Fotoğraf: Kzenon - GettyImages
Son dönemlerde popüler hale gelen su jimnastiği, oldukça keyifli ve sağlıklı bir spor türüdür. Su içerisinde yapılan egzersizlerden oluşan bir spordur ve bu hareketleri yapabilmek için suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılır. Suyun enerjisi ve masaj etkisinden maksimum derecede yararlanmak için idealdir. Ayrıca suyun basıncı, kasların etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Sahip olduğu pek çok fayda ile su jimnastiği öne çıkmıştır.
Tüm egzersizlerde olduğu gibi su jimnastiğinde de hareketleri yapmaya başlamadan önce ısınmak gerekir. Bu sayede katı haldeki vücut kasları esner ve egzersizin etkinliği artar. Su jimnastiği nasıl yapılır ve hareketler nelerdir sorusunun yanıtı aşağıda verilmiştir:
● Ayakta durulur ve kollar iki yana dimdik açılır. Dirsekleri bükmeden küçük daireler çizilir.
● Ayakta durulur ve kollar önde omuz hizasına kaldırıp indirilir. Bu hareket her iki kol için de uygulanır.
● Ayakta dururken bir bacak düz ve diz bükülmeden yana doğru açıp kapatılır. Bu işlem diğer bacağa da uygulanır. Hareketi yaparken belin dik olduğundan emin olmak gerekir.
● Eğer havuzda egzersiz yapılıyorsa, tutunulabilecek bir yere geçilir ve bacaklar bisiklet pedalı çevirir gibi döndürülür. Bu hareket esnasında düzenli nefes alışverişi oldukça önemlidir.
● İki el bele konulur ve kalça sabit duracak şekilde üst vücut ile yarım daire çizilir. Özellikle kalçanın sabit olmasına ve belin dik durmasına dikkat edilmelidir.
Su jimnastiği hareketleri kolay ve uygulanabilir olduğundan herkes tarafından rahatlıkla yapılabilir. Havuzda veya denizde bu hareketleri deneyebilirsiniz.
Etkili ve rahatlatıcı bir spor olan su jimnastiği, masaj hissi yaratır. Su jimnastiği faydaları aşağıda listelenmiştir:
● Suyun kaldırma kuvveti ve masaj etkisinden dolayı tüm hareketler kolayca yapılabilir ve etkisi hissedilebilir.
● Negatif elektriği atmaya yardımcı olur ve hem fiziksel hem de ruhsal açıdan hafiflik verir.
● Klasik sporları yaparken eklemlerine ağırlık binen ve zorlana kişiler, su jimnastiğinde ağırlığı suya verir ve kaslarının daha rahat çalışmasını sağlar. Böylece spordan maksimum verim alabilirler.
● Boyun, eklem ve bel ağrılarında ciddi anlamda bir azalma olur ve kasların güçlenmesini sağlar.
● Fizik tedavi sürecinde olumlu etkiler yaratır.
● Yoğun tempoda gerçekleşen antrenmanlar, yağ yakmayı ve formu korumayı kolaylaştırır.
● Kas dokusu geliştiğinden fiziksel dayanıklılık artar ve dengeli bir duruş elde edilebilir.
● Farklı egzersizleri bir araya getirdiği için kardiyovasküler sistemi çalıştırır ve çeşitli kas gruplarının aktif hale gelmesini sağlar.
Su jimnastiği yapanlar yukarıda sayılan faydaların büyük bir kısmını elde edebilir. Maksimum verim alabilmek için egzersizlerin düzenli ve doğru yapılması oldukça önemlidir.
Su jimnastiği ekipmanları arasında bulunan kıyafetler, tıpkı mayolar gibi kolay bir şekilde giyilip çıkarılabilir ve hızlı kurur. Ergonomik yapıya sahiptirler ve hareketleri yaparken kişilerin rahat edebilmesi için özel olarak tasarlanır. Havuzlardaki klora karşı dayanıklıdır ve terlerken vücut esnasını dengede tutar ve su ihtiyacını azaltır. Gerek duyulan bir diğer ekipman ise bonedir. Havuz hijyeni ve saçların klordan korunması için bone çok önemlidir.
Yapılacak hareketlere ve egzersizlere bağlı olarak çeşitli aksesuarlar da kullanılır. Bunlar arasında su aerobiği dambılları, yüzme tahtaları, toplar, havuz makarnaları yer alır. Ayrıca ayakların korunması için havuz ayakkabısı da tercih edilebilir. Ancak maksimum verim alabilmek için ayakkabısız egzersiz yapılması önerilir. Su jimnastiği özellikleri gereği bu ekipmanları kullanmalısınız; böylece güvenli ve etkili bir şekilde egzersiz yapabilirsiniz.