Fransa Bisiklet Turu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fransa Bisiklet Turu, bisiklet yarışları denildiğinde ilk akla gelen etaptır. Kökeni 100 yıldan fazlasına dayanan tur, her sene Temmuz ayında düzenlenmektedir. Fransa Bisiklet Turu, ülkenin tarihine ve kültürüne tanıklık edilebilecek bir yarıştır. Bisiklet sporunun en prestijli organizasyonu olan Tour de France, ilk olarak 1903 yılında yapılan yarış ile başlamıştır. Zamanla popüler bir hal alan yarış, özellikle 1960’lı yıllarda fazlasıyla takip edilmeye başlanmıştır. Tour de France kapsamında farklı ülkelere de yer verilmektedir. Yıl yıl değişebilen ülkeler arasında Fransa, Benelux ülkeleri, İtalya ve İsviçre yer almaktadır. Fransa Bisiklet Turu etaplarıyla her yıl eşsiz fotoğraf karelerine ev sahipliği yapar. Etaplar sırasında müthiş doğa manzaralarının, tarihi eserlerin, şehirlerin yanından geçilmektedir. Bu durum turun daha değerli olmasına imkan sağlamıştır. 


Tour de France Ne Zaman?


Fransa Bisiklet Turu her yıl yaz aylarında düzenlenmektedir. Temmuz ayında başlayan etaplar ay sonuna kadar gün gün devam etmektedir. Dünyaca ünlü yayın organları Fransa Bisiklet Turu’nu canlı olarak yayınlamaktadır. 


Fransa Bisiklet Turu Tarihi

 
Fransa Bisiklet Turu’nda ilk yarışlar 1 Temmuz 1903’te yapıldı. O günlerde dünyanın ilk etaplı bisiklet yarışı olan turu, Maurice Garin kazandı. Yarış Montgeron şehrinde başladı ve 2428 kilometrede beş etaplı olacak şekilde düzenlendi. Birinci Dünya Savaşı nedeniyle yarışlar düzenlenemedi. Savaşın sona ermesiyle birlikte yarışlar 1919 yılında tekrardan başladı. Bu senede yarışın liderini göstermek adına sarı mayo kullanıldı. Yarışçılar 1930 yılına dek sponsorlu veya sponsorsuz olacak şekilde yarışabildiler. Bu yılda ise sponsor ve profesyonel takımlar halinde yarışılması kuralı getirildi. Ayrıca yine aynı yılda yarış 24 etaba çıkarıldı. 


Fransa Bisiklet Turu Nerede Yapılıyor?


Dünyanın en prestijli bisiklet yarışı olan Tour de France, pek çok ülkede koşulmaktadır. Tur ilk olarak sadece Fransa’da düzenlenirken, sonrasında Belçika, Lüksemburg, Andorra, İsviçre, Almanya, İtalya gibi komşu ülkeler etaplara eklenmiştir. Ayrıca bazı yıllarda İngiltere ve İrlanda da tur kapsamına alındı.

 
Fransa Bisiklet Turu Kaç km?


Fransa Bisiklet Turu’nda etaplar arasındaki mesafeler birbirinden farklıdır. Bazı etaplar tırmanış veya sprint olması nedeniyle uzayıp kısalabilir. Fransa Bisiklet Turu kaç kilometre sorusu spor severler tarafından merak ediliyor. Organizasyon son yılında 3484 km olacak şekilde düzenlenmiştir. Tura eklenen ülke ve rotalara göre bu uzunluk değişiklik gösterebilir. 


Tour de France Formaları Ne Anlama Gelir?


Fransa Bisiklet Turu’nda yarışçıların giydiği tüm formaların farklı bir anlamı vardır. Yarışlarda sarı, yeşil, kırmızı benekli beyaz ve beyaz formalar kullanılmaktadır. 
Sarı forma yarışı lider götüren sporcuyu belirttiği için en önemlisidir. 
Yeşil forma 1953 yılından bu yana kullanılır. 
Yeşil renkteki mayo puan sınıflandırılmasında ilk basamakta olan sporcuyu temsil eder. 
Kırmızı benekli beyaz forma 1975 yılında tura eklenmiştir. Anlamı dağ klasmanında lider olan yarışmacıyı ifade eder. 
Beyaz formalar 26 yaşından küçük olan sporcular arasında lider olanı belirtir. Beyaz 1975 yılında yarışa eklenmiştir. 


Fransa Bisiklet Turu Rekorları 


Tour de France, 100 yılı aşan bir organizasyondur. Bu nedenle yakın tarihe dair her şeye şahitlik etmiştir. Tur kendi içerisinde ulaşılması zor pek çok rekoru bulundurur. Bisiklet tarihinin en efsanevi sporcuları Tour de France’de boy göstererek tarihe adını yazdırmıştır. Jacques Anquetil, yarışları arka arkaya kazanmayı başaran ilk sporcudur. Anquetil 1961 ve 1964 yılları arasındaki 4 turu kazanmayı başarmıştır. Eddy Merckx, 1969 ile 1974 arasında düzenlenen yarışları 5 defa art arda kazanmıştır. Yakın tarihte 1999 ile 2005 yılları arasında yapılan turu Lance Armstrong 7 defa kazanmıştır. Ancak Armstrong’un yasaklı maddeler kullandığının anlaşılması nedeniyle unvanları elinden alınmıştır. 

17.06.2023