limoncello di Sicilia- Russo markalarını tercih edebilirsiniz. 
03.06.2023