Doğru Lezzetlerin 7 Sırrı: Şarap Tadımı Nasıl Yapılır?

Fotoğraf: gilaxia - GettyImages

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde üretilen şaraplar, lezzetleriyle tüm dünyayı etkilemeyi başarmıştır. Doğru ve damak tadınıza uygun şarabı bulmak için şarap tadımı nasıl yapılır sorusunun yanıtını bilmeniz çok önemlidir. Doğru teknikler sayesinde hem daha profesyonel tadım yapabilir hem de en iyi şarabı bulabilirsiniz.

 

Şarabın Saklama Koşulları ve Servis Sıcaklığı

Öncelikle şarap hangi türde olursa olsun uygun sıcaklık ve koşullarda saklanması gerekir. Şarap tadımı esnasında maksimum verim alabilmek açısından bu çok önemlidir. Beyaz ve rose şaraplar için ideal saklama sıcaklığı değişiklik gösterir; ancak soğuk bir şekilde 7-8 derecede servis edilmesi gerekir. Kırmızı şaraplar ise 15-20 derece sıcaklıkta servis edilir. Şarap tadımı esnasında tadılacak soğuk şarapların buzdolabında değil, şarap dolaplarında saklanması gerekir.

 

Şarabın Dekante Edilmesi

Özellikle yıllanmış kırmızı şarapların tadımdan önce dekante edilmesi gerekir. Yani şarabı karafa koyarken süzülmeli ve tortularından ayrıştırılmalıdır. Çünkü şarap yıllandıkça tortu miktarı da artar. Dekante işleminden önce tortuların dibe çökmesi için şişe bir süre dik tutulmalıdır. Şarap tadım yerleri bazen süzgeç yerine şişenin boyun kısmına mum koyarlar. Böylece tortuları görebilir ve kadehe dökülmeden nerede durmaları gerektiğini bilirler.

 

Şarabın Karafta Bekletilmesi

Şarap karafa aktarıldıktan sonra bir süre dinlendirilmelidir ve ondan sonra tadım yapılmalıdır. Bunun nedenlerinden biri, yıllanmış ve asiditesi yüksek olan şarapların yoğun bir asit tabakasına sahip olmasıdır. Karafa doldurulduktan sonra bir süre bekletilmesi, bu asidin uçmasını ve daha iyi tadım yapılmasını sağlar. Ayrıca bu dinlendirme işlemi, şarabın aroma ve kokularının açığa çıkmasında etkilidir.

 

Şarabın Gövde ve Tanen Özellikleri

Şarapta gövde, damakta bıraktığı tadın yoğunluğu ve hissiyatı anlamına gelir. Yıllanmış, içimi zor, asiditesi, taneni, alkol oranı yüksek, yoğun şaraplar tam gövdeli olarak adlandırılır. Yıllanmış, kolay içimli, asiditesi, tanesi, yoğunluğu ve alkol oranı düşük şaraplara ise hafif gövdeli şarap denir. Üzümün çekirdekleri ve kabuğundaki madde ise tanendir ve ağızda kuruluk bırakır. Şarap tadım teknikleri esnasında beyaz şarapların daha az tanenli olduğu görülebilir.

 

Şarabın Uzunluk ve Asidite Özellikleri

Şarabın bitişinde damakta bıraktığı tat ve aroma süresi uzunlukla anlatılır. Uzun bitişli şaraplar, uzun süre damakta kalır ve daha yoğundur. Genel olarak tam gövdeli şaraplar daha uzun bitişlidir. Asidite ise daha çok ekşilikle ilgili bir terimdir. Asiditeye göre şarabın tadı, gövdesi ve uzunluğu belirlenir. Hem şarabın bozulmasını önler hem de daha canlı bir renk verir. Şarap tadım günleri esnasında asidite açısından yüksek veya düşük şaraplar ideal lezzeti sunmaz.

 

Renk ve Koku

Şarap tadım uzmanına ne denir sorusunun yanıtı, oenologuedir. Bu uzmanlara göre şarap tadımında koku çok önemli bir yere sahiptir. Koku ve aromalar, bir şarabın karakterini oluşturur. Tadım yapmadan önce kadehi tutup hafifçe sallamak ve koklamak gerekir. Bunun için şaraplar genellikle geniş göbekli kadehlerde servis edilir. İyi bir şarabın rengi ise berrak, canlı ve parlak olmalıdır. Beyaz şaraplar yıllandıkça koyulaşırken kırmızı şaraplarda durum tam tersidir.

 

Tadım

Son aşama olarak şarabın tadına bakılır ve yudum alındıktan sonra bir süre damakta gezdirilir. Bu sayede daha net tadım yapılabilir. Bu esnasında şarabın sek mi tatlı mı olduğu anlaşılır. Yuttuktan sonra ise şarabın ağırlığı, içimi, alkol oranı, asiditesi, taneni, gövdesine dair notlar alınır. İyi bir şarap tadımı için bu etkinliklerin düzenlendiği yerleri tercih edebilirsiniz. Bozcaada şarap tadımı nerede yapılır sorusuna bir yanıt arıyorsanız; şarap imalathaneleri, tadım ve bağ otelleri sizin için doğru yer olabilir.

05.04.2022