Dünyanın En İlginç Adaları Listesi

Ada, kelime anlamı itibariyle 4 tarafı sularla çevrili kara parçası demek. Bu tanımın bir kara parçasına verilmesi açısından bakıldığında dünyadaki tüm adaların ortaklığı üzerinden iki durum ortaya çıkıyor. Bunlardan biri çok küçük bir kayalığın da Avustralya, Britanya, Grönland gibi devasa coğrafyaların da aynı adla anılmasının garipliği. Diğer ortak durum ise adaların coğrafi hareketlerin ortaya çıkardığı sonuçlarla büyük kara parçalarından kopmaları sonucu olarak ilginç şekillere ve özelliklere sahip olması. Kimi zaman şekilleri kimi zaman büyüklükleri kimi zaman da geçiş bölgelerine denk geldikleri için doğaları ile dünya üzerinde çok ilginç adalar bulunuyor. Biz de her bir farklı kategoride ilginçliğe sahip olan adalardan bir derleme yaptık. İşte dünyanın en ilginç adaları.

Migingo Adası

Afrika’nın en büyük gölü olan Victoria gölünde yer alan Migingo Adası, resmi olarak Kenya’ya bağlı ancak Uganda da üzerinde hak iddia ediyor. Ancak Migingo adasının ilginçliği buradan gelmiyor. Metrekare başına düşen kişi sayısı olarak düşünüldüğünde dünyanın en kalabalık adası denilebilecek olan Migingo Adası, üst üste yaşayan 1500 kişilik nüfusuyla adanın adeta üstü kapanmış durumda.  2000 m2, yanlış duymadınız 2000 m2 alana sahip olan adada, evlerin yanında barlar, marketler, genelevler var.  Birbirlerine resmen sıkı sıkıya bağlı olan bu insanlar, bu küçücük yerde kurdukları ilginç hayatla, Migingo’yu dünyanın en ilginç adaları arasında listesine yerleştiriyor.

Sokotra Adası

Hint Okyanusu’nda Arap Yarımadası’nın güneyinde Yemen’e bağlı 4 adadan oluşan bir grup olan Sokotra adası aslında bu coğrafi özelliklerinden ötürü bile oldukça ilginç. Her biri ayrı kültür olan Hintlerle Araplar arasında kalan bir adadan bahs ediyoruz. Ancak adanın bitki örtüsü adayı ilginç adalar arasına sokuyor. Uzaylı ada olarak da anılan ve birçok turistin akınına uğrayan beyaz kum tepeleri ile eşi benzeri pek görülmeyen ağaçlara sahip olan Sokotra adasına gitmek için Yemen’den izin almalısınız. Somali’ye de yakın olan adada suç oranları da bu nedenle artıyor. Adanın en ilgi çekici görüntüsü ise Ejder Kanı ismi verilen ağaçlar.

Elli Aey Adası

İzlanda’nın kuzeyinde yer alan ve adına Vestmannaeyjar denilen bölgedeki adalardan biri olan Elli Aey adası, dünyanın en ilginç adaları listesi içinde yer almayı, iskan politikaları sayesinde hak ediyor. Migingo Adası’nda her noktada insan var ama Elli Aey adasında da sadece bir ev bulunuyor. Adanın üzerinde bir adet ev olmasının ne anlama geldiğini soracak olursanız bu bilgi gizemini koruyor. İzlandalı şarkıcı Bjork’e bağışlandığı da konuşuluyor bir milyardere ait olduğu da söyleniyor. Adanın üzerinde tek bir evin bulunmasının yarattığı görüntü Elli Aey adasına çok özel bir hava katıyor. Bu arada ismine  Elli Aey  kelimeleri arasında, İzlandacada olan ama Latin alfabesinde olmayan bir harf var. Dolaysıyla aslında doğru yazmış olmuyoruz.

Bouvet Adası

Issız bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız 3 şey nedir sorularına hep o 3 şey için cevap verilir de kimse iyi de o ıssız ada hangisi diye sormaz. Norveç’e bağlı Bouvet Adası, bu soruya iyi bir cevap olabilir. Dünyanın en ilginç adaları arasına Bouvet adasını koyarken ne ilginçliği var diye soracak olursanız, Atlas Okyanusu’nda Ümit Burnu güneyinde yer alan bir adanın, Avrupa’nın kuzeyindeki Norveç’e bağlı olmasından başlayabiliriz. Diğer yandan tamamı buzullarla kaplı olan ve üzerinde yaşam olmayan Bouvet Adası, batık bir tekneye de ev sahipliği yaparak yaşam olmayan bir ada konumuna yeni bir ilginçlik katıyor.  Fransız Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier 1739’da adayı keşfettiği için adı Bouvet adasıdır ve en yakın yerleşim yeri de 2500 km mesafedeki Güney Afrika’nın başkenti Cape Town.  

Pitcairn Adası

Dünya üzerinde 200 civarında Birleşmiş Milletler’e kayıtlı ülke bulunuyor. Hani yazının başında demiştik ya ada var; ada var diye işte Pitcairn için de ülke var; ülke var denilebilir. 2015 yılı nüfus verilerine göre 47 kişinin yaşadığı Pitcairn Adaları, bir ülke statüsünde ve adada yalnıza 6 aile yaşıyor. Tahiti’ye ve Yeni Zelanda’ya yakın olan Pitcairn adası, 1790 yılında bir grup İngiliz denizcinin isyan sonrası ele geçirip İngiltere’ye dönememekten dolayı bularak yerleştikleri bir ada. Bu denizciler, geri dönme konusunu ortadan kaldırmak için gemilerini yakarlar ve yanlarına aldıkları 12 Tahitili kadın ve 8 köle erkekle burada bir hayat kurarlar. Önce Britanya ardından Fiji’ye bağlanan ve şimdi de bir vali tarafından yönetilen bir ülke olan 47 kilometrekarelik Pitcairn adasındakilere Pitkernler, İngilizceye benzeyen dillerine ise Pitkernce deniyor.

Gaiola Adası

Şimdi biraz daha yakına, İtalya’nın Napoli şehrine gelelim. Adamızın ismi Gaiola adası. Bu ada hakkında sürekli bir gizemden hatta bir lanetten bahsediliyor. Lanet konusu ise bu küçücük adanın mülkiyetine sahip olanların yaşadıkları trajik sonlar. İsviçrelisinden Almanına, İtalyanından Baronuna kadar bu adaya sahip olan kim varsa, kimi ölmüş, kimi boğulmuş, kimi iflas etmiş, kimi ise cinayete bulaşmış. Yani her adaya sahip olan bir öncekinin hikayesini duyup, bana olmaz demiş ama beteri başına gelmiş. İki adacık arasındaki ilginç bir köprüsünün de olduğu Gaiola Adası, Napoli’ye yolu düşen turistlerin de uğrak yeri konumunda.

Severnaya Zemlya

Sibirya soğukları lafını herkes bilir. İşte o soğukların en net hissedildiği hatta merkezinin olduğu bir takım ada da Severnaya Zemlya adası. Bu adalar 1930’lu yıllarda keşfedilmiş. Bu tarih, Rusya’nın tarihine bakıldığında oldukça geç bir tarih. Yaz kış ya da aklınıza gelen herhangi bir zamanda Severnaya Zemlya adalarında soğuk ve kar hiç bitmiyor.

Litla Dimun Adası

Dünyanın en ilginç adaları listemize, pek çok yerde en ilginç ada olarak anılan Litla Dimun adası ile son verelim. Litla Dimun, adeta kutsanmış bir yer gibi. Üzerinde bir şapkası var ve bu şapka buluttan oluşuyor. Litla Dimun adası üzerinde adaya yapışmış gibi duran ve tüm adayı kaplayan bir bulut tabakası her mevsim var. Dışarıdan bakıldığında ortaya çok şirin bir görüntü çıkmasına sebep olan bu bulut tabakası, Litla Dimun adasını ilginç kılmaya yetiyor. İzlanda ile Faroe Adaları arasında yer alan adalardan biri olan Litla Dimun, bulutlar için bir dinlenme tesisi görevi görüyor. Bu durumun hava akımları ve manyetizma sebebiyle olduğu da muhakkak. Bulutların, şapka görevini bazen abartıp tüm adayı kapladığı da oluyor.

02.07.2021