Yazın Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saçlar, yaz aylarında güneş ışınlarının vücutta olumsuz etkilere yol açabildiği noktalardan biri olabiliyor. Yazın denizin ve güneşin tadını çıkarırken, saçlarınıza gerektiği özeni göstermiyor olabilirsiniz. Sıcak güneşin altında vücudunuz için güneş kremi ve koruyucular kullanıyorken saçlarınız için koruyucu önlemler almıyor olabilirsiniz. Yaz aylarında saç dökülmelerine neden olan birçok farklı neden bulunurken, deniz ve güneşten yıpranan saçlara gerekli bakım yapıldığında bu durumun önüne geçilebiliyor.
 

Saç Dökülmesinin Nedenleri

 
Beslenme alışkanlıklarından, strese, genetik faktörlerden yanlış ürün kullanımına varan çeşitli etkenler saç dökülmesine neden olabiliyor. Günde 50-100 tel oranında saç dökülmesinin normal olduğu kabul ediliyorken, bu sayı arttığında saç dökülmesi yaşayan bireyler kaygılanabiliyor. Saçlarınızın dökülmesine neden olabilecek başlıca etmenler şu şekilde sıralanabilir:
 
Uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak
Yıpranan saçların bakımını aksatmak
Genetik faktörler
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Vitamin ve mineral eksiklikleri
Stres
 
Gücünü kaybeden ve yıpranmış saçlar, yazın dökülmeye daha eğilimli olabiliyor. Bunda genetik faktörler, yanlış beslenmeye bağlı vitamin eksiklikleri ve stres rol oynayabiliyor. Peki bu etmenleri yaşamıyor, özellikle yaz aylarında saçlarınız dökülme yaşıyorsa ne yapmalısınız?
 

Saçlarınızı Güneşe Karşı Koruyun

 
Yazın tatilinizin keyfini çıkarırken deniz, kum ve güneşe fazlaca maruz kalan saçlarınız parlaklığını yitirerek ve matlaşabiliyor. Zamanla daha da yıpranarak gücünü kaybeden saçlar, dökülmeye başlayabiliyor. Tatilinizde güneşlenmenin keyfini çıkarırken aynı zamanda saçlarınızı örterek koruma sağlayabilirsiniz. Kullanacağınız bir şapka veya bandana ile saçlarınızın zararlı UV ışınlarından koruyabilirsiniz. Güneşlenmekten keyif alıyorsanız saçlarınızı güneş ışınlarından koruyacak UV filtreli saç bakım ürünlerinden yardım alabilirsiniz. UV filtreli saç ürünleri, güneşin saçlarınızda yarattığı olumsuz etkileri en aza indiriyor.
 

Saçlarınızın Bakımını Aksatmayın

 
Güneş ve tuzlu suyla yaz boyu temas eden, bakımını aksatılan saçlarda ilerleyen zamanlarda olumsuz etkiler görülmeye başlanıyor. Saçlarınızı güneşin yıpratıcı etkisinden koruyabilmeniz için tatilinizde ve tatilinizden sonra saçınıza uygulayacağınız bakım rutinleri oldukça önem taşıyor. Kuruyup cansızlaşan saçlarınızı nemli tutmalı, su bazlı ürünler tercih etmelisiniz. Su bazlı ürünler, yağ bazlı ürünlere kıyasla kuruyan saçlarınızın onarılmasına daha çok yardımcı oluyor. 
 
Saçları çok sık yıkamak da saçın doğal nemini kaybettirerek kuruluğa ve yıpranmaya yol açabiliyor. Saçlarınızı çok sık yıkamamaya özen göstermelisiniz. Denizden çıktıktan sonra tuz ve güneşten nemini kaybeden saçlarınıza bakım kremi uygulayarak kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bakım kreminden daha yoğun bir etkiye sahip saç maskelerini de belirli aralıklarla uygulamak, saç dökülmesine olumlu bir etkide bulunabilir.
 

Tatilde Saçlarınıza Özen Gösterin

 
Tatilde saçlarınıza sürekli temas eden deniz suyu yüksek oranda tuz içeriyor. Bu da saçlarınızda kırılma ve dökülmelere neden olabiliyor. Saçlarınızın yağ dengesini de olumsuz etkileyen bu durum, saç tellerinizin yıpranmasına yol açabiliyor. Saçlarınıza gerekli bakımı sağlamanın haricinde denizden çıkar çıkmaz saçlarınızdan tuzlu suyu arındırarak durulamak, tuzlu suyun istenmeyen etkisini hafifletmeye yardımcı olabiliyor. 
 
Tatil sürecinde saçlarınıza ısı uygulamayı gerektirecek şekillendirme işlemlerinden ve boya, renk açma gibi ağır işlemlerden uzak durarak saçlarınızın sağlığını korumaya yardımcı olabilirsiniz. Plaja gitmeden koruyucu bir krem veya sprey kullanarak, denizin keyfini saçlarınızın yıpranma kaygısından uzak bir şekilde çıkarabilirsiniz. 
 
Saçlarınızın sağlığını yaz aylarında da koruyabilmek için alacağınız tedbirler ve uygulayacağınız bakım programı dışında kuaförlerden de yardım almanız saçlarınızda etki yaratabiliyor. Düzenli olarak kırıkları aldırmak, keratin bakımı gibi özel bakımlardan faydalanmak; saçlarınızın tatilde kaybettiği sağlıklı ve hacimli görüntüsünü geri kazanmanıza yardımcı olabiliyor. Özellikle ince telli saçlara sahip kişileri daha fazla etkileyen sıcak aylardaki saç dökülmelerinin, dikkat edeceğiniz birkaç unsur ile önüne geçebilirsiniz. Uygulayacağınız bu yöntemlerle tatil döneminizin kabusa dönüşmesinin önüne geçebilirsiniz.
26.08.2023