Saç Ekimi Tedavisi Sonrası Havuza ve Denize Girilir mi?

Son zamanlarda saç ekimi tedavisi oldukça tercih ediliyor. Saç ekimi saç kaybı yaşayan insanlar için etkili ve kalıcı bir tedavidir. Bir süredir oldukça popüler bir tedavi yöntemi olan saç ekimi birden fazla yöntemle uygulanıyor. Saç ekimi operasyonu öncesinde lokal anestezi yapıldığından dolayı operasyon boyunca acı veya ağrı hissetmiyorsunuz. 


En çok uygulanan yöntemler FUE Tekniği ve DHI tekniğidir. Dikim işlemi yapılmadığından tedavi sonrası yara izi kalmıyor. Operasyondan sonraki ilk hafta hassas bir süreç. Enfeksiyon riskinden dolayı sauna, hamam ve sıcak sudan olabildiğince uzak durmalısınız. Saç ekimi sonrası gündelik hayatınıza rahatlıkla dönebiliyorsunuz. Fakat 3 veya 4 gün evde kalmanız öneriliyor. Bu süreçte bolca su tüketmelisiniz. İlk 10 gün içerisinde deri dökülmeleri yaşanıyor. İlk başta normal bir durum olan şok dökülme yaşanıyor. Ancak 3-4 ay sonra bu saçlar yeniden çıkıyor. Tüm saçların çıkması 8-10 ayı buluyor. İşlemden sonra yapılması gereken ilk adım bandajı çıkarmaktır. Bandajın hekimle birlikte çıkarılması daha sağlıklı olacaktır. Bandaj hekim tarafından nazikçe çıkarılır. Saç derinizin zarar görmemesi için ekstra dikkat gerekiyor. Fakat işlem sonrası dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Doktorunuzun talimatlarına uymanız önem taşıyor.


Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Tedaviden kısa bir süre sonra havuza girmek hekimler tarafından önerilmiyor. Kafa deriniz henüz iyileşmemişken havuzda bulunan klor gibi kimyasal maddeler tedavinizi olumsuz yönde etkiliyor. Eğer yaralarınız tam iyileşmeden havuza girerseniz enfeksiyon kapabilirsiniz. Buna ek olarak ekilen saçlar büyük zarar görebilir. Bunun sonucunda da saç kaybı yaşayabilirsiniz. Denizdeki tuz, tedavi sonrası iyileşmemiş derinize zarar verir. FUE veya DHI saç ekimi yönteminde 15 gün geçtikten sonra kafa derinizdeki kabuklar düşmeye başlıyor. Bu kabuklar düştükten sonra havuza veya denize girmeniz mümkün oluyor. Garanti olması açısından işlem yapıldıktan yaklaşık 15-20 gün sonra denize ve havuza girebilirsiniz. Diğer bir yöntem olan FUT tekniğinde bu süre daha uzuyor. Bu yöntemde iyileşme süreci 4 veya 6 haftayı buluyor. 1-2 aydan önce denize veya havuz girmeniz tedaviniz açısından sakıncalıdır. Fakat bu sayıların kişiden kişiye değiştiğini unutmamanız gerekiyor. Cildinize ve cildinizin tedaviye verdiği tepkiye de bakmalısınız. Cildinizin reaksiyonuna göre bu süre daha fazla uzayabiliyor. 


Saç ekimi tedavisi sonrası asıl risk deniz veya havuzdayken maruz kaldığınız güneş ışınlarıdır. Denize veya havuza girerken kendinizi güneşten normalde olduğundan çok daha fazla korumalısınız. Özellikle öğlen saatlerinde yüzmekten kaçınmanız gerekiyor. Güneş ışınlarının dik olarak indiği saatlerde denizden ya da havuzdan uzak durmakta fayda var.  Havuza veya denize girerken saç derinizi en çok güneş ışınlarından korumalısınız. Yüksek korumalı ve saç köklerine zarar vermeyecek güneş kremleri kullanabilirsiniz. Mikrop kapmamak için bone takmayı düşünüyorsanız derideki saç ekilen kısmın tam olarak iyileştiğinden emin olmalısınız. Ayrıca bone kullanırken terleme durumunuzu göz önünde bulundurmanız size fayda sağlar. Tedavi olan bölgenin çok fazla temasa maruz kalmaması gerekiyor. Çok dar olmayan şapka veya boneler bu durumlarda oldukça iş görüyor. 

 

Saç ekimi işlemi oldukça kalıcı ve doğal bir yöntemdir. Genel olarak tedaviden başarılı sonuçlar alınsa da tedavi sonrası yapılanlar da sonucu büyük oranda etkiliyor. Tedavinin ilk zamanları saç derinize hassas davranmalısınız. Aksi takdirde derinize zarar verecek eylemler tedaviyi olumsuz etkiliyor. İlk günler saçınızı sudan uzak tutmanız öneriliyor. Bu sebeple havuz veya deniz seçeneği ancak deriniz iyileştiğinde mümkün oluyor. 

11.09.2023