Türkiye futbol tarihine bakıldığında İstanbul’un üç büyük kulübü Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın dominant etkisi sebebiyle varlığı çok değerli bir kavram da ortaya çıkmıştır: Anadolu Kulüpleri. Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren kendisini göstermeye başlayan ve giderek yükselişini sürdüren Anadolu futbolunun çok önemli bir değeri de güneyin incisi Akrepler yani Antalyaspor. Bugün halen Spor Toto Süper lig’de mücadelesini sürdüren Antalyaspor’un geçmişinden bugüne bir yolculuğa çıkalım.
Kuruluş 1959 yılına kadar mahalli yani yerel liglerde devam eden Türkiye futbolu, 1959 yılında ulusal lig sistemine geçer. Devamında futbol federasyonu, takım sayılarının şehirlere göre dengeli olması için her ilden bir takım oluşması yönünde bir karar alır. Bu kararın etkisiyle 5 Haziran 1966 yılında Antalya’da faal olan üç kulüp Yenikapı Suspor, İlk Işıkspor ve Ferrokromspor birleşme kararı alarak Antalyaspor’u kurarlar. Bu tarihte Türkiye Profesyonel 2. Ligi’ne katılarak futbol hayatına başlayan kulüp, 1982 yılına kadar bu ligde mücadele ettikten sonra 82-83 sezonunda 1. Lig’e yükselmiştir. Futbolun, endüstriyel koşullarla birlikte maddi ihtiyaçlar temelinde yenilendiği 2000’lerde şirketleşme sürecine giren kulüp, önce 2010-2014 yılları arasında Medical Park ile imzaladığı sponsorluk anlaşmasıyla bu zaman aralığında Medical Park Antalyaspor resmi ismiyle Süper Lig’de yer almış ardından bugün de olduğu gibi Antalyaspor AŞ adıyla maddi yapılanması güçlü bir şekilde şirketleşme sürecini tamamlamıştır. Kırmızı- beyaz forma ve bayrak rengine sahip olan Akreplerin arması ise beyaz zemin üzerine kırmızı renkle oluşturulmuş bir çember ve ortasında kırmızı renkte Antalya’nın sembollerinden Yivli Minare ve onun altında da kulübün kuruluş tarihi olan 1966 yazılarından oluşur. Kuruluşundaki ilk başkanı Atilla Konuk, ilk teknik direktörü de Ahmet Cücen’dir. Akdeniz Bölgesi’nin batısında yükselen Antalyaspor, bir dönem sadece şehri değil adeta bölgeyi temsil eden bir kimlik kazanmıştır. 2. Lig’de kazandığı şampiyonluğun ardından 1. Lig’e yükselen takım, bazı sezonlar tekrar 2.Lig’e düştüğü sezonlarla olsa da yeniden yükselerek, şu an devam eden sezon da dahil olmak üzere topla 21 sezon 1.Lig’de ( şu anki adıyla Spor Toto, daha önce Turkcell Süper Ligi) yer almıştır.
Başarılar 1982 yılından sonra yer aldığı 1.Lig/ Süper Lig’de özellikle aralıksız 8 sezon kaldığı dönemde, akıllarda kalan önemli galibiyetler yer alır Antalyaspor’un tarihinde. Sadece ulusal ligde yer almayıp, Avrupa arenasına da çıkan Akrepler, 1996 ve 97 sezonunda İnter Toto ve 2000 yılında UEFA Kupası’nda ( şu anki adıyla Avrupa Ligi) ülkemizi temsil etmiştir. Bu yıldan önceki sezonda Türkiye Kupası’nda finale gelen Antalyaspor, finalde Galatasaray’a normal süresi 3-3 biten maçta, uzatmalarda yediği iki golle 5-3 kaybetmiş ancak sarı kırmızılıların o sezon 1.Lig şampiyonu olmasından dolayı, kupa ikinciliği başarısıyla UEFA Kupası’na katılmaya hak kazanmıştır. Takımın unutulmaz golcülerinden Necati Ateş, Antalyaspor formasıyla attığı gollerle toplam 100 gol barajını geçerek, golcüler arasında önemli bir yeri olan 100’ler kulübüne girmiştir. Tüm zamanların 1.Lig puan durumuna göre şu anda 15. Sırada yer alan Akdeniz temsilcisi, Süper Lig’de her zaman Antalya’yı zor bir deplasman haline getirmiş ve Süper Lig’in gediklisi takımlar denilince akla gelen kulüpler arasında yerini almıştır. Milli kaleci Rüştü Reçber ve halen futbol hayatına devam eden milli golcü Burak Yılmaz Antalyaspor’un Türkiye futboluna armağanlarındandır.
Stad Bir takımın adeta mabedi olarak kabul edilen, maçlarını oynadığı stadı, özellikle Antalyaspor gibi köklü kulüpler için de önem taşır. Akdeniz ekibi, maçlarını 2010 yılına kadar Fransız mimar Furet Turn tarafından tasarlanarak 1965 yılında inşası tamamlanan Antalya Atatürk Stadı’nda oynadı. Stad, bu zaman zarfında çeşitli eklemeler ve yenilemelerle en son 12.453 kişi kapasiteye sahipti. 2010 yılında Türkiye Futbol Federasyonu’nun, kolonlarda çürüme tespiti nedeniyle stadyumda maç yapma iznini kaldırmasıyla, kırmızı beyazlılar önce 2 sezon Mardan sonra da 2 sezon Akdeniz Üniversitesi Stadyumlarında taraftarıyla buluştu. 2015-2016 sezonuyla birlikte yani kulübün 50. Yılında yeni ve 33.000 kişi kapasiteli Antalya Stadyumu’na kavuşan Akrepler, iç saha maçlarını artık bu yeni mabedinde oynuyor.
Taraftar Kurulduğu 1966 yılından beri “Şehrin Takımı” olan Antalyaspor bu anlamda kentle özdeşleşmiştir. Haliyle Türkiye’nin tüm dünyada nam salmış tribün kültürü Antalya’da da kendini göstermiştir. Kırmızı Beyazlıların en etkili ve eski taraftar grubu 07 Gençlik’tir. Kale arkasında yerini alan bu ateşli taraftar grubuna ayrıca yine çok güçlü tribünleri olan Red Soldiers ( Kırmızı Askerler), Grup 1966, SevenAS gibi gruplar da eşlik ediyor. Türk sinemasının önemli oyuncularından Coşkun Göğen de bir dönem Antalyaspor’un “Sosyete Tribünü” diye geçen bölümünde amigoluk yapmıştır. Antalya halkının da çok sevdiği Göğen, bir röportajında “Amigo değil, tribün şovmeniyim” diyerek tribün sevgisini göstermiştir. Ayrıca kuruluştan beri tribünde olan Aliş lakaplı Ali Çınardere ve Miloş lakabıyla Recep Güler meşhur amigolarındandır.
Günümüz Hem şehre olan aidiyeti ve tarihi hem de dinamik taraftar kitlesi ile kentin önemli bir değeri olurken hentbol, basketbol, bisiklet, yüzme, sutopu, Amerikan futbolu, atletizm gibi farklı branşları da içinde barındırarak adına yakışır biçimde Antalya’nın sporu vizyonunu taşıyan kulüp bu anlamda kulüp bünyesinde faaliyet gösteren Antalyaspor Vakfı’na sahiptir. Bugün futbolda özellikle son iki sezon yaptığı ses getiren transferleriyle dikkat çekiyor. Geçen sezon dünyaca ünlü Kamerun’lu golcü Samuel Etoo’yu renklerine bağlayan kulüp, bu sezon da yine bir başka uluslararası yıldız Samir Nasri’yi Antalya’ya getirdi. Mali yapılanmasına ivme kazandırıp bu tarz şöhretli yıldızları takıma katarak gelecek vizyonunu büyüten yönetim, bunun karşılığını geçen sezonu 5. Sırada tamamlayarak alırken Etoo da 18 golle, gol krallığı yarışında 3. oldu. Antalya’nın ilçelerinden Alanya’nın takımı Aytemiz Alanyaspor’un da Süper Lig’e gelmesi ile birlikte tatlı bir rekabeti yaşayan kulüp artık potansiyeli ile daha önce de boy gösterdiği Avrupa kupalarında yer almayı ve başarılı olmayı hedefliyor. Her ne kadar bir kulübün, taraftarlarının desteği ve şehre kattığı değer, başarılarla ölçülmeyen bir maneviyat içerse de, Antalyalılar bu 50 yıllık çınarı yakın zamanda Türkiye liginde şampiyon olan 3. Anadolu kulübü olarak da görmek istiyor ve takımlarına yürekten destek vermeye devam ediyorlar. www.antalyaspor.com.tr