Stresin İnsan Vücuduna Zararı ve Stresten Arınmak

Stres, hayatta karşılaştığımız olaylara karşı geliştirdiğimiz son derece normal, fiziksel ve zihinsel bir tepkidir. İş ve aile sorumluluklarımız gibi gündelik olaylardan tutun da hastalıklar, maddi zorluklar veya sevdiğimiz birinin ölümü gibi çeşitli ciddi sorunlar stresi tetikleyebilir. İçgüdüsel olarak, vahşi doğada hayatta kalabilmek için zihnimiz çevrede tehlikeli olabilecek bir şey algıladığında stres hormonu salgılayarak bedenimizi uyarır. Artık vahşi doğada yaşamadığımız için bu tarz bir fonksiyon gereksiz gibi görünse de hala kısa vadede stresin insan sağlığına birçok yararı bulunuyor. Zihnimiz kendini tehlikede hissettiği zamanlarda stres hormonu salgılıyor, bu da kalp ritmimizi de akciğer kapasitemizi artırarak daha hızlı koşmamızı, kaslarımızı daha güçlü kullanmamızı ve refleksimizin daha hızlı olmasını sağlıyor.


Ancak eğer ortada mantıklı bir sebep yoksa ve bedenimizin verdiği hızlı kalp atışı, terleme gibi tepkiler gereğinden fazla uzun sürüyorsa sağlığımızı kötü etkileyebilir. Kronik stres çeşitli semptomlara yol açabilir, sağlığımızı tehlikeye sokabilir. Gelin stresin vücudumuzda yarattığı etkilere ve zararlarına beraber göz atalım!


Stres şiddetli baş ağrılarını tetikleyebilir veya var olan baş ağrılarının şiddetini artırabilir. Stresli dönemlerden geçen birçok kişi uyumakta güçlük çektiğini belirtir. Uzun süren bu gibi durumlar insomnia gibi uyku problemlerine dönüşebilir. Bunun yanı sıra uyku, ruhsal sağlığımızı etkilediğinden uzun süreli stres ve uyku bozuklukları kişiyi duygusal olarak yıpratarak depresyona sebep olabilir. Stres aynı zamanda bedenimizde fiziksel tepkimeler de gösterir. Kalp hızlı atmaya başlar, bu da kan basıncını artırır ve uzun süre devam ettiği durumlarda yüksek kan basıncı ana damarları zedeleyerek kalp krizi riskini artırır. Stresin vücutta yarattığı bir başka etki de nefes alış-verişlerin hızlanmasıdır. Nefes almakta zorluk, nefes darlığı gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Organlar arasında stresten fazlasıyla etkilenen bir başkası ise mide ve bağırsaklardır. Mide, stres hormonu sebebiyle fazla mide asidi üretir. Uzun vadede ülser, mide problemleri ve mide bulantısı gibi sorunlara yol açar. Bağırsaklar da aynı mide gibi çalışma düzenini şaşacağından çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları meydana gelebilir. Tüm bunların beraberinde yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi problemlere de sebep olabilir. Bunlar ilerleyen dönemlerde bireyde kronik hastalıklara dönüşebilir. Stres, üreme organlarında da çeşitli problemlere yol açabilir. Yumurtalıkların düzgün çalışmamasına, regl döngüsünün bozulmasına, hatta kist oluşumuna kadar ileri gidebilir. Ayrıca uzun dönem stres sorunları yaşayan kişiler kaslarının gerilmesi problemleri yaşadığı için sürekli bir yorgunluk hissi yaşamaları da olasıdır.


Peki bu etkileri en aza indirmek için ne yapmalı?


Rahatlama egzersizleri hissedilen stresi sağlıklı bir şekilde dışarı vurmak için iyi bir yöntem olabilir. Çok fazla stres genellikle kişiyi hiçbir şey yapamayacak kadar gergin bir hale sokacaktır. Düzenli spor yapmak, koşuya çıkmak veya dışarıda vakit geçirmek daha iyi gelebilir. Meditasyon veya nefes egzersizleri de stresle baş etmenin başka bir iyi yöntemi olabilir. Kişi gerçekliğe odaklanıp neleri gereğinden fazla düşünerek kendini korkuttuğunu fark edebilir. Ayrıca plan yapmak, kişiyi strese sokan sorumlulukları sıralayıp önceliklendirmek de aslında göründüğü kadar stres gerektirmeyen işler olduğunu göstermeye yarayabilir. Stresi azaltmaya yarayan bir diğer şey de hobilere vakit ayırmak, okuyup çizmek veya günlük tutmaktır. Aileyle ve sevilen kişilerle vakit geçirmenin de stresi azalttığı söylenir.


Tüm bunlar stresi azaltmaya yönelik birkaç öneri olmakla beraber, eğer hayat kalitenizi düşüren şiddette ve uzun süreli stres sorunları yaşıyorsanız, profesyonel bir yardım almak en doğru seçim olabilir.

 

01.05.2023