Gürcü Şarabının Hikayesi

Başlı başına bir kültür olan şarap, alkollü içecekler arasında kutsallığı dahi bulunan bir içecek. Tarih boyunca kutlamaların, günlük su ihtiyacının ve birçok hastalığın tedavisinin bir parçası olan şarap, günümüzde de sevilerek tüketiliyor. Şarabın hikayesi sanıldığından çok daha eskiye dayanmaktadır. Kafkasya’nın kadim ülkesi Gürcistan, şarabın anavatanı olarak biliniyor.

 

Geçmişi 8000 Yıl Önceye Dayanıyor

 

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, arkeologların şaşırtıcı bir keşfine sahne oldu. Şehrin güney kısmında yer alan bir noktada Gadachrili Gora adındaki bir höyükte, arkeologlar üzüm şekilleriyle bezeli toprak kaplar keşfettiler. Taş Devri dönemine denk gelen bu eserler incelenmeye alındı ve dünya şarap tarihine etki edecek bir keşfin kapıları da böylece aralandı.

 

Arkeolojik araştırmalara göre, o dönemde bölgede yetişen üzümler doğrudan şarap yapımında kullanılmıştır. Yani, bir zamanlar bu antik köyde yaşamış olan insanlar dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski şarap üreticileriydi. 

 

Araştırmalarda üzümlerin şarap yapıldığı kısmı ise kazılarda bulunan toprak çanaklar sayesinde mümkün oldu. Büyük bir titizlikle toplanan bu toprak kap parçalarında araştırmalar sonucunda şarap kalıntıları bulundu.

 

Sadece Gerçek Şarap Gurmelerinin Bildiği Bir Lezzet: Gürcü Şarabı

 

Kadim bir ülke olan Gürcistan, günümüzde toplamda 4 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Kafkasya’nın kadim ülkesi sahip olduğu iklim ve toprak kalitesi ile dünyanın en lezzetli şaraplarının üretildiği noktaların başında geliyor.

 

500’ün üzerinde üzüm türüne ev sahipliği yapan Gürcistan topraklarında, kaliteli şarap üretimi için 50 kadar üzüm türü bulunmaktadır. Özellikle kırmızı şarap için kullanılan kırmızı üzüm çeşitleri dünya şarap gurmeleri tarafından takdirle karşılanmaktadır.

 

Aladasturi, Aleksandrouli, Chkhaveri, Saperavi, Shavkapito, Takveri ve Ojaleshi gibi kırmızı üzümler kaliteli Gürcü şaraplarının ana malzemesi olarak bilinmektedir. Chinuri, Kisi, Rkatsiteli, Tsitska, Tsolikouri ve Mtsvane üzümleri ise beyaz şarap üretiminde tercih edilen yerel türler arasındadır.

 

Gürcistan’ın doğu bölgesinde yer alan Kakheti, şarap üretiminin gerçekleştirildiği önemli bir bölgedir. 100 kadar farklı üzüm türüne ev sahipliği yapan bölge, yüksek kaliteli şaraplara sahiptir.

 

Güzel Şarapların Ülkesi Gürcistan

 

Gürcüler için şarap hayatın en büyük zevklerinden biri. Endüstriyel şarap üretimi ülkenin önemli ekonomik gelir kaynaklarından biri olsa da bugün dahi evlerin büyük bir çoğunluğu kendi ürettikleri üzümlerden şaraplarını kendileri yapmaktadır.

 

 Bu işlemlerin büyük bir çoğunluğunda da kadim gelenekler ve yollar halen daha tercih edilmektedir. Bu yüzden Gürcistan’da kötü şarabı bulmak daha zordur denilebilir. Mahalle pazarında satılan bir şarap dahi oldukça lezzetli bir tada sahip olabilir.

 

Gürcü şaraplarının bu denli lezzetli olmasının sebebi için Gürcülerin kadim şarap bilgileri önemli olsa da Kafkasya toprakları üzüm için özel bir yapıya sahip. Gürcü şarabını iyi yapan şeyin Kafkaslardan süzülen mineralli su olduğunu söyleniyor. Kafkas Dağlarından gelen mineralli suyun beslediği topraklarda yetişen üzümlerin lezzeti ve aroması şaraba yansıyor.

02.12.2023