Sıcak Havalarda Sağlıklı Bir Şekilde Spor Yapmanın Tüyoları

Bol Su İçin!


Sıcak havalarda egzersiz yapmak vücut ısısını artırır. Eğer kişi çok uzun süre boyunca sıcak havaya maruz kalırsa güneş çarpması, hatta kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları ile yüzleşebilir. Bunu engellemek için vücutlarımız terleyerek kendini soğutur. İnsan bedeninin %50-60’ı sudan oluşur ve spor esnasında bunun %3’e kadarı kaybedilir. Spor yapan kişilerin, özellikle sıcak günlerde sağlıklı bir şekilde egzersizlerine devam edebilmeleri için her 20 dakikada bir en az 200 ml su tüketmeleri, su oranı yüksek meyve ve sebze yemeleri gerekiyor.


Kendinize Fazla Yüklenmeyin


Bünyeniz yüksek tempolu egzersizlere alışkın olsa bile sıcak havalarda ağır egzersizler yapmaktan kaçınmanız iyi bir seçim olabilir. Bu tarz egzersizler nabzınızı yükseltir, vücudunuzu yorar. Sıcak havalarda bu etki çok daha fazla görülür. Örneğin, normal bir günde 6 km koşabiliyorken, sıcak günlerde belki 2 km’lik bir koşu sizi zorlayabilir. Koşu yerine yürüyüş veya hafif tempoda koşmak; hızlı bir yürüyüşçüyseniz hızınızı azaltmak size yardımcı olabilir. Vücudunuz sıcağa uyum sağladıkça, dilerseniz egzersizinizin temposunu ve uzunluğunu artırabilirsiniz.


Günün En Sıcak Saatlerinde Spor Yapmaktan Kaçının


Öğle vaktinden öğleden sonra saat 3’e kadar geçen süre günün genellikle en sıcak vaktidir. Bu süre zarfında sıcak günlerde vücut fazla ısınır, fazla terler; eğer hava çok nemliyse kendini soğutamaz. Bu da yukarıda bahsettiğimiz çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sıcaklardan sakınmak için sabah serinliğinde ya da güneş batımından sonra spor yapıp güneş tepedeyken gölge yerlerde kalabilirsiniz. Spor yaparken aynı zamanda sıcaktan etkilenmek istemiyorsanız yüzmeyi ya da su aerobiği gibi su sporlarını deneyebilirsiniz.


İnce ve Bedeninize Nefes Aldıran Kıyafetler Giyinin


Sıcak günlerde spor yapmak için dışarı çıkmadan önce ince ve terlemenize engel olmayacak kıyafetler giymeye özen gösterin. Naylon, polyester ve likralı kumaşlar gibi sentetik malzemeler nemi emmekte zorlanacağından terin buharlaşmasını engeller. Spor yaparken pamuklu kumaştan yapılmış bol kıyafetler giymeniz hem teri emecek hem de bedeninizin havayla temasını kesmeyecektir. Direkt güneşin altında spor yapacağınız günler açık renkli kıyafetler giyerek güneşin ısısını yansıtabilir, açık renkli bir şapkayla başınızı güneşe direkt maruz kalmaktan koruyabilirsiniz.


Düzenli Olarak Güneş Kremi Sürmeyi İhmal Etmeyin


UV ışınlarının çok güçlü olduğu güneşli ve sıcak günlerde dışarıda spor yapmak cildimize de sandığımızdan fazla zarar veriyor. Uzun süreler boyunca güneşe direkt maruz kalan kişilerde erken yaşlanma, akne, güneş yanıklarından kaynaklanan yaralar ve hatta cilt kanseri gibi çeşitli cilt problemleri yaşanabilir. Güneş yanıkları ayrıca bedenin kendini soğutma kapasitesini düşürür. Tüm bunları engellemek için sıcak günlerde spor yapan kişiler en az 30 faktörlü bir güneş kremi kullanmalılar. Terleme veya suyla temas gibi durumlarda güneş kremini en azından 2 saatte bir tazelemelidir.


Enerji Seviyenizi Sabit Tutmak İçin Sık Öğünlerle Beslenin


Sıcak havalarda spor yapmanın serin havalara göre daha fazla enerji gerektirebileceğini konuşmuştuk. Dolayısıyla sıcak günlerde dışarıda spor yapmak kan şekerinizin veya enerji seviyenizin aniden düşmesine sebep olabilir. Vücudunuzun şeker ve su oranlarını dengede tutmak için atıştırmalık olarak sulu meyveleri seçebilirsiniz. Kraker ve enerji barları gibi kuru atıştırmalıklar vücudunuzdaki su oranını düşüreceği için sıcak günlerde kötü bir seçimdir.


Bedeninizi Dinleyin


Tüm bu tüyoların sonuncusu ve belki de en önemlisi şu ki: Bedeninizin neye ihtiyacı olduğunu dinleyin. Spor yaparken baş dönmesi, mide bulantısı veya yorgunluk hissederseniz serin ve gölge bir yerde bir mola verin.

 

08.07.2023