UNESCO Dünya Mirası Listesine Giren Mardin

Kültür mozaiği ve Güneydoğu’nun incisi Mardin Mezopotamya’nın destinasyonlarından biri olarak sokaklarında gezen gezginlere adeta tarihte geziye çıkmış gibi hissettiriyor. Mardin sokaklarında her biri farklı medeniyetlere ait olan yapılar bulunduruyor. Burada yüzyıllar boyunca Türklerin, Süryanilerin, Ezidilerin, Kürtlerin ve Arapların bir arada yaşadığını bilmelisiniz. Tarih boyunca birçok medeniyet barındırdığı için Mardin’e kültür harmanı da diyebilirsiniz. Kış mevsimleri Mardin’de çok soğuk geçiyorken, yazları kurak ve kalabalık oluyor. Ayrıca, kışın hava 5 gibi karardığı için ve müze, manastır ve ören yeri gibi yerler de erken kapandığı için planlama yapmakta bir miktar zorlanabilirsiniz. Bu sebeple, Mardin’i nisan, mayıs ve eylül, ekim aylarında ziyaret etmelisiniz. 
  
Mardin’deki evler, camiler, kiliseler, köprüler ve diğer tüm yapılar nahit taşından yapıldığı için şehir bir tablo gibi duruyor. Otellerin de çoğu bu taştan yapıldığı için bazısına tarihi konak dendiğini duyacaksınız. Tarihi dokusu olan oteller dışında normal oteller de bulunuyor. Eğer nahit taşlarından yapma bir otelde konaklamak istiyorsanız Eski Mardin bölgesini seçmelisiniz. Bu bölgeye Mardini Mardin yapan bölge deniyor ve de nahit taşlarından yapılan evlerin birçoğu bu bölgede konumlanıyor. Ancak, burada düşük fiyatlı otel bulmakta zorlanabilirsiniz ve dar sokakları olan bir yer olduğu için araç park etmede sıkıntı yaşayabilirsiniz. Mardin’in minyatürü Midyat bölgesini tercih ediyorsanız, burada da taştan oteller bulabiliyorsunuz. Otel fiyatları Eski Mardin gibi orta halli ve yüksek şeklinde değişiyor. Ek olarak, bu bölge için 1 gün konaklama ayarlamanız yeterli oluyor. Son olarak da, Yeni Mardin(Yenişehir) bölgesi geliyor. Bölgeye şehir merkezi de deniliyor. Bu bölgede siteler ve normal evler görüyorsunuz ama yemek yemek için güzel restoranlar mevcut. Yine de eğer şehre ilk defa geliyorsanız, Eski Mardin bölgesi Mardin ruhunu sizlere çok daha iyi yansıtır.
 
 Süryani yemekleri ve yöresel yemekler Mardin mutfağında öne çıkan yemekler arasında yer alıyor. Mardin mutfağında yemekler biberli, salçalı ve bol baharatlı yapılıyor. Et ağırlıklı menülere sahip Mardin mutfağında yemeklerin gümüş veya bakır tepsilerde servis edildiğine şahit olabilirsiniz. Bu sayede, hem görsel şölen hem de lezzet şöleni sunuluyor. Süryani şarabı, kibbe dolması, lebeniye çorbası, genadir çorbası, harire tatlısı, kuru patlıcan dolması, accin, zingil tatlısı, kişk çorbası, kahiye tatlısı, Mardin çöreği(kiliçe), çağla yemeği, muhammara, sembusek, cevizli börek, peynir helvası, kaburga dolması, ikbebet, soğanlı Mardin kebabı ya da haşlama içli köfte Mardin’de deneyebileceğiniz yöresel lezzetlerdendir. İlaveten, Mardin’den alınabilecek yiyecekler de cevizli sucuk, badem şekeri, peksimet, çörek, kurutulmuş patlıcan, biber, baharatlar, baklagiller veya leblebi şeklinde sıralanabilir. Mardin’e yolunuz düştüğünde Hanzade Kahvaltı & Cafe, Kardeşler Odunlu Ekmek Fırını, Matador Ekmek Fırını, Cercis Murat Konağı, Kebapçı Yusuf Usta, Kasrı Kaya(Ciğerci Yusuf), Kebapçı Rıdo, Şahin Tepesi Restaurant, Bağdadi Restoran, Dobo Restaurant, Çağ Urfa Sofrası ve Antik Sur Cafe & Restoran gibi bilindik mekanları ziyaret etmeyi unutmayın.

  Mardin’i gezmeye en az 3-4 gün ayırmanız lazım. Dönmeden Mardin Kalesi, Midyat Saat Kulesi, Mardin Sokakları, Mardin Evleri, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin Müzesi, Mardin Midyat Kent Müzesi, Midyat Devlet Konukevi, Hacın Şehmus Mete Konağı, Kayseriye Çarşısı, Revaklı Çarşı, Mardin Bakırcılar Çarşısı, Cumhuriyet Meydanı, Beyazsu, Gurs Vadisi, Turabdin Platosu, Gümüşova Mağarası, Deniz Mağarası(Derik), Linyevri Şifa Mağarası(Midyat), Germ-i Ab Kaplıcası(Dargeçit), Emir Hamamı, Savurkapı Radviyye Hamamı gibi popüler ve sembolik yerleri/yapıları görebilirsiniz.

12.11.2022