Şarap Tadım Notları Nasıl Belirlenir?

Fotoğraf: JuliaLototskaya, Getty Images Pro

Şarap almadan önce üzerinde bulunan şarap tadım notları damak tadınıza en uygun aromayı bulmanızı kolaylaştırır. Bu notları yazmak için belli bir standart yoktur ancak daha doğru notlar almak için belli rehberlere bakmak gerekebilir. Şarap tadım notu yazabilmek için öncelikle şarap aromaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Genel olarak 3 gruba ayrılan bu aromalar aşağıda anlatılmıştır:

  • Birincil Aromalar: Üzüm çeşidinden aromalardır. Birincil aromalar daha çok çiçek, bitki ve meyvelere odaklanır.
  • İkincil Aromalar: Şarap yapım sürecinden gelen aromalardır. İkincil aromalarda yer alan notalardan bazıları taze pişmiş ekmek, maya, ekşi krema ve yoğurttur.
  • Tersiyer Aromalar: Meşe veya şişede yıllanmadan kaynaklanan aromalardır. Karanfil, vanilya, baharat, dereotu, hindistan cevizi gibi aromalar bulunur. Genel olarak tazeden kuruya bir değişim görülür.

 

Şarap Tadımı Yapılışı

Şarap tadımı konusunda kesin doğrular olmamakla birlikte belli prensipler ve ölçütler bulunur. Bunlar sayesinde tadım yaparken doğru aromalar yakalanabilir. Tadım esnasında farklı teknikler kullanılabilir. Şarap tadımı yaparken size yardımcı olacak bilgiler şunlardır:

  • Öncelikle kadeh ağzına kadar değil, 3’te 1 olacak şekilde doldurulmalıdır. Kadeh sapından tutularak hafifçe çalkalanmalı ve koklanmalıdır. Eğer çok kötü ve ağır bir koku varsa şarap kötüdür veya yapımı hatalıdır. Ayrıca zamanında içilmediği için bozulup sirkeye dönüşmüş olabilir.
  • Eğer şarabın kokusu kötü değilse, kadeh biraz uzaklaştırılarak şarabın rengine bakılır. Hafifçe eğdikten sonra şarabın rengindeki farklılıklara dikkat edilir. Bunun için dairenin köşelerine bakılır.
  • Yeni yapılan bir kırmızı şarapta kiremit veya kahverengi renk farklılıkları varsa okside oluyor veya hızlı yaşlanıyor demektir.
  • Yeni üretilen bir beyaz şarapta koyu sarı, kahverengi veya amber gibi renkler varsa, aynı sorun bu şarapta da geçerlidir.
  • Bunlar dışında eğer şarabın rengi soluk veya bulanıksa şarap iyi değildir.

Şarap tadım yerleri aracılığıyla tadım yaparken bu bilgileri göz önünde bulundurmak doğru seçim yapmanızı sağlar.

 

Şarap Tadımında Tutulacak Notlar

Hangi şarap iyidir sorusunun yanıtını merak ediyorsanız tadım esnasında detaylı notlar almaya özen göstermelisiniz. Şarabın kokusu ve görüntüsüne dair incelemeyi yaptıktan sonra tadıma geçmeli ve aromalarla ilgili notlar almalısınız. Tadım yaparken almanız gereken notlar arasında şunlar yer alır:

  • En önemlisi, şarabın damağınızda bıraktığı lezzet aromasını yansıtıyor mu? Baharat aromaları tespit ettiğiniz bir şarap, damağınızda da aynı aromaları bırakıyor mu? Koklama esnasında duyduğunuz narenciye aromalarını tadımda da duyuyor musunuz?
  • Eğer meyve aromaları alıyorsanız, bunların lezzetleri nasıl? Canlı veya dirimi yoksa daha çok kuru mu?
  • Şarabın alkol seviyesi ne kadar yüksek? Damağınızdan geçerken yakıyor mu yoksa daha yumuşak bir his mi bırakıyor?
  • İkinci aldığınızda yudumdan sonra yeni notalar ve aromalar keşfediyor musunuz? İçtikçe daha karmaşık bir hale mi geliyor yoksa sıradan mı gidiyor?

Şarap notları alırken bu soruların yanıtlarını bulabileceğiniz şekilde ilerlemelisiniz. Bu soruların yanıtını alabilmek için ise şarabı hemen yutmamalısınız, bir süre damağınızda gezdirip şarabın tüm dil ve damağınızla temas etmesini sağlamalısınız.

 

Kör Tadım Yapılışı

Şarap tadım teknikleri arasında yer alan kör tadım oldukça meşhurdur ve özellikle şarap tadım uzmanı kişiler tarafından tercih edilir. Şarap şişelerini gizleyerek yapılan bu tadım, kişilerin şarap şişesinden dolayı bölge ön yargısında bulunmamasını sağlamaktır. Objektif bir değerlendirme yapmayı sağlayan kör tadım sayesinde siz de üretici, bölge ve üzüm çeşidinden bağımsız olarak damak tadınız hitap eden şarabı kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca bazı durumlarda şaraplar bilinir; ancak hangi sırayla tadıldığı bilinmez. Bu yönteme de kör tadım adı verilir.

Farklı şarap tadım yerleri tarafından tam kör tadım yapma imkanı da sunulur. Bu yöntemde ise gözler tamamen kapatılır. Temel olarak tüm kör tadım tekniklerinde amaç, objektif bir değerlendirme yapmaktır. Ancak şöyle bir yanlış anlaşılma vardır: Kör tadım yapan kişiler şarabın markasını, bölgesini, üzüm çeşidini bilmesi gerekir. Bu yanlış bir inanıştır; çünkü şarabın özelliklerini bilmekten ziyade o şarapla ilgili objektif yorum yapmak önemlidir. Bu nedenle kör tadım yaparken şarabın ne olduğunu bulmak gibi bir beklentiye girilmemelidir.

08.02.2022