Fotoğraf: Savas Bozkaya - GettyImages
Dalış sporu ülkemizde çok yaygın olmasa da bu deneyimi bir kez yaşayanlar bir daha yapmak istiyor. Ege ve Akdeniz gibi su altı bakımından zengin sulara sahip olan Türkiye, birbirinden güzel dalış merkezlerine sahip. Su altı dünyasını merak ediyorsanız, siz de mutlaka dalış yapmayı düşünmelisiniz. Keşif yapabileceğiniz birbirinden gizemli Türkiye dalış noktaları ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Sizler için dalış yapabileceğiniz yerler aşağıda anlatılmaktadır.
Bodrum merkeze 20 dakikalık mesafede bulunan Büyük Resif, Ege Denizi’nin eşsiz su altı güzelliklerini görme fırsatı veriyor. 35 metrelik zemini ve 7 metrelik zirvesi ile bir dağa benziyor. Aynı zamanda deniz canlıların en çok görüldüğü yerler arasında bulunuyor. Türkiye dalış yerleri arasında hem profesyoneller hem de yeni başlayanlar için ideal seçeneklerden biri. Büyük Resif’in sığ taraflarında ahtapot, iskorpit, karagöz gibi ilginç deniz canlılarını bile görebilirsiniz.
Birbirinden güzel, sakin ve turkuaz renge sahip koyları ile Kaş; Türkiye’de dalış merkezi denince ilk akla gelen yerlerden biri. Kanyon da Kaş’taki onlarca dalış noktası arasından güzelliğiyle dikkat çekiyor ve ön plana çıkıyor. Zengin dalış ortamına ve geniş canlı çeşitliliğine sahip. İki ada arasında uzanan Kanyon, dar bir boğazdan geçiyor ve bir de mağara bulunduruyor. Kanyon’da dalış yaparsanız ıstakoz, yengeç, anemon gibi kabuklu deniz canlılarıyla karşılaşabilirsiniz.
Türkiye'de dalış yapılan yerler arasında her kitleye hitap eden bir yer arıyorsanız Akvaryum Koyu tam size göre. Deneme dalışı veya ileri seviye dalış eğitimleri alabileceğiniz kursları burada bulabilirsiniz. Amatör dalışçılar için 18-20 metrelik dalışlar önerilir. Profesyoneller için ise 60 dakikayı geçen uzun süreli dalış yapma imkanı vardır. Ahtapot, kum balığı, orfoz hatta deniz atı bile görebilirsiniz. Farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için gece dalışı yapma imkanı sunan sayılı yerlerden biridir.
İzmir’in popüler tatil merkezi Çeşme’de hem eğlenceli bir tatil yapabilir hem de dalış imkanı elde edebilirsiniz. Ildır Köyü açıklarında bulunan Fener Adası, her seviyeden dalgıç için uygun bir dalma ortamı sunuyor. Derinliği ortalama 18 metredir ve su altı yapısı oldukça renklidir. Masmavi ve tertemiz Fener Adası suyunda sağlıklı bir dalış yapmak için sakin havaları tercih etmelisiniz. Çiçek mercanlar ve sarı süngerler eşliğinde dalış yapabilir ve eski fok mağarasında foklarla karşılaşabilirsiniz.
Kuzey Ege sularını sevenler için Deli Mehmet, en iyi dalış merkezlerinden biri. Deli Mehmet’te iki su altı adası bulunuyor. İlki 18-70 metre derinliğe sahip ve orta seviye dalgıçlar için uygundur. Deli Mehmet 1 olarak adlandırılır. Diğeri ise profesyonel dalgıçların tercih ettiği 27-70 metre derinliğe sahip Deli Mehmet 2’dir. 27 metreden başlayan mercan kayalıkları 50 metreye kadar devam ediyor ve dalma yolculuğunuz boyunca eşsiz bir manzara sunuyor. Her iki su altı adasında da kırmızı mercanları, ahtapotları, renkli balıkları görebilirsiniz. Türkiye dalış merkezleri arasında oldukça sık ziyaret edilir.
Su altı akıntıları fazla olduğu ve etrafında büyük yerleşim yerleri olmadığı için Saros Körfezi, Ege Denizi’nin en temiz bölgelerindendir. Saros Körfezi’nde Minnoş Kayalıkları, İbrice Limanı, Toplar Burnu, Üç Adalar, Kömür Limanı gibi oldukça fazla dalış noktası bulunuyor. Minnoş Kayalıkları, en popüler olanlarından biridir. Deniz seviyesinden yaklaşık 15 metre yukarıda bulunan bu kayalıkların renkli bir dibi var. İlk metrelerden hemen sonra turuncu mercanları, ardından yunusları ve kaplumbağaları görebilirsiniz. Kayalıkların sonunda ise iri vatozlar ve fener balıkları ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Türkiye'de su altı dalış turizmi konusunda Saros Körfezi önde gelen isimlerden.